Angoltanulás – a leghatékonyabb módszerek összehasonlítása

Jan 23, 2020

Népszerű angoltanulási módszerek

A hatékony angoltanulási módszerekre manapság hatalmas az igény, hiszen szinte mindenkinek szüksége van az angol nyelv ismeretére. Éppen ezért rengeteg módszert dolgoztak már ki, amelyek mind versenyben állnak egymással a tanulni vágyók kegyeiért. Ki erre esküszik, ki arra, az biztos, hogy minden módszernek megvannak a maga előnyei és hátrányai. Az alábbiakban a legnépszerűbb angoltanulási módokat hasonlítjuk össze aszerint, hogy melyik milyen célok eléréséhez hatékony. A hatékony angol nyelvtanulás legkedveltebb módjai nem mások, mint az online nyelvtanulás, a nyelvtanfolyam, a magántanár, a külföldi nyelvtanfolyam, illetve a nyelvi bemerítés.

A különböző módszereket az alábbiak szerint lehet összefoglalni:

  • Az online nyelvtanulás az interneten elérhető, rendkívül változatos nyelvtanulási segédanyagokat, alkalmazásokat jelenti, amelyek között ingyenest és fizetőst is bőven találunk.
  • A nyelvtanfolyamok általában a nyelviskolák által szervezett pár hetes vagy hónapos képzések, melyek különböző intenzitásúak.
  • A magántanárok jellemzően egyenként, vagy párban foglalkoznak diákjaikkal, így csak a tanuló céljaitól függ a képzés menete és intenzitása.
  • A külföldi nyelvtanfolyamok általában nagyon intenzív, 1-2 hetes programok, ahol a nyelvtanulás mellett az adott országot is felfedezhetjük.
  • A nyelvi bemerítés módszere hazánkban még nem terjedt el annyira széles körben, ezáltal sokak számára talán ismeretlen lehet. A módszer lényege, hogy a résztvevőkkel egyenként, vagy párokban angol anyanyelvű mentorok dolgoznak egy héten keresztül folyamatosan, ezáltal garantált a személyre szabottság és az anyanyelvi környezet. A résztvevők a teljes hetet angolul kommunikálva töltik el, hiszen a szabadidejükben is a mentoraikkal töltik az időt. (további részletek a módszerről itt)

Intenzitás

Ha kevés időd van az angoltanulásra, és minél előbb szeretnél egy magas szintre eljutni, akkor érdemes olyan módszert választanod, amely átmenetileg sok idődet felemészti ugyan, de a tanulási folyamat időtartama meglehetősen rövid. Ebben az esetben a leghatékonyabb angoltanulási módok közé tartozik a külföldi és belföldi nyelvtanfolyam, valamint a nyelvi bemerítés. Míg a belföldi nyelvtanfolyam a három közül az, amelyik a leginkább feladatjellegű, hagyományos tantermi oktatást jelent, a magas óraszám miatt gyors fejlődés érhető el vele. A másik két módszer esetében pedig a tanulás a foglalkozások végeztével sem fejeződik be, köszönhetően az anyanyelvi környezetnek.

 

Az online nyelvtanulás és a magántanár intenzitás szempontjából nem a legjobb megoldás. Mivel ezek meglehetősen rugalmas módszerek, a tanulóra nincs rákényszerítve, hogy naponta több órát foglalkozzon a nyelvtanulással, ezáltal pedig könnyen érdeklődését vesztheti.

 

Személyre szabottság

Személyre szabottság szempontjából szintén három módszer emelendő ki: a magántanár, az online nyelvtanulás, illetve a nyelvi bemerítés. Nyilvánvaló, hogy mivel mindhárom módszer egyénileg zajlik, ezért a tanuló úgy alakíthatja a saját igényeihez a tanulási folyamatot, ahogy csak akarja. A magántanárok nem rendelkeznek előre meghatározott tanulási struktúrával, hanem teljes mértékben diákjaikhoz igazítják módszereiket. Az online nyelvtanulás nyilvánvalóan teljesen egyéni időbeosztás szerint, csak a te ízlésednek megfelelő módon zajlik, így a személyre szabottság garantált. A nyelvi bemerítés esetén bár maga a módszer meghatározott, ám a foglalkozások kötetlensége miatt nagy a szabadságod arra vonatkozóan, hogy milyen témákról szeretnél többet beszélgetni, tanulni.

 

A nyelvtanfolyamok, bár általában nem nagy csoportokban zajlanak, egyáltalán nem igazodnak a tanulók igényeihez, hanem teljes mértékben egy előre meghatározott ütemtervet követnek. Fontos azonban megjegyezni, hogy a csoportlétszám nyelviskolánként és tanfolyamtípusonként eltérő lehet, ezért mindenképp azt érdemes választanod, ahol a legkisebb a csoport.

 

A tanulás folyamatossága

Ha a tanulási folyamat rendszeresen megszakad, mert nem teljesen a nyelvtanulásnak szenteled az idődet, hanem közben iskolába vagy dolgozni is jársz, akkor nyilvánvalóan lassabb fejlődést fogsz elérni, mintha egy adott időszakon keresztül csak angolul tanulnál. Ebből a szempontból a külföldi nyelvtanfolyam és a nyelvi bemerítés állnak az élen, hiszen ezeknek a programoknak éppen az a lényege, hogy kiszakadsz a megszokott hétköznapokból, és csak a nyelvtanulásnak szentelsz 1-2 hetet. Ezáltal még a foglalkozások után sem szakad meg a tanulási folyamat, mivel ekkor továbbra is angolul kommunikálsz, ráadásul tanulhatsz az angolszász országok kultúrájáról is.

A többi módszer esetében a rendszeresen megszakított tanulás miatt sokkal inkább érzed egy minden nap letudandó feladatnak, hogy az angollal foglalkozz, ráadásul az idegen nyelven való kommunikálás csak átmeneti, ezáltal pedig a gondolkodásod sem tud teljes mértékben átállni az idegen nyelvre.

 

Ár

A nyelvtanulásra érdemes egyfajta befektetésként tekinteni. Nyilvánvalóan vannak módszerek, amelyek olcsóbbak, ám érdemes azt is figyelembe venned, hogy milyen szintre, mennyi idő alatt lehet eljutni a segítségükkel. Egy belföldi nyelvtanfolyam ára például a legtöbb ember számára megfizethető, a kívánt eredményhez azonban lehetséges, hogy többször is igénybe kell venned a szolgáltatást, ám egy idő után akkor is megrekedhetsz egy szinten. Ezzel szemben más módszerek lehet, hogy drágábbak, de segítségükkel sokkal gyorsabb és látványosabb eredményt érhetsz el.

 

Tagadhatatlan, hogy az egyes nyelvtanulási módszerek ára nagyon fontos szempont a választásnál. Angolt (vagy bármilyen más nyelvet) tanulni nem olcsó dolog, még ha később meg is térül a befektetett pénz. Ha minél kevesebbet szeretnél költeni, akkor kétségkívül az online nyelvtanulás lehet az elsődleges választásod, amely sok esetben ingyenes. Ha viszont ennyire nem szeretnél önálló lenni, akkor érdemes még elgondolkoznod egy belföldi nyelvtanfolyamon is, amely még szintén nem a nagyon drága kategória.

 

A többi módszer már jóval költségesebb, ám míg a magántanárnál nem egyszerre, hanem óránként kell fizetned, addig a külföldi nyelvtanfolyamok és a nyelvi bemerítéses programok árát egyszerre kell megtérítened. Ez pedig esetleg nagyobb problémát okozhat, bár hosszútávon ezek a programok sem mondhatóak drágábbnak, mint fél-egy évig magánórákra járni.

 

Élményszerűség

A nyelvtanulás sokak számára hobbi, kikapcsolódás, ezért nem árt, ha a szürke hétköznapok közben nem még egy elvégzendő feladatként, hanem szórakoztató tevékenységként tekintünk rá. Szerencsére ma már bőven lehet olyan lehetőségeket találni, amelyek elszakadnak a hagyományos osztálytermi oktatási módszertől, és maradandó élménnyé teszik a tanulási folyamatot. Ezek közül egyértelműen kiemelkedik a nyelvi bemerítés és a külföldi nyelvtanfolyam, ahol a sok új (magyar és külföldi) emberrel való találkozás garantáltan valódi közösségi élménnyé teszi a nyelvtanulást. A foglalkozásokat követően pedig az anyanyelvi tanárokkal vagy mentorokkal való beszélgetés során az ő országuk kultúrájáról, szokásairól is hallhatsz történeteket, ami még emlékezetesebbé teszi ezt a tapasztalatot.

 

Bizonyos fokig persze az online nyelvtanulás során is lehet élményt szerezni, ha megfelelően használod ki a lehetőségeket. Ha például egy angol, ausztrál vagy amerikai ismerősöddel rendszeresen tartod interneten keresztül a kapcsolatot, akkor amellett, hogy fejlődik a nyelvtudásod, érdekes tapasztalatokkal is gazdagodsz. Ez azonban mégis más, hiszen nem szakadsz ki a komfortzónádból, hanem csak a hétköznapokat egészíted ki ezzel a szabadidős tevékenységgel.

 

Reméljük, ezzel a rövid összefoglalóval tudtunk neked segíteni a számodra leghasznosabb angoltanulási módszer kiválasztásában. Ha végül a nyelvi bemerítés mellett döntesz, akkor érdemes tudnod, hogy ezen belül is többféle lehetőség közül választhatsz. Mi az Angloville-nél szervezünk táborokat külföldre és belföldre is, így remélhetőleg mindenki megtalálhatja a neki megfelelő programot.

Hasonló bejegyzések:

Jelentkezés / kapcsolatfelvétel

Bezár