Online nyelvtanulás ingyen – Hogyan kezdjek neki?

Jan 24, 2020

Mit tegyek, ha az alapoknál már többre van szükségem?

Egyre több és több formában elérhetőek az ingyenes nyelvtanulós oldalak és applikációk. A technológia rohamos léptékkel fejlődik napjainkban, ennek következtében a nyelv oktatás terén is rengeteg új, hatékony módszer örvend növekvő népszerűségnek.

Legutóbb összeszedtünk 5 kiemelten hasznos platformot, ahol online tudunk angolul tanulni.  Ezek vagy teljesen, vagy kis idő elteltével fizetős szolgáltatások. Most azonban szeretnénk bemutatni néhány ingyenes variációt is. Legtöbbet a kezdők tudnak profitálni ezekből a lehetőségekből, viszont nincs veszve semmi azok számára sem, akik már közép-haladó esetleg haladó nyelvtudással rendelkeznek.

Az első három oldal tökéletes arra, hogy akár az alapoktól kezdjük a tanulást. Az utolsó kettő pedig azoknak lehet a leghasznosabb, akik már rendelkeznek alap kommunikációs képességgel és kellő szókinccsel.  –Lássuk mit is kaphatunk ezektől az oldalaktól?-

Duolingo:

A Duolingo nem csak Magyarországon, de nemzetközileg is rendkívül elismert többek között azért, mert rengeteg nyelvet tanulhatunk, ha már tudunk angolul. Másfelől az úgy nevezett „spaced repetition” módszer úttörőjeként nagy sikereket értek el a felhasználók.

Hogyan is néz ki az oldal?
Rendkívül felhasználóbarát a felület, a regisztráció után egyből megkérdezi, hogy mennyi időt tudunk rászánni egy nap és azt is, hogy honnan szeretnénk elkezdeni a tanulást, ha esetleg nem vagyunk biztosak a tudásunkban, egy gyors szintfelmérő kitöltése után ennek megfelelően kezdhetjük el a tanulást.

Különböző szinteket kell teljesítenünk, ezt úgy tehetjük meg, ha kitöltjük az adott szint összes kisebb csomagját. Vagyis csak akkor léphetünk tovább, ha már az összes előző akadályt sikeresen vettük. Ha most kezdted az ismerkedést az angollal, ez az oldal sokat segíthet, hogy elmélyítsd a már meglévő tudásod, valamint tovább lépj egy következő szintre.

 

Loecsen

Ismét egy hasznos platform a kezdők számára, nem csak angol, de rengeteg más nyelvből is szerezhetünk alapvető ismereteket. Amikor az ember úgy dönt, hogy tanulásra fordítja a munka és esetleg család melletti kevés szabad idejét, jogos elvárás, hogy ezt az időt minél hasznosabban töltse.

Ehhez nem árt némi önismeret, mivel mindenki máshogyan tudja kihozni magából a maximumot, vannak, akik csak teljes csöndben tudnak kellőképpen elmélyülni, azonban másoknak a tanulás és a zaj elválaszthatatlan fogalmak. Ha a vizuális ingerek segítenek az új dolgok memorizálásában, ezt az oldalt neked találták ki! Az oldalon 17 különböző téma közül válogathatsz, ezeken belül különböző alap szintű kifejezéseket és szókapcsolatokat tanulhatsz, ráadásul pálcika emberekkel és rajzokkal szemléltetik az adott szituációt. Továbbá több hang mondta fel az audió, tartalmakat így számos helyes angol kiejtéssel is megismerkedhetsz!

 

Forvo

A fentiekhez hasonlóan a Forvo felületén is több nyelven tudunk tanulni. A legnagyobb különbség a többihez képest az, hogy itt a szavak kiejtése került a fókuszba. Témákra bontva megtalálhatod az alap kifejezéseket és szavakat. A legnagyobb előnye, hogy nem csak egyféleképpen elérhető az adott szó kiejtése, hanem több anyanyelvi beszélő szájából is meghallgathatod.

Ellentétben a Doulingo és a Loecsen platformjával, itt nemigen van lehetőség a saját tudásunk ellenőrzésére, azonban ha fenti két program használatával kombináljuk, magabiztos alapokra tehetünk szert.

Ezek az oldalak rendkívül hasznosak, és nagyon sok ember számára biztosítanak lehetőséget az alapok elsajátítására, azonban a kitartó tanulás eredményeképp ezek már nem lesznek elegek, ha tovább szeretnénk lépni tanulmányainkban. Szerencsére erre is léteznek ingyenes alternatívák. Itt már az angol nyelvtudásunkat kell alkalmaznunk, hogy további, bonyolultabb kifejezések birtokába kerüljünk, esetleg tájékozódjunk egy vizsga vagy találkozó előtt.

 

Memrise

Nem csak számítógépen, telefonos applikációként is elérhető, így akár utazás közben, vagy otthon hátradőlve a kanapén is tanulhatunk. A program tudományos alapokon nyugszik, ahhoz hogy emlékezz valamire, össze kell kapcsolnod a már meglévő tudásoddal, emlékeiddel. A Memrise pontosan ennek fényében készítette el teljes programját.

többihez hasonlóan itt is számos nyelvet tanulhatsz, ezek alapja azonban az angol, így érdemes ezzel a résszel kezdeni. Az új szavakat úgy tudod megtanulni, mintha egy új generációs angol-angol szótár lenne a kezedben. Kezdetben 2-3 szót kapsz a definíciójával együtt, majd ezeket keverve kell összepárosítanod őket véletlen sorrendben. Egy modulon belül több helyen is előkerül egy szó, mivel ezáltal többször elő kell hoznod az emlékezetedből, később sokkal könnyebben válik az aktív szókincsed részévé!

 

Cram

A Cram kicsit olyan, mint egy online angol nyelvű enciklopédia. Nagyon hasznos vizsga felkészülés előtt, vagy ha szeretnél egy kicsit szakmaibb nyelvezettel megismerkedni. Ajánlani leginkább haladóknak tudjuk és azoknak, akik szeretik a kihívásokat.

Közel két millió szókártya elérhető az oldalon olyan témákban, mint az alternatív orvoslás, katonaság, oktatás. Továbbá ingyenes esszé mintákat is találhattok, ezek többé-kevésbé lefedik egy hazai nyelvvizsga íráskészség feladatának témaköreit.

Hasonló bejegyzések:

Jelentkezés / kapcsolatfelvétel

Bezár