Ha a gyerek külföldön szeretne továbbtanulni

Sep 7, 2022Nyelvtanulási tippek

Hasznos alapinformációk, ha a gyerek külföldön szeretne továbbtanulni

Mit kell tudni a külföldi egyetemen való továbbtanulásról?

Az elmúlt években egyre több és több magyar diák élt a külföldi továbbtanulás lehetőségével. A tendenciát még a koronavírus-járvány sem tudta megtörni, a fiatalok körében a külföldi felsőfokú képzésekre igen komoly igény mutatkozik továbbra is. Mi szükséges ahhoz, hogy érettségi után valaki sikerrel tanulhasson tovább nemzetközi környezetben?

londoncampus_blogpost

A külföldön való (tovább)tanulás nem új eredetű találmány, évszázadokra visszanyúló hagyománya van. Nagy hírű elődeink közül is sokan folytattak tanulmányokat Magyarországtól távol eső vidékeken.

A történelmi múltban a külföldi tanulás még inkább a kevesek kiváltsága volt. Napjainkban viszont egyre többek számára elérhető a különböző ösztöndíjaknak, csereprogramoknak, távoktatási lehetőségeknek köszönhetően.

Talán nem árulunk el nagy titkot, ha azt mondjuk, hogy hosszú távon biztos befektetésnek tűnik, ha a gyerekünk külföldi egyetemen tanul tovább. De hogy valóban a személyiségének, az elképzeléseinek és a céljainak megfelelő döntést tudja meghozni, nagyon sok szempontot kell figyelembe venni neki.

Miért éri meg külföldön tanulni?

Arra a kérdésre, hogy megéri-e egy fiatalnak külföldön folytatnia a felsőfokú tanulmányait, a válasz egy erőteljes igen!

És nemcsak azért, mert a munkaerőpiacon egyértelmű előnyt jelent egy külföldön szerzett diploma, hanem mindazokért a személyes tapasztalatokért is, amelyeket egy-egy ilyen tanulmány időszak alatt begyűjthet a diák. Legyen szó személyes kapcsolatokról, barátságokról, tőle távoli, idegen kultúrák, szokások megismeréséről, anyanyelvi környezetben megszerezhető nyelvi készségekről stb.

A külföldi tapasztalathoz természetesen nem kell egy teljes egyetemi képzést más országban elvégezni, lehetőség van arra is, hogy valaki csereprogram résztvevőjeként, például az Európai Bizottság által meghirdetett Erasmus program keretében töltsön legfeljebb 12 hónapot egy másik uniós országban, vagy a nem uniós Norvégiában, Izlandon, Liechtensteinben, Macedóniában és Törökországban. 

Mi kell a külföldi továbbtanuláshoz?

A kiindulási alap, hogy a magyar diákok az Európai Unió állampolgáraként ugyanolyan feltételekkel jelentkezhetnek a többi tagállam – és külön szabályozás alapján még néhány másik ország – egyetemeire, mint az adott ország saját diákjai.

Nyelvtudás

Az első és legfontosabb dolog, amely nélkülözhetetlen a külföldi továbbtanuláshoz, a nyelvtudás. Magabiztos, alapos és minden körülmények között bátran használt nyelvtudás.

Soha ne azért válasszunk külföldi intézményt a továbbtanuláshoz, hogy ott majd a gyerek megtanulja a nyelvet. Már a kezdéshez is kell egy erős alap, hiszen minden tantárgyat az adott idegen nyelven kell tanulni és a hétköznapi élethez, az iskolai és minden egyéb ügyintézéshez is elengedhetetlen a nyelvtudás. A tapasztalat azt mutatja, hogy kint töltött évek alatt inkább finomítani, fejleszteni, csiszolni lehet a nyelvtudást, mint elsajátítani.

Szeretnéd, ha a gyereked minél stabilabb, magabiztosabb nyelvtudással vágna bele élete nagy kalandjába? Szeretnéd, ha külföldi tanulmányai alatt nem okozna neki gondot sem a tanulás, sem az ügyintézés, sem a hétköznapi élet, könnyen menne a beilleszkedés? Válasszátok az Angloville Junior programjait, ahol angol anyanyelvi mentorok segítenek a nyelvi felkészülésben, hogy ne érhesse őt semmiféle meglepetés!

Felkészültség

A felkészültség is nagyon fontos alapkészség, hogy sikerrel állja meg a helyét a jelentkező a választott egyetemen. Sokan azért döntenek egy bizonyos intézmény mellett, mert kiemelkedő színvonalú képzést nyújt egy adott területen. Viszont nem árt tudnunk, hogy ezért cserébe az egyetem elvárásai is ehhez igazodnak. Első lépésben ezért talán célszerűbb itthon elmélyíteni a tudást és esetleg átmeneti időre vendéghallgatónak jelentkezni, és csak később – a már megfelelő tudással és felkészültséggel – jelentkezni az adott egyetem oktatására.

Elszántság

A külföldön való továbbtanulás a jelentkezőt kiszakítja az addig megszokott környezetéből, az otthonától több száz, de az is lehet, hogy több ezer kilométerre kezdi meg a tanulmányait.

Ebben a szituációban nemcsak a távolság miatt fellépő honvággyal kell megküzdeniük a diákoknak, de az önállóság is számos kihívás elé állíthatja őket, amelyre nincs mindenki felkészülve. A gyerekünknek nagyon sok olyan dolgot, amelyet korábban a szülei támogatásával intézett, innentől kezdve magának kell megoldania: háztartásvezetés, bevásárlás, pénzbeosztás, ügyintézés, tanulásmenedzsment stb.

Anyagi háttér

Az előző pontokban említett kihívások mellett az anyagi terhek is komoly megfontolás tárgyává tehetik a külföldi továbbtanulást. Természetesen vannak olyan EU-tagállamok, ahol ingyenes a felsőoktatás, vagy a diákok kedvező – részben vagy teljesen vissza nem térítendő – hitelt is igényelhetnek az oktatásuk finanszírozásához. De ez csak egy része a költségeknek: ha Magyarországnál drágább államban kívánja megkezdeni a tanulmányait a gyerekünk, érdemes lehet körülnézni a lehetséges egyéb ösztöndíj-lehetőségek és diákmunkák között, hogy csökkentsük a családunkra nehezedő anyagi terhet.

Nyelvtanulási tippek az e-mail fiókodba!

Érdekel a nyelvtanulás? Szeretnél szintet lépni az angolban? Iratkozz fel, és havonta elküldjük neked a leghasznosabb tippeket!

Kérjük jelöld, hogy hírlevelet küldhetünk a számodra:

Hozzájárulok, hogy az itt megadott személyes adataimat az Angloville Kft. az Adatkezelési szabályzatban rögzítetteknek megfelelően, a regisztráció céljával (hírlevél feliratkozás) összhangban kezelje.

Hasonló bejegyzések:

Jelentkezés / kapcsolatfelvétel

Bezár