• 0.000000lag
  • 0.000000lag
  • 0.000000lag
  • 0.000000lag
  • 0.000000lag

Online nyelvtanulás előnyei és korlátai

2019. július. 13.

Az elmúlt hónapokban már megszokott “Üzleti angol és sales” témakörök mellett most egy új témában írtunk bejegyzést. Fő témája a manapság egyre népszerűbb online nyelvtanulás. A korábbi cikkekben szó volt a leghasznosabb online platformokról, mind a fizetős, mind pedig az ingyenesen elérhető lehetőségekről. Ezek a teljesen kezdő szinttől kezdve a középhaladó szintig bezárólag nagy segítséget nyújthatnak a fejlődésben. Arról azonban csak érintőlegesen esett szó, hogy miért is érdemes a rengeteg nyelviskola és hagyományos tantermi oktatás helyett/mellett ezt a fajta tanulást választani. A legutóbbi bejegyzéssel ellentétben ebben a rovatban a fizetős tanfolyamok előnyeiről és korlátairól lesz szó.

Idő

Az idő pénz, tartja a mondás, így ha célunk megtalálni a legjobb befektetést a pénzünknek, akkor logikus, hogy az időnkkel is hasonlóképp szeretnénk cselekedni. Ez hatványozottan igaz, ha alapvetően abból indulunk ki, hogy tanulásra idődnek csak egy kis részét tudod szánni, munkád, magánéleted és egyéb teendőid mellett.

Biztosan el tudod képzelni, milyen idegőrlő hercehurca lehet az, amikor például gyermeknevelés mellett szeretnél részt venni egy intenzív nyelvtanfolyamon (általában heti 5-ször 3-4 óra), és az egyébként is sűrű napirended mellett kell felszabadítanod heti 15-20 órát, nem is beszélve az oda- és visszaútról, otthoni készülésről. De akkor sem lehetsz könnyebb helyzetben, ha munkaidőd lejárta után próbálod meg beleszőni az időbeosztásodba. Könnyen belátható, hogy napi 8 óra munka mellett – az otthoni és személyes teendők elhanyagolása nélkül – nem egyszerű felszabadítani a tanfolyamhoz szükséges időt. Online nyelvtanulás esetén azonban ezt lényegesen könnyebb kivitelezni, hiszen a tananyagok a nap 24 órájában elérhetőek, és egy számítógépre vagy okostelefonra van mindössze szükséged. Ez a fajta megoldás biztosítja, hogy akkor sem kell lemondanod a nyelv elsajátításáról, ha nem tudsz előre tervezni, és csak elvétve van szabadidőd a nap folyamán ezzel foglalkozni.

Pénz

Az előbbi felvezetést tovább folytatva, ha pusztán az anyagi oldalt veszed számításba, az online tanfolyamok nyújtják a leginkább költséghatékony befektetést. Értelemszerűen a szolgáltatónak lényegesen kevesebb a járulékos költsége, így az árak is alacsonyabbak. Azonban nem könnyű választani a számtalan lehetőség közül, mivel nagyon fontos, hogy pontosan mit is kapsz a pénzedért. Ehhez szerencsére rengeteg, könnyen fellelhető segítség található az interneten, érdemes független véleményeket, blogbejegyzéseket olvasni a témában.

Egyéni igények és rugalmasság

Fontos megjegyezni, hogy a legjobb az, ha kialakítasz magadnak egy olyan módszert, amellyel a legkényelmesebben és legegyszerűbben tudsz tanulni, így biztosítva hosszú távra a hatékony nyelvtanulást és eredményeket. Ez már csak azért is fontos, mert az új szavak és kifejezések akkor tudnak megragadni az aktív szókincsedben, ha valamely már meglévő tudáshoz tudod kötni őket.

A mai online tanfolyamok egyik legnagyobb előnye, hogy személyre szabott csomagokkal is dolgoznak. Így nem jelentenek  problémát az olyan helyzetek, amik a hagyományos nyelviskolák esetén kizáró okká válhatnak. Például, hogy a képzések csak az év egy bizonyos időszakában indulnak, vagy a tananyag nem úgy van felépítve, hogy az a speciális igényeket is kielégítse.

Változatosság

Elérkeztünk az utolsó ponthoz, is amit nagyon sokan szeretnek kihagyni a felsorolásból azonban szerintünk ez egy nagyon fontos, és egyáltalán nem elhanyagolható tényező. A hagyományos és online szolgáltatásokban egy dolog biztosan közös, mégpedig, hogy több hónapon át tartanak.

Ez azt jelenti, hogy rengeteg időt fogunk tölteni órára járással vagy otthon a gép előtt ülve, függően attól, hogy milyen nyelvtanulási formát választunk. Így nagyon fontos, hogy a tananyag ne váljon unalmassá, monotonná. Az online tanfolyam esetében ez ritkán jelent problémát, mivel ezek javarészt úgy vannak felépítve, hogy fenntartsák az ember figyelmét.

 

Most, hogy kifejtettük az online nyelvtanulás legfontosabb előnyeit, itt az ideje, hogy a korlátairól, hátrányairól is ejtsünk pár szót.

Akkreditáció hiánya

Mielőtt belevágnál egy online nyelvi kurzusba, alaposan nézz utána, hogy milyen akkreditációval rendelkezik, és győződj meg róla, hogy megbízható forrásból származik az információ. Sok olyan online megoldás van ugyanis, mely a gyakorlati tudáson kívül mást nem nyújt, így ugyan elsajátítod a tananyagot, de ezt hivatalosan nem fogják elismerni se az iskolákban, se a munkahelyeken. Azonban, ha célod az, hogy magabiztosabb nyelvhasználó legyél, és valós szituációkban szeretnéd használni az angolt, akkor ez egyáltalán nem kizáró ok.

Személyes interakció hiánya

A nyelvtanulás során nagyon fontos szerepe van a szemtől szembeni beszélgetéseknek. Ezek során rengeteget fejlődik mind a beszédkészséged, mind a hallás utáni szövegértésed, ezzel a való életben is használható nyelvtudásra tehetsz szert. Ezzel szemben az online tanulás során erre nem nagyon lesz lehetőséged, a folyamatot egy monológként jellemezhetjük, mintsem dialógusként.

Önfegyelem és önirányítás szerepe

Az online kurzusok jellemzője, hogy a rugalmas, bármikor elérhető tananyagot a saját tempódban teljesítheted. Ez egyik oldalról nézve nagy előny, mint ahogy azt már fentebb is kifejtettük. A másik oldalról nézve viszont hátrány, hiszen ez azt is jelenti, hogy alapvetően szükséges, hogy jó időgazdálkodási, és szervezési készségekkel rendelkezz, hogy folyamatosan kihívás elé tudd állítani magad anélkül, hogy motivációd csökkenne. Ha a halogatás az erősséged, akkor lehet, hogy ezt a módszert nem neked találták ki. Ezenfelül probléma lehet, hogy míg a hagyományos nyelvtanulási formák során könnyen kérhetsz segítséget és útmutatást (legyen az a tanárod, tanácsadód vagy kurzustársad), online tanulás esetén csak magadra számíthatsz. Precíz tervezést és ismeretet igényel, hogy biztosítsd, a megfelelő úton haladsz célod eléréséhez.

Amennyiben hasznosnak találtad cikkünket, úgy feltétlenül nézd meg ezeket az online tanulással kapcsolatos olvasmányainkat is.

Ha szeretnél személyre szabottan tanulni online angolul, valódi anyanyelviekkel beszélgetve tekintsd meg programjainkat:

 

Angloville Online >>  Angloville Junior Online>>