Miért nem tudok magabiztosan kommunikálni angolul?

Jan 24, 2020

Nem tudod, hogy találd meg magadban a bátorságot, hogy angolul beszélgess emberekkel? Ideges leszel, ha ismeretlenekkel kell beszélgetést kezdeményezned? Félsz, hogy ha hibázol, a többiek amatőrnek fognak tartani? Ez csak néhány a leggyakoribb téveszmék közül, melyekkel a nyelvtanulás során találkozhatsz.

 

Rengeteg volt résztvevőnktől hallottuk már egy-egy nyelvi sziget program kezdete előtt, hogy ők ugyan sok szót ismernek és rendelkeznek a nyelvtani alapokkal, azonban a szavak csak nem jutnak eszükbe, amikor használni kellene őket, így képtelenek a magabiztos angol nyelvű kommunikációra. Nekik nagyon széles körű passzív szókincsük van. Ez azt jelenti, hogy sok szót és kifejezést ismernek, de amikor tényleges angol nyelvű társalgásra kerül a sor, ezek csak lassan, vagy egyáltalán nem jutnak eszükbe. Hiába a tudat, hogy pontosan értik miről van szó, és magyarul már meg is fogalmazódott bennük a válasz, a beszélgetés folyama halad tovább, nem tudnak benne részt venni.

 

Ha ez a frusztráló érzés ismerős számodra, akkor ez a cikk Neked szól. 

Fontos tehát az elején leszögeznünk, hogy ezzel az érzéssel bizony nem vagy egyedül, sőt, az emberek túlnyomó többsége hasonló problémákkal küzd, amikor idegen nyelvet tanul. Tamás előző cikkünkben bemutatott története csak egy a sok tucat közül, melyekkel fennállásunk 7 éve alatt találkoztunk.

Írásunkban segítünk rávezetni arra, hogy mi tartott eddig vissza, továbbá, hogy milyen módokon tudsz felülkerekedni nyelvtanulási nehézségeiden.

 

Először is nézzük meg, milyen lehetséges problémák jöhetnek veled szembe a nyelvtanulási folyamat különböző szakaszaiban. A leggyakoribb ezek közül véleményünk és tapasztalatunk szerint a hibázástól való félelem.

Ahhoz, hogy ezen felülkerekedj, előbb ki kell alakítanod önmagadban, hogy hogyan tekintesz saját hibáidra. Hiszen mik is pontosan a hibák? Vajon tényleg a szégyenérzet a helyes reakció hibázás esetén? A legtalálóbban talán Anna Lemott fogalmazta meg ezt a jelenséget Bird by Bird című művében: „A perfekcionizmus a zsarnok hangja, az ellenségé. Vasmarokkal tart, és megmérgezi az egész életedet.”

 

Ösztönösen tudjuk, hogy a perfekcionizmus nem realisztikus, és erősen korlátozó. Kutatások bizonyították, hogy a hibák a tanulási folyamat során egész egyszerűen elkerülhetetlenek: az élő bizonyítékok arra, hogy a tanuló a saját maga módján, kreatívan fedezi fel a nyelvet, azaz hipotéziseket állít fel és tesztel le a célnyelvről. Hibázni tehát sosem baj, épp ellenkezőleg, szakértők sem győzik hangsúlyozni a hibák vétésének fontosságát. De hogyan kerekedj felül a félelmeden? A félelem leküzdése magában foglalja a félelmet keltő ösztönzés közvetlen leküzdését. Keresd az olyan kihívást jelentő helyzeteket, ahol hibákat véthetsz, és lásd meg, mi történik.

Egy másik gyakori téveszme, hogy csak a különleges tehetséggel megáldott emberek tudnak hatékonyan nyelvet tanulni.

„Neki ez könnyű, van nyelvérzéke”

 

A gondolat, mely sokunkban megfogalmazódott már, amikor mások látszólag minden erőfeszítés nélkül teljesítették azokat a követelményeket, amelyeken mi hosszú hónapok munkájával tudtunk csak felülkerekedni. Nos, az igazság az, hogy ez nem így van. Bárki képes gyorsan fejlődni, aki tanulni szeretne. Svédországban és Hollandiában szinte mindenki folyékonyan beszél legalább két nyelven. Nem lehetnek mindannyian kivételes nyelvérzékkel megáldva. A nyelvtanulás hozzáállás, és nem alkalmasság kérdése. Lesarkítva ez azt jelenti, hogy csak addig nehéz nyelvet tanulni, amíg nem akarsz. Való igaz, sok energiát és időt igényel, de nem nehéz. Onnantól kezdve, hogy szert tettél a nyelvtani alapokra és egy stabil szókincsre, az egész elsősorban olvasás, hallgatás és sok-sok beszéd kérdése. Természetesen van módszer ennek a folyamatnak a meggyorsítására, erről cikkünk végén lesz szó.

 

Az idő hiánya

is érv lehet nyelvi készséged fejlesztésének elkezdése, folytatása ellen. A valóságban napi 15 perc nyelvtanulás is csodákra képes. Miután elkezdted, észre sem veszed, és az a csekély 15 perc hamarosan 30 percre fog nőni, aztán 1 órára. Ha úgy gondolod, hogy jelentős eredményeket érhetsz el, és élvezed is csinálni, akkor mindig fogsz rá időt találni.

 

Fontos szempont a motivációd folyamatos fenntartása. Mindannyiunknak megvan a jó oka arra, hogy miért kezdtünk el nyelvet tanulni; megismerni a gyökereinket, az utazás iránti szenvedély, egyetemi célok, munkahelyen való feljebb menetel lehetősége, stb… Ezek az okok azonban haszontalanok, ha gyorsan szeretnél elsajátítani egy nyelvet, méghozzá egy nagyon egyszerű oknál fogva. Bizonytalanok, és nincs meghatározott időkorlátjuk. Fontos, hogy megpróbáld újra definiálni a motivációdat, és kijelölni más kisebb, könnyebben teljesíthető célokat is. A tudatosság rendkívül fontos a minél gyorsabb előrehaladás érdekében. Keresd a kihívásokat, teszteld le magad ismeretlen közegben, és ne félj, hogy hibát vétesz.

 

Mi lehet a megoldás?

Először is, fontos, hogy megértsd, hogy ezeket a félelmeket el kell engedned ahhoz, hogy tovább léphess a célod felé, ami – ha ezeket a sorokat olvasod – bizonyára az, hogy magabiztosan kommunikálj angolul. Ehhez az elengedéshez adtunk ebben a cikkben tippeket.

 

A legjobb tippünk azonban csak most jön. Biztos te is hallottad már, hogy a leghatásosabb módja a nyelvtanulásnak az, ha elköltözöl az adott országba, ahol a célnyelvet beszélik, és ott sajátítod el a nyelvtudást, természetes körülmények között. A nyelvi környezetben való intenzív, természetes tanulást – amikor tehát nem nyelviskolában ülsz, hanem egyszerűen csak folyamatosan az adott nyelven kommunikálsz – hívják nyelvi bemerítésnek. Ez a kezdeti szakaszokban nem feltétlenül szükséges, és nem is ez az egyetlen módja egy nyelv megtanulásának, azonban, ha a célod a magabiztos, folyékony kommunikáció elérése, akkor elkerülhetetlen.

Hasonló bejegyzések:
Folyékonyan angolul – mégis mennyiért?

Folyékonyan angolul – mégis mennyiért?

Ha összevetnéd az életed során eddig nyelvtanulásra költött pénzösszeget a jelenlegi nyelvtudásoddal, vajon elégedett lennél? Ha elölről kezdhetnéd, változtatnál valamin? Ha nem igazán vagy elégedett a nyelvtanulásban eddig elért eredményeiddel, és úgy érzed, a mérleg nyelve inkább a negatív tartományba billen, ne habozz, olvass tovább!

Tovább olvasom

Jelentkezés / kapcsolatfelvétel

Bezár