• 0.000000lag
  • 0.000000lag
  • 0.000000lag
  • 0.000000lag
  • 0.000000lag

Az Angloville módszer: Nyelvi bemerítés

2019. július. 23.

Köztudott tény, hogy ezer és ezer módja van egy nyelvet megtanulni, azonban igazán elsajátítani csak anyanyelvi környezetben lehet. A probléma ezzel csak az, hogy egy ilyen több hónapos, de akár éves kalandot rendkívül nehéz megszervezni, nem is beszélve a csillagászati költségekről – még ha az eredmény, a folyékony nyelvtudás minden pénzt meg is ér. Tehát a külföldi nyelvtanulást viszonylag kevesen engedhetik meg maguknak, így a kérdés sokkal inkább az, hogy mi az anyanyelvi tanulási környezet belföldi alternatívája? Milyen módszerek, milyen technikák, milyen képzési formák vehetik fel a versenyt az anyanyelvi tanulással?

Mintegy 50 éve a kanadai oktatási rendszerben rájöttek arra, hogy az anyanyelvi környezetet lehet szimulálni is – ezt a módszert hívják immerziónak, vagy más néven nyelvi bemerítésnek (language immersion). Röviden megfogalmazva: a nyelvi bemerítés egy olyan, a kétnyelvű oktatásban használt technika, amiben egy adott téma vagy tantárgy oktatására idegen nyelvet használnak. A tanuló tehát nem magára nyelvtanulásra összpontosít, hanem arra a témára, amit meg szeretne tanulni az immerzión keresztül. Az idegen nyelv elsajátítása pedig eközben természetes módon történik. Hiába a módszer kidolgozása óta eltelt hosszú idő, Magyarországon csak néhány éve vált elérhetővé a nyelvi bemerítés egy, az angol nyelvtanulás céljára továbbfejlesztett változata, az Angloville nyelvi sziget programjain.

angloville nyelvi bemerítés

Az évek alatt tökéletesített, teljesen személyre szabott Angloville módszertannak köszönhetően egy hét alatt valóban olyan látványos fejlődés érhető el az angol szóbeli kommunikáció terén, mint több hónapnyi hagyományos nyelvtanfolyamon vagy több hétnyi klasszikus külföldi nyelvtanfolyamon. Miközben egy klasszikus nyelvtanfolyam hasznos lehet például az alapok megszerzéséhez, a gyakorlati nyelvhasználatot a hagyományos módszerek nem, vagy csak kevéssé fejlesztik. Miért? Mert a nagyon sok embernek nem a meglévő angoltudásával van problémája, hanem épp ellenkezőleg, azzal, hogy a meglévő tudását (passzív szókincsét), nem képes hatékonyan felidézni egy beszélgetés során. Az Angloville-nél az elmúlt évek során számos országban, több ezer nyelvtanulót ismertünk meg, és legtöbbször azt halljuk tőlük, hogy bár évek óta tanulnak angolul, mégsem tudnak vagy mernek beszélni.

A nyelvi bemerítés során tehát csakis a gyakorlati kommunikáció fejlesztése van a középpontban a külföldön tartózkodáshoz hasonlóan, anyanyelvi környezetben, de egész napos intenzitással, egyéni figyelemmel. Az Angloville “nyelvi sziget” programok struktúráját úgy alakítottuk ki, hogy az a lehető legtöbbet hozza ki a résztvevő képességeiből, a program tematikáját kifejezetten a résztvevő személyes igényeihez alakítva. A magyar nyelv száműzve van a programok helyszíneiről (ezek a külvilágtól elzárt, vidéki hotelekben zajlanak), így az érkezéstől egészen az elköszönésig csak angol nyelvű ingerek érik résztvevőinket. A programok gerincét alkotó, anyanyelvi mentorokkal zajló 1:1-es személyes beszélgetéseknek köszönhetően a résztvevők egy 6 napos program során több, mint 70 óra angol nyelvű kommunikációs gyakorlaton vesznek részt, tehát napi 12 órában használják a nyelvet. Az anyanyelvi mentorok mind különböző angolszász országokból érkeznek, így a program ideje alatt a résztvevő megismerkedhet a brit, az amerikai, az ausztrál vagy éppen az ír akcentussal. Fontos kiemelni, hogy szándékosan nem nyelvtanárokkal zajlanak a foglalkozások, hanem a természetes nyelvhasználatot szimulálva, különböző hátterű, életkorú beszélgetőpartnerekkel. Ez jóval természetesebb tanulást tesz lehetővé, és megtartja a hangsúlyt a beszéden.

angloville nyelvi bemerítés

A nyelvi sziget program struktúráját 3 fázisra lehet lebontani, melyeknek köszönhetően minden résztvevő maximális hatékonysággal fejlesztheti angol nyelvi készségeit.

1. szakasz:
A jelentkezéstől a programra való megérkezésig tart. Ennek során megismerjük a résztvevő egyedi igényeit és az angol nyelvvel kapcsolatos céljait. Ezt követően felmérjük angol nyelvi szintjét, és ennek függvényében felkészítő anyagokat biztosítunk neki.

2. szakasz:
Maga a nyelvi szigeten való részvétel. Ennek során a résztvevő több, mint 70 órát tölt anyanyelvi környezetben, ahol minden résztvevőre jut egy anyanyelvi mentor. Ez idő alatt biztosítjuk a testreszabott nyelvtanulást és mentorálást, 100% gyakorlati órák keretében. Jellemzően az első 1-2 nap a legnehezebb, hiszen sokakat egyfajta “sokként” ér, hogy egész nap csak angolul kommunikálhatnak. Ekkor sokan úgy érzik, hogy még annyit sem tudnak mint előtte. Ez azonban természetes, hiszen az agynak időre van szüksége, hogy átálljon egy idegen nyelvre. A második-harmadik nap után, azonban nagy lendületet vesz a fejlődés, és egy hatnapos program végére megszűnnek a nyelvi gátlások, aktivizálódik a passzív tudás, folyékonyabbá válik a beszéd.

3. szakasz:
A program utolsó napjától veszi kezdetét. Ez alatt anyanyelvi mentoraink és koordinátoraink segítségével személyes értékelést készítünk minden résztvevőnkről, továbbá egyéni fejlesztési javaslatokkal, és további tanulást segítő anyagokkal igyekszünk minél könnyebbé tenni a jövőbeni tanulmányokat.

Amennyiben a te figyelmedet is felkeltette innovatív módszerünk, kattints az alábbi linkre, hogy egy ingyenes szintfelmérő és konzultáció keretében személyre szabott javaslatot tehessünk angoltudásod fejlesztésére!

Érdekel az Angloville módszer!