Hogyan (ne) költs el milliókat angoltanulásra anélkül, hogy egy fikarcnyit is fejlődnél?

Jan 24, 2020

Neked mennyit érne meg, hogy folyékonyan beszélj angolul?

Ha vissza tudnál emlékezni, pontosan mennyi pénzt költöttél életed során nyelvtanulásra, és azt összevetnéd jelenlegi szinteddel, elégedett lennél? Változtatnál valamit, ha elölről kellene kezdened? Gondolnád, hogy precíz tervezéssel és egy kifejezetten rád kialakított szisztémával ezt az összeget töredékére lehetne csökkenteni? Ha nem igazán vagy elégedett a nyelvtanulásban eddig elért eredményeiddel, és úgy érzed, a mérleg nyelve negatívban van, érdemes tovább olvasnod.

 

Előző cikkünkben bemutattuk neked a leggyakoribb, nyelvtanulással kapcsolatos téveszméket és a lehetséges módszereket arra, hogy felülemelkedj rajtuk. A továbbiakban azt fejtegetjük, hogyan NE tanulj angolul, hiszen a legjobb szándéktól vezérelve is könnyű vagyonokat kidobni az ablakon anélkül, hogy angoltudásod érdemben fejlődne. Ezen felül segítünk abban, hogy hogyan építs fel tudatosan egy nyelvtanulási szisztémát.

Mivel a nyelvtudás egy szubjektív dolog – más és más dolgot jelent mindenkinek – így értékét pénzben rendkívül nehéz mérni. Gondolj csak arra, te hogyan tekintesz saját nyelvtudásodra. Tudnál-e rá árcédulát tenni? Természetesen sok, pénzben mérhető aspektusa is van, de ezekre jut legalább annyi más típusú értékmérő, ezért rendkívül nehéz a nyelvtudás pénzbeli értékét meghatározni. Egy új nyelv megtanulása élethosszig tartó befektetés. Olyan értékkel bíró dolog, amelyből hosszú évek után is profitálhatsz. Ennek átgondolása után egy kicsit letisztultabb képet alkothatsz arról, hogy mennyit ér meg neked egy nyelv elsajátítása, és elkezdhetjük átvenni a tipikus hibákat, melyeket – mint nyelvtanuló – elkövethetsz.

 

Ha csökken a motiváció

Az egyik leggyakoribb hiba, ha intenzív tanulás után hagyod elveszni az érdeklődésed, csökken a motivációd, és kihagysz egy hosszabb időszakot. Ilyenkor hiába áldoztál sok időt és energiát (a pénzről már nem is beszélve) arra, hogy belemélyedj az angolba. Ha nem tartod fenn az elért tudásszintet folyamatos gyakorlással, akkor néhány hét után vagy hónap után legjobb esetben is csak egy szegényes, passzív szókincs marad ebből az aktív tudásból, halványan derengő nyelvtani alapokkal, és kész pénzkidobás volt az egész. Hogy elkerüld ezt a problémát, azt tanácsoljuk, hogy mindenképp legyen egy alaposan megtervezett tematikád, amellyel átlendülhetsz hullámvölgyeiden, és amely mozgásban tart motivációd esetleges elvesztésénél is.

 

Rendszeres gyakorlás – de mikor?

Ha már az alaposan megtervezett tematikáról van szó: egy másik gyakori nehézség a helyes időbeosztás kialakítása és menedzselése. Mind tudjuk, milyen nehéz elég időt találni a rohanó hétköznapokban a rendszeres nyelvgyakorlásra. Természetesen nem lehetetlen pár hónap alatt egy alig-alig funkcionáló beszédkészséget kialakítani, de hisszük, hogy neked nem ez a célod. Nem tudjuk elégszer hangsúlyozni, hogy a tényleges folyékony angol nyelvű beszéd megszerzése sok időt vesz igénybe. Ez egy hosszú távú, napi szintű elköteleződés, ezért mindenképpen időt kell arra szánni, hogy kialakítsd, mikor és mennyit tudsz foglalkozni vele.

 

De jó lesz, amikor már annyit tudok, hogy beszélgetni is képes leszek!

 

És hogy mi az a probléma, melybe szinte mindannyian beleesünk nyelvtanulásunk során, és rendkívül sok pénzbe is kerül? Arra várni, hogy végre úgy érezd, képes vagy beszélgetni. Hogy miért? Nos, mert hiába várod, ilyen sosem lesz! Az emberek hajlamosak azt gondolni, hogy ha eleget tanulnak, lesz egy olyan pont nyelvtanulásuk során, amikor úgy érzik, már magabiztosan tudnának kommunikálni. De hiába teszel szert az alapvető szókincsre és nyelvtani ismeretekre, az anyanyelviekkel való szabad, folyékony kommunikáció nehézséget fog jelenteni, és ez teljesen természetes.

Tapasztalataink azt mutatják, hogy a kommunikációs korlátok leküzdése igen nehezen megy a hagyományos tantermi oktatás során. Hiszen ez valójában egy rendkívül fontos, és teljesen független készség, amelyet csak gyakorlással tudsz fejleszteni. Ennek elhanyagolása súlyos hiba lenne.

  

Ismerd fel azt a pontot, amin túl a nyelvtankönyvek és a tantermi oktatás már nem tudnak mit adni, és merj tovább lépni az új kihívások felé! Kezdj el aktívan beszélgetni, és ha egy mód van rá, anyanyelviekkel tedd!

 

A cikk végére megosztunk veled néhány megszívlelendő jó tanácsot is a nyelvtanulással kapcsolatban:

  1. Mint kezdő nyelvtanuló, hiába hallgatsz és olvasol olyan anyagokat, melyek meghaladják a szintedet. Annak csak csalódottság és a sikertelenség érzése lesz az eredménye. Kezdd az alapoknál, olyan feladatokkal, melyeket meg is értesz, szépen lassan haladva az egyre bonyolultabb leckék felé.
  2. Fontos, hogy ne támaszkodj feltétel nélkül a tanárodra. Mindig szükséges, hogy saját magad járj utána a dolgoknak, erősítsd meg a tényeket önmagadnak. Ha egy mód van rá, próbáld meg több forrásból is igazolni az elhangzottakat. Azzal, hogy extra személyes erőfeszítéseket teszel, a motivációd is nőni fog.
  3. Néhányunknak az a legkényelmesebb, ha hallgatásos-ismétléses feladatokkal gyakorolnak. Másoknak mindössze egy nyelvtan könyv kell, hogy az angol értelmet nyerjen nekik. Mindegyik megközelítés teljesen rendben van, azonban hiba lenne csupán egyetlen egyre támaszkodni. Egy nyelv megtanulása komplex feladat, több lábon kell állnod ahhoz, hogy folyékonyan legyél képes beszélni. Azok a nyelvtanulók, akik többféle módszert használnak, szimultán fejleszthetik a különböző készségeiket, és láthatnak egy-egy nyelvi koncepciót más és más módokon elmagyarázva. Mindezeken felül a változatosság megakadályozza, hogy érdektelenné váljál a téma iránt.

 

Feltételezzük, hogy Neked is az a célod, hogy képes legyél folyékonyan beszélgetni angolul, és értelmezni a hallottakat. Ehhez elengedhetetlen a 4 legfontosabb nyelvi készséget gyakorolni: olvasás (és szövegértés), írás, hallgatás (utáni szövegértés) és aktív beszéd. Ha mind a 4 készséget egyszerre szeretnéd fejleszteni, és szívesen kipróbálnál egy egyre népszerűbb, alternatív tanulási módot, figyelmedbe ajánljuk a nyelvi bemerítést. Előző cikkünkben említettünk már róla pár szót, most viszont egy kicsit jobban kifejtjük, miben is rejlik az igazi ereje ennek a módszernek.

Mondani sem kell talán, de ez nem egy hagyományos angol nyelvtanfolyam. Bőven túllépi ezeket a kereteket, és jóval többet is nyújt neked.

 

A nyelvi bemerítés módszerének tökéletesítésével, a „nyelvi sziget élménnyel” az Angloville megteremti a tökéletes angol nyelvi környezetet a résztvevői számára. Ez a fajta intenzív, bentlakásos, anyanyelviekkel zajló angol nyelvi tábor elsősorban az éles helyzetekben való kommunikáció, a magabiztosság, és a folyékony beszéd fejlesztését célozza meg. Lényege, hogy résztvevőink a napi több mint 12 óra nyelvi tréning során életszerű szituációkkal birkóznak meg, élményalapú tanulással fejlesztve kommunikációs kompetenciájukat. Az egyhetes program rendkívül személyre szabott: minden magyar résztvevőre jut egy angol anyanyelvű mentor, ez garantálja a 100%-os figyelmet minden résztvevőnk felé. Mivel anyanyelvű mentoraink mind-mind angolszász országokból származnak, így a leggyakoribb akcentusokhoz is könnyen hozzászokhatsz, továbbá a manapság használt szavakkal és szófordulatokkal is megismerkedhetsz.

 

A többi résztvevő ösztönző hatásáról sem érdemes megfeledkezni. A csoportos munka során a résztvevők megtanulnak odafigyelni a másikra, megválaszolni kérdéseiket, és segíteni egymást a fejlődésben. Összehasonlításképpen, egy intenzív angol nyelvtanfolyam során például sokkal kevesebb lehetőség van az interakcióra.

 

Nekünk az Angloville-nél az angol nyelv tanítása nem csak egy munka, sokkal inkább hitvallás. Hiszünk abban, hogy bárki meg tud tanulni angolul beszélni, így Te is. Nekünk csak az a dolgunk, hogy segítsünk Neked megtalálni a számodra ideális megoldást, és legyőzni angol nyelvi gátlásaidat. Legfontosabb célunk az, hogy meggyőzzünk, tényleg csak magadban kell hinned ahhoz, hogy a való életben is sikeresen használható angol nyelvtudásra tegyél szert.

 

Reméljük, cikksorozatunk ezen részét is hasznosnak találtad, és az ebben szereplő tudás birtokában bátrabban mersz majd belekezdeni (újra) a nyelvtanulásba, körültekintően eljárva és precízen megtervezett tematikát követve., de legfőképp: az eddig tárgyalt félelmeket elengedve.

 

Ehhez nyújtunk Neked különleges segítséget, amelyet 2 nap múlva jelentkező értesítőnkben fejtünk ki bővebben. Figyelj, és olvass bennünket akkor is!

Hasonló bejegyzések:
Folyékonyan angolul – mégis mennyiért?

Folyékonyan angolul – mégis mennyiért?

Ha összevetnéd az életed során eddig nyelvtanulásra költött pénzösszeget a jelenlegi nyelvtudásoddal, vajon elégedett lennél? Ha elölről kezdhetnéd, változtatnál valamin? Ha nem igazán vagy elégedett a nyelvtanulásban eddig elért eredményeiddel, és úgy érzed, a mérleg nyelve inkább a negatív tartományba billen, ne habozz, olvass tovább!

Tovább olvasom

Jelentkezés / kapcsolatfelvétel

Bezár