17 üzleti angol kifejezés amit mindenképp ismerned kell

Dec 17, 2019

Munkád során használnod kell az angol nyelvet? Külföldiekkel tárgyalsz vagy angolszász kollégákkal dolgozol? Akkor ezeket az üzleti angol kifejezéseket mindenképpen ismerned kell!

Ám nem elég ismerni, alkalmazni is tudni kell őket. Ez az, ami egy anyanyelvinek nem jelent problémát, de magyarként sem mindegy , mikor, milyen helyzetben használunk egy adott üzleti angol kifejezést. Az alábbiakban néhány gyakran előforduló üzleti szituációban használatos kifejezéseket gyűjtöttünk össze. Ha ezeket alkalmazod, külföldi partnereid szemében is sokkal természetesebbnek fog hatni az angolod.

Ha szeretnél a gyakorlatban is elsajátítani még több üzleti angol kifejezést, és intenzív formában, anyanyelviek segítségével magabiztossá válni az üzleti angol kommunikációban, szívesen látunk az Angloville nyelvi sziget programon, ahol már számos szakembernek, cégvezetőnek segítettünk angol nyelvi korlátaik leküzdésében.

 

Bemutatás

Egy üzleti találkozón, networking eseményen egy új kollégánkkal veszünk részt, és összefutunk egy ismerős ügyféllel. Hogyan történik ilyenkor a bemutatás? Természetesen illendő megtenni az új kolléga bemutatását az üzleti partner felé, majd teret hagyni, hogy pár szót váltsanak. Az alábbi kifejezéseket, természetesen, nem csak az üzleti életben használhatod:

Let me introduce XY – Had mutassam be XY-t

May I introduce you to XY? – Bemutathatom XY-t?

Have you met our new colleague, XY? – Találkozott már új kollégánkkal, XY-nal?

 

Előadó bemutatása

Ha üzleti előadást, cégprezentációt tartunk közönség előtt, és szeretnénk bemutatni a következő előadót, a következő hasznos kifejezéseket használhatjuk:

And now please welcome (to the stage) XY – És most köszöntsék (a színpadon) XY-t

Our next speaker is XY – Következő előadónk XY

I now call upon Mr XY – Felkérem XY-t [hogy folytassa]

 

Egyetértés

Üzleti megbeszélések, de akár a kávézói beszélgetések során is sokat számít, ha időnként megerősítjük beszélgetőpartnerünket abban, hogy értjük, sőt egyetértünk vele. Ugyanígy, egy tárgyalás során is kifejezhetjük egyetértő véleményünket. Az angolban számos kifejezés létezik erre, ezek közül álljon it kettő, melyet igen gyakran használnak:

I couldn’t agree more – Jobban nem is érthetnék egyet (magyarul erre nincs külön kifejezésünk)

I completely/totally agree with you – Teljes mértékben / maximálisan egyetértek

 

Egyet nem értés

Egy tárgyalás, megbeszélés alatt természetes, ha nem értünk mindenben egyet partnerünkkel. Az angol nyelvben azonban nagyon kell ügyelni arra, hogyan juttatjuk ezt kifejezésre. Egyet nem értésünket mindenképpen nagyon udvarias formában kell a másik tudomására juttatnunk, ami magyar füllel talán túlzottan is udvariasnak tűnhet, az angolban azonban ez az elfogadott.

I can see your point, but… – Értem az álláspontját, de…

I’m afraid, I can’t agree with you on that one – Attól tartok, ebben nem értünk egyet

I understand what you’re saying, however I cannot share this view – Értem amit mond, de ezt a nézetet nem tudom osztani

 

Visszakérdezés

Külföldiekkel való üzleti tárgyalás, különösképpen egy telefonkonferencia vagy telefonhívás során gyakran előfordul, hogy valamit nem értünk tisztán. Aki dolgozott már indiai fejlesztőcsapattal, az ezt hatványozottan tapasztalta :). Az alábbi angol kifejezéseket akkor használhatjuk, ha valamit nem értettünk, és szeretnénk ha beszélgetőpartnerünk megismételné, vagy újra elmagyarázná.

I’m sorry, I’m not sure I understand you – Elnézést, nem vagyok benne biztos, hogy értem amit mond

Could you please repeat what you just said? – Meg tudná ismételni amit mondott?

I’m sorry, I couldn’t catch that – Sajnálom, nem értettem [amit mondott]

 

Javaslat/felvetés

Saját véleményünk, javaslatunk felvezetése és megfogalmazása kulcsfontosságú, ha szeretnénk, hogy meghallgatásra találjon. Számos módja van, hogy elegánsan és udvariasan vezessünk fel egy véleményt.

May I recommend, that… – Szabad javasolnom, hogy…

Here’s what I propose – Én a következőt javasolom

A possible solution could be to… – Egy lehetséges megoldás, hogy…

 

Ha szeretnél még több üzleti angol kifejezést megismerni, érdemes körülnézni az Amazonon.com-on is ilyen témájú könyvek iránt. Egy jó gyűjtemény pl. a “505 Business English Idioms and Phrasal Verbs“.

Számos további hasznos anyagot találsz üzleti angol kifejezések blogunkon is!

 

Hasonló bejegyzések:

Jelentkezés / kapcsolatfelvétel

Bezár