• 0.000000lag
 • 0.000000lag
 • 0.000000lag
 • 0.000000lag
 • 0.000000lag

Kamatmentes diákhitel nyelvtanulásra: 7 dolog, amit tudnod kell

2020. február. 2.

Az elmúlt években az derült ki, hogy a tanulmányaikat befejező hallgatók mintegy 20 százaléka nem kapja meg időben a diplomáját a nyelvvizsga hiánya miatt. Egy nyelvvizsga ma már nem csak a diplomaszerzés alapvető feltétele, hanem sok esetben a munkaerőpiacon is versenyelőnyt jelent az idegennyelv-tudás.

Aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkezel? Befejezted a tanulmányaidat, de már csak egy nyelvvizsga kell a diplomához? Jó hírünk van: 2019. október 1-jétől már nyelvtanuláshoz is igényelhetsz diákhitelt! Ha pedig 2 éven belül sikeres nyelvvizsgát teszel, a hitel kamatmentessé válik.

 

Összegyűjtöttünk számodra 7 fontos kérdést (és persze a válaszokat) a nyelvtanuláshoz igényelhető diákhitelről:

Ki igényelhet nyelvtanulási diákhitelt?

A nyelvtanulási hitelt idegennyelv-tanulás és nyelvvizsga szerzés céljából veheted fel. A hitelre jogosult vagy, ha:

 • Felsőoktatási hallgató aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkezel
 • Hallgatói jogviszonyod szünetelteted (passzív jogviszony)
 • Felsőoktatási intézményben záróvizsgát tettél, de nyelvvizsga hiányában nem szereztél diplomát

Mennyi a nyelvtanulási diákhitel kerete?

A nyelvtanulási diákhitel keretében egyösszegű kölcsön vehető fel. A legmagasabb összeg, amit ennek keretében igényelhetsz: 500 000 Ft, a legalacsonyabb pedig 100 000 Ft. A pénzt az igényléstől számított egy hónapon belül folyósítják. A hitel törlesztését a felvételt követő 12 hónap elteltével kell elkezdened, havi egyenlő részletekben.

 

Mikortól igényelhető?

A rendelet 2019. október 1-jén lépett hatályba, így a nyelvtanulásra felhasználható diákhitelt azonnal igényelheted. Ha aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkezel vagy azt szünetelteted, valamint ha felsőoktatási intézményben záróvizsgát tettél, de nyelvvizsga hiányában nem szereztél diplomát, akkor élhetsz a nyelvtanulási diákhitel lehetőségével.

 

Hogyan lehet törleszteni?

A nyelvtanulási hitelt a felvételét követő 12 hónap elteltével lehet törleszteni havi egyenlő részletekben. Az időtartamot a hitelszerződés megkötésekor választhatod ki. A törlesztés időtartama legalább 1 év, legfeljebb 6 év lehet.

 

Érdekel, hogyan segíthet az Angloville, hogy sikere nyelvvizsgát tegyél?

Nézd meg intenzív anyanyelvi angol programjainkat >>

 

Mennyi a nyelvtanulási diákhitel kamata?

A kölcsön kamata 2021. december 31-éig megegyezik a szabad felhasználású hallgatói hitel kamatával, amely jelenleg 1,99 százalék. Jó hírünk van számodra: ha sikeresen leteszel egy középfokú nyelvvizsgát, teljesen kamatmentessé válik a kölcsön.

 

Milyen nyelvek tanulására vehető fel diákhitel?

A kölcsönt bármely nyelvre felveheted, amely a diplomaszerzésedhez szükséges, hiszen a jogszabály egyetlen nyelvet sem zár ki. Viszont, ha kamattámogatásban szeretnél részesülni, akkor a következő nyelveket “támogatja” a jogszabály: angol, német, francia, olasz, orosz, spanyol, bolgár, görög, horvát, lengyel, örmény, roma/cigány, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén, ukrán, latin, portugál, arab, héber, japán, kínai, holland, finn.

 

Hogyan igényelhető vissza a nyelvvizsga díja?

Amennyiben sikeresen nyelvvizsgázol (B2 vagy C1 szinten) a fent említett nyelvek egyikéből, igényelheted a nyelvvizsgadíj visszatérítését is.

 

Mire érdemes odafigyelni?

 • ha a hitel felvétele után egy éven belül sikeresen nyelvvizsgázol (legalább középfokú nyelvvizsga), kamatmentessé válik a hiteled
 • a nyelvtanulási hitel 45 év fölött is igényelhető (a normál diákhiteltől eltérően)
 • BAR-listások nem igényelhetik ezt a hitelt
 • nem számít, hogy milyen nyelviskolában (vagy tanárral) tanulsz – ezekkel nem kell elszámolnod a központ fele (a nyelvvizsga-bizonyítványt kell bemutatnod)

 

Nyelvvizsgára készülsz? Ezeket a cikkeket neked ajánljuk:

Melyik angol nyelvvizsgát válasszam?>>

Hasznos angol középfokú nyelvvizsga felkészítő tanácsok>>

Angol középfokú nyelvvizsga – 5 tipp a sikeres felkészüléshez>>

Angol felsőfokú nyelvvizsga felkészülés>>