Melyik angol nyelvvizsgát válasszam?

Dec 20, 2019

A nyelvtanulás motivál bennünket: pluszpontokat jelenthet a felsőoktatási intézményekbe való jelentkezéskor, a diplomaszerzés alapvető feltétele és sok esetben magasabb fizetést is eredményez. Ráadásul ma már szinte nincs olyan munkahelyi szituáció, ahol ne kellene bizonyítani angol nyelvi kommunikációs képességünket. Joggal merülhet hát fel a kérdés: Melyik angol nyelvvizsgát válasszam?

 

A cikkünkben összeszedtük azokat a legfontosabb tudnivalókat, amelyek megkönnyítik a nyelvvizsgaválasztást, hogy ezután már csak a tényleges angoltudásra kelljen koncentrálni.

 

Ha szeretnél a lehető legintenzívebb formában felkészülni angol középfokú vagy felsőfokú nyelvvizsgádra, egyhetes bentlakásos programjainkon ezt anyanyelvi mentorok segítségével, 100%-os egyéni figyelem mellett teheted meg. Az Angloville nyelvi sziget programjain ugyanis 6 nap alatt több mint 70 egyéni órán át angol anyanyelvi környezetben gyakorolhatod és fejlesztheted az angoltudásod. A nyelvvizsgához szükséges magabiztos tudás már egy hét alatt elérhető, számos résztvevőnk tett már a programot követő héten sikeres angol nyelvvizsgát.

 

Manapság rengeteg lehetőségünk van az angol nyelvvizsgák közötti választásra Magyarországon is, azonban az ár mellett fontos figyelembe venni a hazai akkreditációt, külföldi elismertséget, valamint hogy egynyelvű vagy kétnyelvű nyelvvizsgáról van-e szó.

 

További hasznos cikkek számodra:

Angol szakmai nyelvvizsga felkészülés

Angol felsőfokú nyelvvizsga felkészülés

Hasznos középfokú nyelvvizsga felkészítő tanácsok

Online angoltanulás – 10 platform, amiről otthon is tanulhatsz

 

Különbség az egynyelvű és kétnyelvű vizsgák között abban van igazán, hogy egyes vizsgák tesztelik a magyar és idegen nyelv közötti közvetítési készséget is, ezek a kétnyelvű nyelvvizsgák. Amelyeken ilyen feladat nincs, azok az egynyelvű nyelvvizsgák. Legtöbb célra mind az egynyelvű, mind a kétnyelvű bizonyítvány alkalmas. Fontos észben tartani azonban azt is, hogy nem minden itthon megszerzett nyelvvizsga elfogadott külföldön. Gyakran, külföldi intézményekbe csak az adott ország által elismert nyelvvizsga bizonyítványt fogadják el.

 

Készülj fel a nyelvvizsgádra valódi angol környezetben! Intenzív bentlakásos táborok és online angoltanulás közül is válogathatsz. Nézz szét a Magyarországon egyedi, intenzív angoltanulási lehetőséget között! 

Hogyan válasszak nyelvvizsgát?

Nyelvvizsgaválasztás előtt mindenekelőtt a legfontosabb mérlegelni saját erősségeinket és gyengeségeinket. Rendszeres és elegendő felkészülés mellett egyik nyelvvizsga sem jelenthet komolyabb akadályt.  Arról sem szabad megfeledkezni, hogy nem feltétlenül a megszerzett bizonyítvány számít valós nyelvtudásnak, hiszen sokan még egy sikeres nyelvvizsga után sem képesek anyanyelvi környezetben magabiztosan használni az idegen nyelvet. Az ilyen nyelvi korlátok áthidalására a legalkalmasabb hosszabb ideig külföldön tartózkodni, ahol kétségtelen, hogy ragad ránk a tudás.

További információk a Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központ honlapján találhatók. Blogunk további, az angol középfokú vagy felsőfokú nyelvvizsga témájában írodott bejegyzéseiben pedig folyamatosan frissülő hasznos tanácsokkal látunk el.

 

Origó nyelvvizsga

Talán a legszélesebb körben elterjedt angol nyelvvizsga típus az Origó nyelvvizsga, melynek van egynyelvű és kétnyelvű változata is. Ez a nyelvvizsgatípus leginkább az alapos nyelvtani tudást szeretné felmérni, kevésbé koncentrál a mindennapi szóhasználatra és a beszédkészségre. Akkreditált nyelvvizsgák közé tartozik, így itthon minden állami szférában dolgozó nyelvpótlékot kap érte.

 

A legtöbb vizsgázónak előnyt jelenthet, hogy a szóbeli vizsgarészben a vizsgáztatóval kell a beszélgetést lebonyolítani. Ennek természetesen megvannak az előnyei és hátrányai, de ha hozzászoktunk egy majdnem tökéletes kiejtéshez a felkészülésünk során, akkor sokkal megnyugtatóbb, hogy egy olyan emberrel kell kommunikálni, akinek kifogástalan az angol tudása így könnyebben érthető a feltett kérdés is.

 

Érdemes lehet még tudni a nyelvvizsgára készülőknek, hogy az Origó írásbeli angol nyelvvizsgában találunk fordítási feladatot is, a hallás utáni szövegértés feladatában pedig magyarul olvashatjuk a feladatlapon a kérdést, és magyarul is várják a választ. Ezekkel a feladatokkal a fordítási készségeinket szeretnék felmérni, melynek rengeteg buktatója van, hiszen ezekben az esetekben jól kell bánni a magyar nyelvvel is.

 

TELC nyelvvizsga

Ennél az angol nyelvvizsgatípusnál rengeteget jelenthet, ha ismered a feladattípusokat. A felkészülési idő kevés, de a feladatok hosszúak így jó, ha már ismered a feladatok felépítését, és hatalmas előny, ha képes vagy gyorsan elolvasni egy hosszú szöveget. A vizsgarendszer egynyelvű, tehát nem tartalmaz fordítási vagy közvetítési feladatot, csak a célnyelven kell írni, olvasni, beszélni, azonban a vizsga egyik feladatrészéhez sem használható szótár.

 

Ahogy a legtöbb angol írásbeli nyelvvizsgánál, a TELC esetében is van levélírás, nyelvtani feladat, valamint olvasott szöveg értelmezése. Ezek lehetnek címszavakhoz való párosítási vagy mondat kiegészítési feladatok. A TELC angol szóbeli nyelvvizsgarészt egy prezentációval kezded, melyre könnyen felkészülhetsz az előre megadott témák alapján, majd ezt követően egy vizsgázótársaddal kell megoldanod egy szituációs feladatot. Jól érzékelhető tehát, hogy ez a nyelvvizsga inkább azoknak ajánlott, akik magabiztosan olvasnak és írnak.

 

Euro nyelvvizsga

Az Euro angol nyelvvizsga egy itthon akkreditált nyelvvizsga, amely egy- illetve kétnyelvű formában is letehető. A kétnyelvű nyelvvizsga esetében szükséges némi tolmácsolási, fordítási illetve közvetítési készség. Az olvasott szöveg értése könnyebbnek mondható az átlagos angol középfokú vagy felsőfokú nyelvvizsgánál. Az írásbeli nyelvvizsga során nyelvtani feladatokkal is találkozunk, melyekben fontos tudni a szavak különböző változatait, illetve vonzatait és nem utolsó sorban, az igeidők fontosságára is nagy hangsúlyt fektet a vizsga.

 

Az angol szóbeli nyelvvizsgarész, mint ahogy minden nyelvvizsga, bemelegítő kérdésekkel kezd, néhány konkrét kérdést is feltesznek egy adott témából, melyre nem kell hosszan kifejtett választ adni. A szóbeli vizsgarészben való életből vett, pár mondatos szituációt is el kell játszani, valamint egy hosszabb képleírást is teljesítenie kell a vizsgázónak. Angol középfokú nyelvvizsga esetén kihívást jelenthet, hogy az utolsó feladatrészben egy vitaindító tételmondat alapján kell két vizsgázónak érveket gyűjteni, majd egymás között megvitatni és konszenzusra jutni, ami szokatlan felállás lehet azoknak, akik nyelvórán vagy más környezetben nem gyakorolnak ilyen helyzetet.

 

TOEFL nyelvvizsga

Ennek az egynyelvű angol nyelvvizsgának legfőképpen az amerikai vagy más angol nyelvű felsőoktatási képzésüket folytatni kívánók veszik hasznát, ezek felvételi pontjaiba számít bele a TOEFL nyelvvizsgán szerzett pontszám. Itthon honosíttatni kell, ráadásul 2 év után elévül.

Nagyon fontos, hogy a vizsgázó magabiztosan használja a nyelvet illetve könnyen meg is értse. A legtöbb feladatban a hallás utáni szövegértés és beszédkészség kombinációjára épül a feladat, valamint fontos itt is az érvelési készség fejlesztése is. Fontos tudni, hogy a TOEFL nyelvvizsgán minden jelentkező „átmegy” a különbség a kapott pontokon, illetve az írásos értékelésen van. A maximum pontszám 120 pont, a legtöbb felsőoktatási intézmény minimum 60-80 pont felett ismeri el nyelvvizsgaként.

A TOEFL angol nyelvvizsgának létezik egy online, elektronikus módon teljesíthető változata is (TOEFL iBT). Ez is egy vizsgaközpontban zajlik, de számítógép előtt. Ahogy minden nyelvvizsga, az internetes is a négy alapvető nyelvhasználati készséget méri (írás, olvasás, hallás utáni értés és olvasás). A hagyományos nyelvvizsgáktól annyiban különbözik viszont, hogy a szóbeli prezentációdat mikrofon segítségével rögzítened kell, tehát vizsgáztatóval közvetlenül nem találkozol. Később a többi anyaggal együtt kell elküldeni, majd kiképzett értékelők fognak dönteni teljesítményedről.

Angoltanulási tippek az e-mail fiókodba!

Érdekel a nyelvtanulás? Szeretnél szintet lépni az angolban? Iratkozz fel, és havonta elküldjük neked a leghasznosabb tippeket!

Kérjük jelöld, hogy hírlevelet küldhetünk a számodra:

Hozzájárulok, hogy az itt megadott személyes adataimat az Angloville Kft. az Adatkezelési szabályzatban rögzítetteknek megfelelően, a regisztráció céljával (hírlevél feliratkozás) összhangban kezelje.

Hasonló bejegyzések:

Jelentkezés / kapcsolatfelvétel

Bezár