A gyerekem egy hét után már angolul gondolkodott

Aug 4, 2022

Igazán jól anyanyelvi környezetben lehet megtanulni egy nyelvet – de ehhez nem kell külföldre küldened a gyermeked

A „nyelvi bemerítés” egy viszonylag új tanulási módszer, melynek lényege, hogy a résztvevők valódi anyanyelvi környezetbe kerülnek, ahol egy-két héten át különböző országokból érkező angol anyanyelvű mentorokkal töltik az időt.

Ez a fajta kötetlen, élményalapú tanulás szinte észrevétlenül, mégis óriási fejlődést hoz a beszédkészségben, beszédértésben.

 

De miben látják a módszer előnyeit a szülők? 

Erre voltunk kíváncsiak, amikor Prof. Dr. Lakatos Istvánnal, kétgyermekes apukával beszélgettük, akinek 15 éves fia és 16 éves lánya is részt vett már az Angloville Junior táborában. István fontosnak tartja az anyanyelvi környezetben történő nyelvi fejlődést a gyerekei számára.

 

Élményalapú, anyanyelvi angol tábor fiataloknak

Vegyél részt az ANGLOVILLE JUNIOR NYÍLT NAP-on, ahol a következő táborunkról minden információt megkérdezhetsz!

Hogyan és mióta tanulnak a gyerekek angolul?

 

Már az óvoda vége felé elkezdtük a nyelvérzékenyítést magántanárral, számunkra fontos volt a nyelvismeret. A gyerekeim gyakorlatilag jól beszélnek angolul, a lányomnak már nyelvvizsgája is volt 14 évesen. A fiam is kétnyelvű iskolába megy ősztől: tanul németül, angolul, nyelvi képességét pedig magántanárral is fejleszti. A lányom gimnáziumban német-matematika szakos, már a felsőfokú nyelvvizsgára készül.

A gyerekek emelt szinten, heti 5 órában tanulnak angolul- szerencsére lehetőségünk volt az iskolában intenzív nyelvi csoportba íratni őket. Az iskolai tanítás mellett folyamatosan kerestük a kiegészítő lehetőségeket: csoportos és egyéni foglalkozásokon is részt vettek már.

 

Hogyan merült fel, hogy angol tábort keressenek a gyerekek angol nyelvi fejlesztése érdekében?

 

Az iskolai tanítást megfelelőnek tartom, hiszen egy intenzív angol csoportba járnak alsó tagozattól kezdve. Bár gyors és intenzív tempóban tanulnak iskolai környezetben, rásegítésként, fejlődési lépcsőként egy tiszta anyanyelvi környezetet jobbnak ítéltem.

Itthon és a környező országokban is kerestünk nyelvi táborokat, az volt a cél, hogy az angol nyelvtudásuk fejlődjön, főként a kommunikáció terén.

 

Miért esett az Angloville anyanyelvi angol táborára a választás? Milyen lehetőségek közül választottak?

 

Specifikusan anyanyelvi környezetet szerettünk volna. Ez a tábor Magyarországon van, ráadásul angol anyanyelvi környezetben. Fontos szempont volt számomra, hogy az Angloville nem egy magolás-centrikus angol tábor, hanem egy változatos anyanyelvi környezet veszi körbe a diákokat.

Az anyanyelvi mentorokkal kizárólag angolul kommunikálnak, így folyamatosan használniuk kell a nyelvet.

megnézem, mikor lesz a következő tábor

nyelvi utazás diákok

Milyen aggodalmai, félelmei vannak egy szülőnek a táborral kapcsolatban?

 

Én aggódósabb típus vagyok, emiatt is választottunk magyarországi tábort, nem pedig külföldit. Komfortzónán belül van, közel – ha bármi történne, könnyen odajutunk.

Azonban nem volt okunk aggodalomra, a szervezők minden részletre odafigyeltek. Az általunk választott helyszínen minden megvolt, amire szükségük lehet: biztonságos, a szállás, étkezés is minden szempontból megfelelt.

A helyszínre busszal mentek ki, ezt csapatépítés szempontjából fontosnak tartottuk.

 

Milyen várakozásokkal küldték a gyerekeket az Angloville-be, és mennyiben teljesültek ezek?

 

Az elvárásaink között az szerepelt, hogy a szókincsükből a passzív elemek emelkedjenek aktív szintre, kiegészítve ezeket új szavakkal. Ez teljesen megvalósult. A tábor után néhány nappal egy valós helyzetben a fiam magától angolul reagált.

Végeredményben ez a cél: hogy a gondolkodásuk átálljon az angol nyelv használatára.

Nagyon pozitív élmény volt!

 

Hogyan reagáltak a gyerekek tábor után, milyen élményekkel gazdagodnak?

 

Nagyon örültünk, hogy összebarátkoztak a magyar és anyanyelvi résztvevőkkel; rengeteg olyan tevékenység volt (szabadidős, sport), ahol más gyerekekkel, egészséges környezetben, a friss levegőn voltak.

És mindezt angol anyanyelvűekkel, egy fiatalos csapatban élhették át.

 

Azt láttuk a helyszínen, hogy szomorúan búcsúzkodtak egymástól a gyerekek – ami annak a jele hogy az együtt töltött idő jó volt. Felszabadultak voltak, hiszen ez nem egy iskolai környezet, hanem játékosan fejlesztik a nyelvi komptenciáikat.

Az élménybeszámolóikból egyértelműen kiderült, hogy a napi feladatok nem tankönyv jellegűek, hiszen gyakorlatban sajátítják el a tudást: játékokkal, beszélgetéssel, szabadidős tevékenységek során.

Amikor felmerült, hogy szeretnének-e jövőben is részt venni egy Angloville programon, az egyöntetű válaszuk az volt, hogy igen.

 

Hogyan hasonlítható össze az iskolai fejlődés az Angloville-ben tapasztalattal?

 

Miközben iskolai környezetben jól fejleszthető a szókincs és a nyelvtan, a 15-20 fős foglalkozások tempója és intenzitása kevésbé teszi lehetővé a kommunikáció gyakorlását.

Az Angloville táborokban ehhez képest gyorsan és intenzíven fejlődik a beszédkészség, a gyerekek magabiztosságot nyernek a kommunikációban.

Az Angloville-ben egy anyanyelvi mentor foglalkozott két gyerekkel. A mentorok nem beszélnek magyarul, így a diákok rá vannak utalva az angol nyelv használatára.

Ez a szituáció “rákényszeríti” a gyereket, hogy próbálkozzon, hogy folyamatosan angolul gondolkodjon.

 

Mit tanácsolna azoknak a szülőknek, akik még gondolkodnak a választáson?

 

Próbálják ki az anyanyelvi tábort! (lesz nyílt nap is, erre itt tudsz regisztrálni)

Én nagyon megválogatom a lehetőségeket: mennyire biztonságos, mennyire hatékony, mennyire érezné jól magát, milyen a környezet. Az Angloville már a honlapja és pár telefonbeszélgetés alapján is szimpatikus volt.

A programok után újra megerősödött bennem, hogy jó döntés volt.

angol tabor fiataloknak
Hasonló bejegyzések:

Jelentkezés / kapcsolatfelvétel

Bezár