Intenzív angol nyelvtanfolyam Budapest vagy nyelvi bemerítés

Jan 23, 2020

Mire figyelj intenzív angol nyelvtanfolyam kiválasztásakor?

A mai világban elengedhetetlen az angol nyelv magabiztos ismerete, hiszen akár még a tanulmányok alatt, akár már a munka világában, plusz pontok vagy magasabb fizetés formájában kézzelfogható előnyt biztosít. A mindennapokban is gyakran hasznát vesszük a nyelvtudásnak, ha utazunk, vagy ha épp egy munkahelyi szituációnak köszönhetően angolul kell kommunikálnunk.

 

Azokban az esetekben amikor szűkös idő áll rendelkezésre a nyelv elsajátítására, első körben az intenzív angol nyelvtanfolyam jut az eszünkbe. Cikkünkben azonban szeretnénk egy másik alternatívát is bemutatni az olvasóknak, a nyelvi bemerítés előnyeit, mely hazánkban kevésbé elterjedt, ennek ellenére a döntés előtt érdemes tisztában lenni az új képzési forma előnyeivel.

 

Ha úgy érzed, szívesen kipróbálnád magad egy hétig igazi angol nyelvi környezetben, mely idő alatt anyanyelvi mentoroktól kapsz gyakorlati tanácsokat, akkor az Angloville nyelvi sziget programjai, ahol 6 nap alatt 70 órán keresztül anyanyelvi környezetben készülhetsz és különböző akcentusokhoz is hozzászoktathatod magad, neked szólnak. Ezzel az egy héttel olyan hatást érhetsz el, mintha egy 400 órás intenzív angol nyelvtanfolyamon vettél volna részt. Számos résztvevőnk a programot követően már bátrabban használta nyelvtudását illetve sikeres nyelvvizsgát is tett.

Intenzitás

Egy néhány hetes intenzív angol nyelvtanfolyamon sok mindent el lehet érni, hiszen a legtöbb esetben heti 20-25 órában gyakorolhatjuk az angol nyelvet, ami 5 héten át 100 angol nyelvórát jelent.  Ez azonban a legjobb esetben is csak napi 4-5 óra foglalkozást jelent. Van ennél intenzívebb megoldás is?

 

Az angol nyelvi bemerítés egy új módszer Magyarországon, mely egy bentlakásos program keretében valósul meg. A nyelvi bemerítés egy héten át zajlik, ez alatt alapszabály, hogy kizárólag csak angolul lehet kommunikálni, mind a mentorokkal mind pedig a magyar résztvevőkkel. Ennek következtében az ébredés utáni percektől kezdve egészen késő estig, napi több mint 12 órában “kénytelen” a résztvevő angolul kommunikálni, a néhány nap után már akár álmodni is. Összességében, a hét végére a napi már több mint 70 óra egyéni angol tréning jön össze, ami lényegesen hatékonyabb, mintha ugyaezt a mennyiséget 1-2 hónapra húznánk szét.

 

Nyelvi környezet

Egy intenzív angol nyelvtanfolyam során a nyelvóra végeztével a résztvevő nap-mint nap visszakerül a rendes kerékvágásba, megszokott környezetébe, ahol a kommunikáció magyarul történik. Ez a megszakítás jelentősen visszavesz a kurzus hatékonyságából, hiszen a tanulni vágyó naponta csupán abban az 5 órában használja az angol nyelvet, majd agya minden alkalommal visszavált a magyarra. A teljes átállás az angolul gondolkodásra így nem történik meg.

 

Ezzel szemben a nyelvi bemerítés módszerét alkalmazó “táborban” nincs lehetőség “elmenekülni” az angol nyelvtől. A program célja, hogy a mindennapoktól távol, a résztvevőkkel azonos számú anyanyelvi mentorral együtt töltött hét során minden szituációban anyanyelviekkel folyjon a kommunikáció. Mivel egy tanulóra jut egy anyanyelvi mentor, nem csoportban történik a tanulás, hanem egyéni felállásban, 100%-ban az adott résztvevőre koncentrálva.

 

Kommunikációs kompetenciák fejlesztése

Az intenzív angol nyelvtanfolyam keretein belül szinte kizárólag csak a többi magyar résztvevővel lehet szituációs gyakorlatokban részt venni, melyek előre meghatározottak. Ezek gyakran kissé mesterkélt, tankönyvi példák (pl. vásároljunk krumplit a piacon angolul – mennyire életszerű a helyzet?) ezek már unalmassá is válhatnak a hetek elteltével. A többi résztvevő hozzád hasonló szinten van, tőlük tehát egy tanult, és még nem hibátlan angolt fogsz hallani.

 

Ezzel szemben a nyelvi bemerítés során a résztvevő olyan valós szituációkba kerülsz, melyek nem gyakorolhatók be tantermi keretek között. A való élteből vett helyzetekkel találkozol, mint pl. tegy telefonhívás, tárgyalás, vagy csapatmunka a kollégákkal. A tábor ideje alatt számos szabadidős tevékenység áll rendelkezésre, ezeket szintén az anyanyleviekkel együtt van lehetőség kihasználni, illetve sok olyan csapatépítő játék van, amely a spontán kommunikáció fejlesztését, és nem a nyelviskolában jól betanult példamondatok használatát segíti elő.

 

Akcentusok

Egy intenzív nyelvi kurzus során egyáltalán nincs lehetőség akcentusokkal találkozni, csak az oktató kiejtésével (és a többi tanuló Hunglish kiejtésével), melyhez 1-2 napon belül könnyen hozzászokhatunk így a későbbiekben már az sem jelent kihívást.

 

A nyelvi bemerítés módszerét alkalmazó programban a résztvevő a nap folyamán minden órában másik mentort kap maga mellé. A mentorok toborzásánál a szervezők nagy figyelmet szánnak arra, hogy a lehető legtöbb akcentussal találkozzanak a résztvevők. Meglepő különbségek vehetők észre például egy dél-afrikai és egy ausztrál kiejtése között.  Egy nap akár 5 féle akcentussal is találkozhatunk, így a hét végre már nem jelent gondot egy nehezebb ír vagy skót mentor kiejtésének megértése sem. Mindemellett fontos kiemelni, hogy az angol nyelvi mentorok nem beszélnek magyarul, így a tanuló kénytelen valamilyen módon angolul kifejezni mondandóját.

 

Tagok ösztönző hatása

Természetes emberi érzés, ha jobbak szeretnénk lenni a másiknál, ami elősegíti a folyamatos fejlődést. Szintén pozitív hatása lehet a csoportos munkának olyan értelemben, ha együtt szeretnénk elérni a célokat, együtt szeretnénk fejlődni. Az intenzív nyelvi kurzus keretein belül azonban nincs lehetőség a csapatépítésre, a tanulók egyenként végzik a feladatokat, a néhány páros beszélgetésen kívül nincs igazi interakció a csapat többi tagjával, inkább egy egyirányú kommunikáció jellemző a tanár és a diák között.

 

Mivel a nyelvi bemerítés alatt a résztvevők egy hétig táboroznak, a hangulat sokkal barátságosabb. Elhagyják a hagyományos tanár-diák formát, nem tantermekben folyik a képzés, így a résztvevőknek sokkal pozitívabb élményekben van lehetősége részt venni. Továbbá, az egy hetes program alatt a résztvevőnek alig kell a mindennapi problémákkal, munkával kapcsolatos ügyintézéssel foglalkoznia. A tábor teljesen elszigeteli ezektől a hatásoktól és ezalatt a résztvevő úgy érzi, egy távoli országba utazott el, hogy a legaktívabban sajátítsa el a leghasznosabb angoltudást.

 

Testreszabottság

Egy intenzív angol nyelvtanfolyam keretein belül kevés lehetőség van a teljes testreszabottságra. A csoport mérete jellemzően 10-12 fő, ennyi emberre jut egy tanár. A személyre szabottság azonban alapvető a nyelvtanulás során, hiszen minden embernek más jelent nehézséget, illetve fontos figyelembe venni a területet, melyen a résztvevő fejleszteni kívánja tudását.

 

Egy nyelvi bemerítéses program szervezői nagy hangsúlyt fektetnek az egyéni foglalkozásokra, hiszen a táborba való érkezés előtt felmérik a nyelvtudáson túl az egyén céljait és hátterét, valamint az őt érdeklőd témákat. Mindemellett a program során végig 1:1 arány van jelen a résztvevők és az anyanyelvi mentorok között, a foglalkozások is egyéniek, így a résztvevők minden pillanatban a számukra megfelelő tempóban haladhatnak, a nekik fontos témákról beszélhetnek.

 

Fontos tehát a fenti szempontokat mérlegelni egy intenzív angol nyelvtanfolyamról való döntés előtt. Mindkét módszer lehet hatékony, a legrövidebb idő alatt a legtöbb fejlődést azonban egy nyelvi meberítéses programon sokkal könnyebb elérni.

 

Ha többet szeretnél megtudni az Angloville nyelvi sziget nyelvi bemerítéséről, nézd meg ezt a videót, melyben első kézből, Horváth Alextől, az Angloville magyarországi vezetőjétől kaphatsz még több információt.

 

Ha úgy érzed, az időd nem engedi akár az hetes intenzív kurzust vagy az angol nyelvi bemerítést, az interneten számos lehetőség áll rendelkezésedre, hogy angol anyanyelviekkel kommunikálhass, vagy épp a szókincsedet fejleszd.  Mindemellett további információkért kövesd honlapunk további bejegyzéseit, melyben hasznos tippekkel látunk el nyelvvizsgára készülőket, valamint akár az üzleti angol tudás fejlesztéséhez is. 

Hasonló bejegyzések:

Jelentkezés / kapcsolatfelvétel

Bezár