Az Angloville módszer: Nyelvi bemerítés

Jan 24, 2020

Mi a nyelvi bemerítés?

Köztudott tény, hogy ezer és ezer módja van egy nyelvet megtanulni, azonban igazán elsajátítani csak anyanyelvi környezetben lehet. A probléma ezzel csak az, hogy egy ilyen több hónapos, de akár éves kalandot rendkívül nehéz megszervezni, nem is beszélve a csillagászati költségekről – még ha az eredmény, a folyékony nyelvtudás minden pénzt meg is ér. Tehát a külföldi nyelvtanulást viszonylag kevesen engedhetik meg maguknak, így a kérdés sokkal inkább az, hogy mi az anyanyelvi tanulási környezet belföldi alternatívája? Milyen módszerek, milyen technikák, milyen képzési formák vehetik fel a versenyt az anyanyelvi tanulással?

 

Mintegy 50 éve a kanadai oktatási rendszerben rájöttek arra, hogy az anyanyelvi környezetet lehet szimulálni is – ezt a módszert hívják immerziónak, vagy más néven nyelvi bemerítésnek (language immersion). Röviden megfogalmazva: a nyelvi bemerítés egy olyan, a kétnyelvű oktatásban használt technika, amiben egy adott téma vagy tantárgy oktatására idegen nyelvet használnak. A tanuló tehát nem magára nyelvtanulásra összpontosít, hanem arra a témára, amit meg szeretne tanulni az immerzión keresztül. Az idegen nyelv elsajátítása pedig eközben természetes módon történik. Hiába a módszer kidolgozása óta eltelt hosszú idő, Magyarországon csak néhány éve vált elérhetővé a nyelvi bemerítés egy, az angol nyelvtanulás céljára továbbfejlesztett változata, az Angloville nyelvi sziget programjain.

A nyelvi sziget program struktúráját 3 fázisra lehet lebontani, melyeknek köszönhetően minden résztvevő maximális hatékonysággal fejlesztheti angol nyelvi készségeit.

1. szakasz:
A jelentkezéstől a programra való megérkezésig tart. Ennek során megismerjük a résztvevő egyedi igényeit és az angol nyelvvel kapcsolatos céljait. Ezt követően felmérjük angol nyelvi szintjét, és ennek függvényében felkészítő anyagokat biztosítunk neki.

 

2. szakasz:
Maga a nyelvi szigeten való részvétel. Ennek során a résztvevő több, mint 70 órát tölt anyanyelvi környezetben, ahol minden résztvevőre jut egy anyanyelvi mentor. Ez idő alatt biztosítjuk a testreszabott nyelvtanulást és mentorálást, 100% gyakorlati órák keretében. Jellemzően az első 1-2 nap a legnehezebb, hiszen sokakat egyfajta “sokként” ér, hogy egész nap csak angolul kommunikálhatnak. Ekkor sokan úgy érzik, hogy még annyit sem tudnak mint előtte. Ez azonban természetes, hiszen az agynak időre van szüksége, hogy átálljon egy idegen nyelvre. A második-harmadik nap után, azonban nagy lendületet vesz a fejlődés, és egy hatnapos program végére megszűnnek a nyelvi gátlások, aktivizálódik a passzív tudás, folyékonyabbá válik a beszéd.

 

3. szakasz:
A program utolsó napjától veszi kezdetét. Ez alatt anyanyelvi mentoraink és koordinátoraink segítségével személyes értékelést készítünk minden résztvevőnkről, továbbá egyéni fejlesztési javaslatokkal, és további tanulást segítő anyagokkal igyekszünk minél könnyebbé tenni a jövőbeni tanulmányokat.

Amennyiben a te figyelmedet is felkeltette innovatív módszerünk, kattints az alábbi linkre, hogy egy ingyenes szintfelmérő és konzultáció keretében személyre szabott javaslatot tehessünk angoltudásod fejlesztésére!

Jelentkezés / kapcsolatfelvétel

Bezár