Nyelvi bemerítés – új módszer az angoltanulásban

Aug 6, 2019Módszertan

Angloville nyelvi sziget

Az angol nyelvbe való teljes “bemerülés” a saját (magyar) nyelv használatának kizárása, a leggyorsabb és hatékonyabb módszer a nyelvi készségek fejlesztésére. Gondoljuk csak bele, külföldön szinte ragad az nyelv az emberre, a nyelvi bemerítés módszere ezt a fajta angoltanulást teszi lehetővé Magyarországon.

Neked is tudunk segíteni, hogy 6 nap alatt leküzdd nyelvi korlátaidat:

A hagyományos tantermi oktatás megadja az alapokat – szókincset, nyelvtant -, és szerepe nagyon is fontos a nyelvtanulás kezdeti szakaszában. De hiába tesz szert valaki az alapvető szókincsre és nyelvtani ismeretekre, az anyanyelviekkel való szabad, folyékony kommunikáció nehézséget fog jelenteni, és ez teljesen természetes. Számtalanszor találkozunk azzal a problémával, hogy valaki évek óta tanulja az angolt különböző nyelvtanfolyamok keretében, magántanárral, online kurzusokon, mégsem mer megszólalni ha éles helyzetbe kerül. Az agya szinte leblokkol. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a kommunikációs korlátok leküzdése igen nehezen megy a hagyományos tantermi oktatás során.

 

Ez nem meglepő, hiszen még egy intenzív nyelvtanfolyamon is csupán napi 3-4 órában foglalkozunk a nyelvvel, majd a maradék 20 órára visszatérünk a megszokott magyar környezetbe. Az agyunk nem tud átállni az angolra, minden nap újra bele kell jönnie a nyelvtanulásba. Ráadásul a csoportos órák alatt viszonylag kevés figyelem jut egy emberre, könnyen “el lehet bújni” úgy, hogy beszélnünk alig kell.

 

A megoldás egy olyan nyelvi tábor, ahol megtörténik a “bemerítés” az anyanyelvi környezetbe, vagyis az “ugrás a mélyvízbe”. Ez a fajta tanulást akkor a leghatékonyabb, ha folyamatos “1:1” (1 magyar – 1 anyanyelvi) de legalább “2:1” formában, különböző angol akcentusokat beszélő anyanyelvi mentorok segítségével történik. A tanulás így nem kényszer lesz, hanem egy élményutazás a valódi angol nyelv világába – az angol nyelvet természetese formájában tapasztalod meg, pontosan úgy mintha Sydney, London, New York vagy Dublin utcáin járnál. Egy ilyen környezetet semmilyen tantermi nyelvoktatás nem képes helyettesíteni.

 

A módszerben az a legszebb, hogy nem érzed úgy, hogy a hagyományos értelemben nyelvet tanulsz, nincs kényszer, hiszen a nyelv csupán egy eszköz arra, hogy érdekes emberekkel sokszínű beszélgetéseket folytass, gyakorlati helyzetekben fejezd ki magad, új kapcsolatokat építs vagy éppen előadást tarts egy számodra fontos témáról. A nyelvtanulás tulajdonképpen a nyelvi környezet mellékterméke – erre mondják, hogy ilyenkor “ragad az emberre” a nyelvtudás.

Ha érdekel nyelvi bemerítés módszerének háttere, olvasd el azt az angol nyelvű Wikipedia cikket!

Hasonló bejegyzések:

Jelentkezés / kapcsolatfelvétel

Bezár