Hogyan használjuk üzleti angoltudásunkat egy videókonferencia közben?

Dec 18, 2019

A telefonkonferencia lehetővé teszi az egyidejű társalgást több, különböző földrajzi helyeken tartózkodó ember számára. Ez a megoldás azonban az előnyök mellett számos nehézséget rejt magában. Fontos tudni, hogy megfelelő angol kifejezésekkel gördülékennyé válhat a kommunikáció. Hogyan érjük el ezt? Van megfelelő stratégia? Bejegyzésünkben mindenre fény derül.

A telefonkonferencia legnagyobb előnye, hogy időt, energiát és pénzt spórolva feleslegessé teszi az utazást. A mai felgyorsult világban, ahol minden másodperc jelentőséggel bír, egy-egy hosszú utazás a személyes találkozóért többet árthat, mint amennyit használ. Gondoljunk csak bele! Cégünk egy fontos, hirtelen meghozandó döntés előtt áll, amelyről egyszerre nemcsak egy, hanem több féllel is konzultálnia kell. Rengeteg e-mailt kellene váltani a vezetőség többi tagjával a döntéshozatal előtt, így a folyamat rendkívül nehézkes lenne, ha a telefonkonferencia eszköze nem állna rendelkezésre.

Azonban a telefonkonferencia hátrányokkal is bír. Legelőször a személytelenség említendő, amelytől a résztvevők szenvednek egy-egy hívás során. Az lehet, hogy az éppen aktuális felszólaló üzleti angol kifejezéseit jól halljuk, és így a verbális kommunikáció nem szenved csorbát. Egy-egy találkozó alkalmával azonban a non-verbális kommunikáció gyakran még nagyobb jelentőséggel bír.

Miután megismertük az előnyöket és a hátrányokat, vegyük sorra, hogy milyen üzleti angol kifejezésekkel kerülhetjük ki az esetleges nehézségeket. Az alábbiakban az általunk legfontosabbnak vélt öt tippet soroljuk fel, üzleti angol kifejezésekkel kiegészítve. Ha még többet szeretnél a telefonkonferenciáról olvasni, ezen a linken megteheted.

 1. Mielőtt elkezdenéd a telefonkonferenciát, érdemes alaposan felkészülnöd. Írj vázlatot arról, hogy miről szeretnél beszélni, illetve írd le azokat az angol kifejezéseket, melyeket használni szeretnél a beszélgetés során.
 2. Az egész konferencia során bátran merj visszakérdezni, használva a már elsajátított üzleti angoltudásodat. Ezekhez a következő kifejezéseket használhatod:
  1. „sorry, I didn’t really catch that” – „elnézést, megismételné?”
  2. „would you be so kind as to repeat that?” – „lenne szíves megismételni?”
 3. Az érthetőség és követhetőség kedvéért többször használj összegző gondolatsorokat. Ezekkel a kifejezésekkel könnyen elkerülhetőek a félreértések valamint nyomatékosítható, ha valamiben döntésre jutottatok. Ezekhez a következő üzleti angol kifejezéseket használhatod:
  1. „at the end of the day” – „a nap végén (összességében)”
  2. „let’s make a conclusion” – „vonjuk le a konklúziót”
  3. „as a summary” – „összegzésképpen”
  4. „to sum up” – „összegezve”
  5. „let’s wrap it up” – „lezárásként”
  6. „so we agreed on” – „tehát abban maradtunk”
 4. A nonverbális kommunikáció hiányát próbáld meg hangulatszavakkal pótolni, mert más szavakhoz képest több hangulati-érzelmi jelentéselem kapcsolódhat hozzájuk. Valamint ügyelj arra is, hogy mondandód érthető legyen: artikulálj megfelelően.
 5. A beszélgetés végeztével győződj meg arról, hogy minden kérdésre választ kaptál-e, illetve sikerült-e minden döntést meghozni. Az ember hajlamos ezekről a fontos lépésekről megfeledkezni a stresszes szituációkban.

Ha Te is szeretnél magabiztosan kommunikálni egy telefonkonferencia során, akkor látogasd meg az Angloville nyelvi sziget honlapját, ahol az üzleti angol szókincs témájában hasonló bejegyzéseket olvashatsz, vagy jelentkezz programunkra, hogy a lehető legtöbb gyakorlati tippet elsajátítsd.

 

Hasonló bejegyzések:

Jelentkezés / kapcsolatfelvétel

Bezár