Folyékonyan angolul – mégis mennyiért?

Sep 21, 2022Nyelvtanulási tippek

Hatékony angoltanulás felesleges pénzkiadás nélkül?

Ha összevetnéd az életed során eddig nyelvtanulásra költött pénzösszeget a jelenlegi nyelvtudásoddal, vajon elégedett lennél? Ha előről kezdhetnéd, változtatnál valamin? Eszedbe jutott valaha, hogy pontos tervezéssel, egy kifejezetten rád szabott tanulási módszerrel ezt az összeget akár a töredékére is csökkenthetnéd?

Ha nem igazán vagy elégedett a nyelvtanulásban eddig elért eredményeiddel, és úgy érzed, a mérleg nyelve inkább a negatív tartományba billen, ne habozz, olvass tovább!

Korábbi cikkünkben bemutattuk neked a leggyakoribb, nyelvtanulással kapcsolatos téveszméket és a lehetséges módszereket, hogyan emelkedj felül rajtuk.

A továbbiakban arról írunk, hogyan ne tanulj angolul, hiszen a legjobb szándéktól vezérelve is könnyű vagyonokat kidobni az ablakon anélkül, hogy az angoltudásod érdemben fejlődne. Segítünk abban, hogyan építs fel tudatosan egy számodra sikeres nyelvtanulási szisztémát.

Beárazható-e a nyelvtanulás?

Az idegennyelv-tanulás leginkább egy hosszú távú befektetéshez hasonlítható.

Úgy kell hosszú időn át energiát és pénzt fektetnünk bele, hogy tudjuk: csak később fogjuk hasznát látni mindannak, amit beletettünk. Mindezek mellett a nyelvtudás szubjektív dolog is, mindenkinek mást és mást jelent.

A pénzben mérhető aspektusok mellett számtalan szubjektív tényező is befolyásolja, hogy kinek milyen értéket jelent maga a folyamat, ki mennyit hajlandó áldozni érte.

Ahhoz, hogy motiváltak tudjunk maradni és ne érezzük, hogy csak megy a pénzünk, de nem haladunk előre egy tapodtat sem, érdemes pontosan felvázolni magunk előtt a céljainkat és azt, mitől lennénk boldogok, ha elérnénk a tanulási folyamatban.

Eltérő célok

Mivel sokan sokfélék vagyunk, a céljaink is igen eltérőek lehetnek:

  • nyelvet például nemcsak azért lehet tanulni, hogy jobban fizető állást kapjunk,
  • hanem azért is, hogy olyan információk birtokába juthassunk, amelyekhez korábban nem fértünk hozzá,
  • esetleg, hogy növeljük a barátaink számát,
  • vagy egyszerűen azért, mert büszkék szeretnénk lenni magunkra, hogy ezt is meg tudtuk csinálni.

Mindezek alapján nem nehéz belátni, miért is nem lehet feketén-fehéren számszerűsíteni a nyelvtanulás értékét.

Gondolj csak arra, te hogyan tekintesz a saját nyelvtudásodra! Be tudnád árazni?

Akárhogy is van, egy új nyelv megtanulása olyan értékkel bíró tevékenység, amelyből hosszú évek után is profitálhatsz. Ha ezeket a tényeket veszed alapul, máris kapsz egy letisztultabb képet arról, mennyit ér meg neked egy nyelv elsajátítása, mi pedig megmutatjuk neked, melyek azok a típushibák, amelyeket mint nyelvtanuló elkövethetsz saját magad, az időd és a pénztárcád ellen.

angloville ambassador

Típushibák nyelvtanuláskor

 

1. Ha csökken a motiváció

Az egyik leggyakoribb hiba, ha intenzív tanulás után hagyod elveszni az érdeklődésed, csökken a motivációd, és kihagysz egy hosszabb időszakot.

Ilyenkor hiába áldoztál sok időt és energiát (a pénzről már nem is beszélve) arra, hogy elmélyedj az angolban. Ha nem tartod fenn az elért tudásszintet folyamatos gyakorlással, akkor néhány hét vagy hónap után a legjobb esetben is csak egy szegényes, passzív szókincs marad ebből az aktív tudásból.  Ilyenkor kész pénzkidobás volt az egész folyamat.

💪💪💪 Hogy elkerüld ezt a problémát, azt tanácsoljuk, mindenképp legyen egy alaposan megtervezett tematikád, amellyel átlendülhetsz a hullámvölgyeken, és amely mozgásban tart akkor, ha esetleg csökken a motivációd.

2. Rendszeres gyakorlás – de mikor?

Ha már az alaposan megtervezett tematikáról van szó: egy másik gyakori nehézség a helyes időbeosztás kialakítása és menedzselése.

Mind tudjuk, milyen nehéz elég időt találni a rohanó hétköznapokban a rendszeres nyelvgyakorlásra. Természetesen nem lehetetlen pár hónap alatt egy alig-alig funkcionáló beszédkészséget kialakítani, de hisszük, hogy neked nem ez a célod.

💪💪💪 Nem tudjuk elégszer hangsúlyozni, hogy a tényleges folyékony angol nyelvű beszéd megszerzése sok időt vesz igénybe. Ez egy hosszú távú, napi szintű elköteleződés, ezért mindenképpen időt kell arra szánni, hogy kialakítsd, mikor és mennyit tudsz foglalkozni vele.

3. Na most már elkezdhetek beszélgetni!

És hogy mi az a probléma, melybe szinte mindannyian beleesünk a nyelvtanulás során és rendkívül sok pénzbe is kerül? Arra várni, hogy végre úgy érezd, képes vagy beszélgetni.

Hogy miért? Nos, mert hiába várod, ilyen sosem lesz!

Az emberek hajlamosak azt gondolni, hogy ha eleget tanulnak, lesz egy olyan pont a nyelvtanulásuk során, amikor úgy érzik, már magabiztosan tudnának kommunikálni. De hiába teszel szert az alapvető szókincsre és nyelvtani ismeretekre, az anyanyelviekkel való szabad, folyékony kommunikáció nehézséget fog jelenteni, és ez teljesen természetes.

Tapasztalataink azt mutatják, hogy a kommunikációs korlátok leküzdése igen nehezen megy a hagyományos tantermi oktatás során. Hiszen valójában ez egy rendkívül fontos és teljesen független készség, amelyet csak gyakorlással tudsz fejleszteni. Ennek elhanyagolása súlyos hiba.

💪💪💪 Ismerd fel azt a pontot, amin túl a nyelvtankönyvek és a tantermi oktatás már nem tudnak mit adni, és merj továbblépni új kihívások felé! Kezdj el aktívan beszélgetni, és ha egy mód van rá, anyanyelviekkel tedd!

Nyelvtanulási tippek az e-mail fiókodba!

Érdekel a nyelvtanulás? Szeretnél szintet lépni az angolban? Iratkozz fel, és havonta elküldjük neked a leghasznosabb tippeket!

Kérjük jelöld, hogy hírlevelet küldhetünk a számodra:
Hozzájárulok, hogy az itt megadott személyes adataimat az Angloville Kft. az Adatkezelési szabályzatban rögzítetteknek megfelelően, a regisztráció céljával (hírlevél feliratkozás) összhangban kezelje.
Hasonló bejegyzések:

Jelentkezés / kapcsolatfelvétel

Bezár