Angol nyelvi tábor vagy nyelvtanfolyam gyerekeknek?

Jan 24, 2020

Hogyan válassz angol tábort gyerekednek?

Köztudott tény, hogy a gyerekek sokkal könnyebben ráéreznek és sajátítanak el idegen nyelveket, mint a felnőttek. Azt is sokan tudják, hogy a nyelvtanulás leghatékonyabb módja, ha abban az országban tanulod, ahol azt a nyelvet beszélik. Azonban nem minden esetben érdemes kiküldeni gyermeked egymagában a ködös Albionba. Kérdés az is, hogy nyelvtanfolyamot, esetleg angol nyelvi tábort válasszál neki (ezek különböző alfajairól nem is beszélve). Cikkünkben ezeknek a kérdéseknek járunk utána.

 

Az opciókat azon 4 szempont alapján fogjuk összehasonlítani, melyek nyelvtanulás hatékonyságát leginkább befolyásolják. Tehát ha szem előtt tartjuk, hogy az adott típus mit kínál intenzitás, személyre szabottság, gyakorlatorientáltság és anyanyelvi környezet szempontjából, meghozhatjuk a legjobb döntést gyermekeink számára.

 

Először nézzük meg milyen előnyökkel és hátrányokkal jár, ha angol nyelvtanfolyam mellett tesszük le a voksunkat. Ennek a típusnak is több alfaja van, lehet hagyományos, vagy intenzív kurzus, melyek az esetek nagy részében Magyarországon zajlanak, de vannak olyanok is, melyek angolszász területen kerülnek megszervezésre.

 

Mind a hagyományos, mind az intenzív nyelvtanfolyamoknak sok közös tulajdonságuk van. A tantermes oktatás során a tanárok 10-15 fős csoportokat oktatnak, ahol egy előre megírt, merev tanterv szerint adják le az anyagot. Ebből következik, hogy korlátozott tanári figyelem és aktív beszédidő jut egy-egy diákra (kevesebb, mint 10%). A képzés díján felül számolni kell a tankönyvek költségével is, hiszen azok az ilyen, elsősorban stabil nyelvtani alapokat kínáló kurzusok elengedhetetlen kellékei.

hagyományos (nem intenzív) nyelvi kurzusokat általában heti 2, maximum 3 alkalommal tartják, ahol szakképzett, de magyar anyanyelvű tanárok oktatnak napi 2-3 órában. A diákok tehát csak heti párszor, néhány órára veszik elő az anyagot, nem anyanyelvi környezetben. Ilyen intenzitás mellett, bár a nyelvtani alapokat el lehet sajátítani, a kommunikációs készség alig fog fejlődni.

Kinek ajánljuk: a hagyományos angol nyelvtanfolyam sokat segíthet a nyelvtani alapok megszerzésében, az angollal való ismerkedésben. Elsősorban azok számára lehet hasznos, akiket nem sürget az idő, hogy megtanuljanak angolul, és ráérnek még egy-két évvel később is intenzívebben belemélyedni. Ne felejtsük el azonban, hogy minél későbbi szakaszban kezdik el a gyerekek a nyelvtanulást, azzal arányosan válik egyre nehezebbé a kommunikációs készség fejlesztése.

 

Ezzel szemben az intenzív nyelvtanfolyamokat általában heti 3-5 alkalommal, napi 3-5 órában tartják, tehát valóban meglehetősen mélyreható tanulási formáról beszélünk. Azonban, mivel ebben a típusban is hasonlóan nagy létszámokkal tanulnak, a tanár figyelme nem tud egy-egy diákra összpontosulni. Itt sem beszélhetünk anyanyelvi környezetről, hiszen a diákok órák után visszatérnek a megszokott magyar környezetbe.

Kinek ajánljuk: az intenzív nyelvtanfolyam sokat segíthet a stabil nyelvtani alapok megszerzésében. Különösen hasznos lehet, ha nulláról indulva rövid időn belül kell felfejleszteni a tudást egy írásban már megbízhatóan használható szintre. Azonban, mivel az ilyen tanfolyamokra akár heti 5 alkalommal is 5 órát szükséges rászánni, jellemzően 3-4 heten keresztül, nem egyszerű feladat ezt megszervezni.

 

Nem említettünk még szót a külföldön, angolszász területen szervezett intenzív nyelvtanfolyamokról. Ebben a típusban megtalálható az intenzív kurzusok minden jellemzője, számos más pozitív tulajdonsággal kiegészítve.  Legnagyobb előnye talán az autentikus anyanyelvi környezet, melyből a nap végén se kerül ki a diák. Ha emellett a típus mellett tesszük le a voksunkat, az elszállásolást célszerű egy angolszász családnál megoldani, hiszen így az iskolapadban megszerzett nyelvtani tudás mellett fejleszthetjük az aktív kommunikációs készséget is.

Kinek ajánljuk: olyan kalandvágyó fiataloknak, akik már rendelkeznek megbízható alapokkal, és nem esnek pánikba, ha angolul kell megértetni magukat egy számukra ismeretlen környezetben. Intenzíven szeretnék fejleszteni kommunikációs készségüket, és a különböző angolszász akcentusokkal is szívesen megismerkednének. Azonban egy ilyen intenzív angol nyelvi tanfolyam óriási kiadás, különösen, ha külön családnál szállásolják el a gyermeket, így érdemes alaposan mérlegelni az előnyöket és hátrányokat, mielőtt meghozzuk a döntést.

 

Itt az ideje áttérni az angol nyelvi táborok elemzéséhez. Ezek lehetnek itthoni, vagy külföldön szervezett táborok. Korábbi írásunkban már részletekbe menően foglalkoztunk velük, de az összehasonlítás érdekében ebben a cikkben is összefoglaljuk legfőbb tulajdonságaikat.

hagyományos angol nyelvi táborok első ránézésre több jellemvonásukban is megegyeznek a nyelvtanfolyamokkal, úgy, mint a csoportlétszámok (ált. 10-15 fő), a jellemzően tantermes oktatás, és az előre megírt, nem túl flexibilis tanterv. Azonban a nyelvi táborok nagy előnye a nyelvi kurzusokkal szemben, hogy a puszta tanórákon kívül sok más lehetőséget, szabadidős programot is kínálnak, mely fontos szempont, ha gyermekünk számára a tanuláson kívül a szórakozást is biztosítani szeretnénk.

Kinek ajánljuk: A hazai angol nyelvi táborokat elsősorban azoknak ajánljuk, akik még nem szívesen küldenék el gyermeküket hosszabb külföldi útra, és elsődleges céljuk az angollal való ismerkedés, mindezt szórakoztató körülmények között lebonyolítva. Azonban rövid idő alatt bekövetkező látványos fejlődés eléréséhez kevésbé megfelelő módszer ez. Kézenfekvő megoldásnak tűnik viszont a nyelvtani alapok megszerzéséhez és tapasztalatszerzés céljából, illetve ha nem sürget az idő az angol nyelv elsajátításában.

 

A külföldi angol nyelvi táborok jellemzője, hogy a diákok elsősorban angolul kommunikálnak, folyamatos anyanyelvi környezetről azonban mégsem beszélhetünk, hiszen a diákok különböző, nem angolszász országokból érkeznek, akik ugyan gyakorolhatnak egymással, de tekintve, hogy mindenki nagyjából ugyanazon a szinten van, a fejlődés korlátozott. A külföldi táboroknak van azonban még egy változata, az angolszász területen szervezett angol nyelvi táborok. Ezek magától értetődő legfontosabb előnye, hogy a diákok a tábor teljes időtartama alatt valódi anyanyelvi környezetben vannak, magyarul legfeljebb egy-két diáktársukkal tudnak beszélni. Tökéletes lehetőség ez arra is, hogy megismerkedjenek az angolszász kultúrával. A tanítás a külföldi táborokhoz hasonlóan itt is hagyományos keretek között zajlik, napi 4-5 órában, kérdés tehát, hogy a nap maradék részében mennyire lesznek rákényszerítve az angol nyelv használatára. Éppen ezért érdemes megfontolni, hogy gyermekednek egy angolszász családnál keress elszállásolást, ahol a napi rutinból nem kiesve, intenzíven képes fejleszteni a beszédkészségét és hallás utáni szövegértését.

Kinek ajánljuk:  az angolszász területen szervezett intenzív nyelvtanfolyamokhoz hasonlóan a táborok célcsoportja itt is a nagyobb kamasz korosztály (14 év feletti), annyi kiegészítéssel, hogy a meglévő nyelvtani alapok mellett nem árt, ha beszédkészségük és szövegértésük  van már olyan szinten, hogy éles helyzetekben is sikeren birkózzanak meg az angol nyelv nyújtotta kihívásokkal.

 

Végül fontos szót ejteni a nyelvi bemerítés módszeréről, egy alternatív nyelvtanulási módról, mely ötvözi a hazai és külföldi táborok tulajdonságait, és a valódi anyanyelvi környezetet hozza Magyarországra. Nagy előnye tehát, hogy bár itthon kerül megrendezésre, mégis visszaadja a külföldi nyelvtanulás élményét. Ez a módszer elsősorban az aktív kommunikációra és a gyakorlatorientáltságra helyezi a hangsúlyt, ahol jellemzően 2 diákra jut egy anyanyelvi mentor, és a kommunikáció egész nap szigorúan csak angolul zajlik.

Kinek ajánljuk: azon fiataloknak (már 7-12 éves gyermekek számára is indulnak kurzusok), akik már rendelkeznek a nyelvtani alapokkal, konkrét, hosszú távú céljaik vannak az angol nyelvvel, és ezért gyorsan és hatékonyan szeretnének gyakorlatban is jól használható angol nyelvtudásra szert tenni. Ideális választás lehet például egy nyelvvizsgára való felkészülés során, vagy külföldi továbbtanulást fontolgató középiskolások számára.

Hasonló bejegyzések:

Jelentkezés / kapcsolatfelvétel

Bezár