Kreatív angol – alternatív angoltanulási módszerek

Jan 23, 2020

Kreatív és alternatív angoltanulási módszerek

Aki már részt vett középiskolás nyelvórán, esetleg túl van a második, harmadik ilyen-olyan nyelvvizsga felkészítő tanfolyamon, de még mindig nem érzi úgy, hogy magabiztosan és fölszabadultan beszélne egy idegnyelvet, sokszor saját képességeit kérdőjelezi meg, ami egy idegen nyelv elsajátítását illeti. Hányszor hallottuk már és hányszor mondtuk ki mi magunk is: Sajnos nekem nincs, nem jó a nyelvérzékem.

Nem biztos, hogy a mi készülékünkben van a hiba, ha az ezredik tesztfeladat, a nyolcvanadik irányított fogalmazás, vagy a már kívülről ismert magnókazettás párbeszédek után sem tudunk magabiztosan, önmagunkat érthetően kifejezve megszólalni angolul.

 

És itt, ennél a pontnál jön képbe a kreatív nyelvtanulás módszere. Egyszóval a legtalálóbban úgy lehetne leírni, hogy beszédcentrikus. Míg a klasszikus nyelvoktatás a tanuló passzivitására épít, nyelvtani szabályokat, szavakat kíván a fejébe verni, a kreatív angol első perctől kezdve a másik fél aktivitására és konstruktivitására számít. Nem magoltat, egy alkotó folyamat részesévé teszi a beszélőt, aki így örömmel, és egyre aktívabban vesz részt az idegen nyelv elsajátításának folyamatában.

Háromféle angoltanulási módszer

Ma már Magyarországon is létezik néhány nyelviskola, és ott a sokak által ismert Gaál Ottó kreatív nyelvtanulási módszer is, ahol felismerték, hogy szükség van a klasszikus nyelvoktatási módszerektől való elszakadásra a magabiztos nyelvtudás érdekében. A legmesszebbre mégis hazánkban egyedülállóként a bemerítés módszerével dolgozó Angloville nyelvi sziget megy, nem véletlenül Európa legjobban személyre szabott, szuperintenzív angol nyelvi programja, mely valóban megtanít angolul kommunikálni. Így a három módszer közül egyúttal a leghatékonyabbnak is nevezhető.

 

Persze csodákra ne számítson senki. Kellő szorgalom, lelkesedés, időráfordítás hiányában a kreatív angol sem fog varázsütésre menni vagy működni. A módszer különbözik, amennyiben ezerszer élvezetesebb, és a vele megszerezhető tudás, ami jóval életképesebb, használhatóbb, mint amilyen egy középiskolai órán vagy vele egyenértékű tanfolyamon elérhető.

 

Akár az üzleti életben kell boldogulnunk az angollal, akár csak egy könyvet szeretnék kezünkbe venni angol eredetiben, vagy kedvenc sorozatunkat néznénk meg valamelyik amerikai csatornán, nem fog gondot okozni és a turisták elől sem menekülünk majd az utcafront túlsó felére.

 

Gaál Ottó kreatív nyelvtanulási módszere

Ha közelebbről megvizsgáljuk a ma Magyarországon elérhető kreatív angol nyelvtanulást segítő tanfolyamokat és módszereket közöttük is releváns különbségeket fogunk tapasztalni. A sokak által favorizált Gaál Ottó kreatív nyelvtanulási módszer abban mindenképp úttörőnek számít, hogy az úgynevezett beszédszimuláció módszerével agyunkat az elsajátítani kívánt nyelv gondolkodásmódjának működési elvére tanítja. Hányszor fordult már elő velünk is, hogy a magyar mintára megalkotott óriáskígyó mondatainkat a nyelvtanár elmarasztalta, lévén egy angol ezt egészen másképp, néhány szóval elintézi.

 

Előnye még, hogy egészen az alapokról indít, a 12 leckés audiókazetta sikeres elvégzése garantálja a középfokú beszédszintet, abban viszont, hogy még mindig nyelvvizsgában gondolkodik, emlékeztet a középiskolai nyelvtanulásra. Maga a feltaláló, Gaál Ottó 27 középfokú állami nyelvvizsgával rendelkezik, Magyarországon csak a nyelvtanulás egyéni bajnokaként tartják számon.

 

Bár a módszer kétségtelenül hatásos, bizonyos személyiségjegyeket megkövetel a tanulótól. Nagyon nagy önszorgalom és kitartás kell ahhoz, hogy valaki úgy tanuljon kreatívan angolul, hogy a CD-lejátszóján kívül nem áll mögötte semmilyen támogatóerő. Igaz, így önmaga szabályozhatja a haladási tempót, a monotonitást, az esetleges kudarcélményeket nehéz leküzdeni, nem kapunk folyamatos, külső motivációt, megerősítést, nem ellenőrzik a kiejtésünket és az adott nyelvet mi is csak egyetlen hangforrásból ismerjük meg, akinek ráadásul egy kicsit mintha magyar akcentusa is lenne. És megfelelő mennyiségű szabadidőre is szükségünk van ahhoz, hogy átrágjuk magunkat mind a 12 leckén.

 

Csoportos kreatív angoltanfolyamok

Ennél egy fokkal gördülékenyebb és élvezetesebb élményt nyújtanak azok a csoportos kreatív angol nyelvtanfolyamok (mint pl. a Speak! nyelviskola), amelyek a tankönyv negligálásával és a 100% beszéd módszerére hivatkozva biztosítanak tanulóik számára a megszokottól eltérő nyelvtanulási környezetet. Ezeknél a csoportmotiváció már megvan és jelentős húzóerőt is képvisel, ám viszonylag sok időt, akár évet, éveket is igényel, míg az alapoktól valóban eljutunk a magabiztos nyelvtudásig.

 

A csoportban való tanulás másik hátulütője, hogy a tanár figyelme is megoszlik, minél nagyobb a csoportlétszám, annyival kevesebb figyelem jut ránk. A diákokkal való angol nyelvű beszélgetés sem pótolja ezt az odafigyelést, nem garantálja, hogy általuk megfelelő kiejtésre teszünk szert, és még az sem biztos, hogy társaink magasabb fokon vannak, mint mi, jobban beszélik az angolt.

 

Nyelvi bemerítés

A kreatív angol tanulás leghatékonyabb módszere az anyanyelvi közegben való tanulás, vagy ennek tökéletes szimulációja. Az úgynevezett immerzió, belemerülés, bemerítés elmélete szerint az idegen nyelvtanulás egyetlen biztos módszere, ha azt úgy sajátítjuk el, ahogyan az anyanyelvünket. Ez a teljes mértékben a kommunikációra építő kreatív angol nyelvtanulási metódus olyan, mintha fejest ugranánk az angolba, mintha belemerítkeznénk abba a nyelvbe, amit értő módon szeretnénk beszélni, elsajátítani.

 

Szó esett már a beszédszimulációról, amerikai kutatások bizonyítják, hogy a bemerítés (immerzió) módszere tudja a leghatásosabban egy anyanyelvi beszélő gondolkozási mechanizmusaihoz igazítani saját gondolkodásrendszerünket.

 

Angloville Nyelvi Sziget

Ennek a módszernek ma Magyarországon egyetlen hivatalos képviselője és művelője van, az Angloville nyelvi sziget, mely nem véletlenül vívta ki magának az Európa legjobban személyre szabott nyelvi programjának kitüntető címét. Náluk egy hét alatt annyit fejlődhetünk, mintha egy egész hónapot töltöttünk volna külföldön, a megfelelő idegen nyelvi környezetben.

 

Hála az anyanyelvi mentorokkal folytatott egyéni tréningeknek, attól sem kell tartanunk, hogy nem esik ránk elég figyelem. Mivel a mentorok Angliából, az USÁ-ból, Írországból, és Ausztráliából érkeznek, rögtön többféle, de még véletlenül sem magyar akcentussal találkozhatunk.

 

Aki szimpla kreatív angol csoportos nyelvtanfolyamra jár, nem valószínű, hogy megtanulja, hogy a Wall street a helyiek kiejtésében csak wostrí-nek hangzik, és ha megadatik, az adott környezetben még útbaigazítás után is jó másfél óráig bolyong, míg nagy nehezen leesik neki, hogy a wostrí éppen a keresett célállomás.

 

A bemerítés módszerével dolgozó Angloville nyelvi sziget Magyarországon valósít meg egy olyan szuperintenzív külföldi nyelvtanfolyamot, mely 70 órás, abszolút gyakorlatorientált képzés során segít leküzdeni az összes meglévő nyelvi korlátunkat, de ha business englishünket szeretnénk fejleszteni, náluk arra is van tökéletes, gyors és hathatós megoldás. A háromtól a tíz naposig számos programot kínálnak a fejlődni vágyóknak, legyenek akár gyerekek, akár felnőttek, cégek képviselői, vagy befolyásos üzletemberek.

 

Mindössze két szabálynak kell eleget tennünk, ahhoz, hogy mi magunk is „szigetlakóvá” válhassunk, idehaza élvezhessük a kreatív angol legsikeresebb és leghatékonyabb nyelvtanulási módszerét. Az első, hogy a képzés folyamán még véletlenül sem szabad megszólalnunk magyarul. A másik pedig, hogy minimum egy alap középszintű társalgási angol nyelvismerettel kell rendelkeznünk ahhoz, hogy részt vehessünk a képzések valamelyikén. Ha még nem vagyunk ezen a szinten, az Anglovillenél készséggel adnak segítséget, milyen egyéni módszerekkel tornázhatjuk fel egyénileg saját nyelvtudásunkat ara a szintre, hogy mielőbb megismerkedhessünk a kreatív angol leghatékonyabb módszerével, a bemerítéssel.

Hasonló bejegyzések:

Jelentkezés / kapcsolatfelvétel

Bezár