Angol nyelvi tábor: itthon vagy külföldön?

Jan 23, 2020

Hogyan válassz angol tábort?

Angol nyelvi táborban részt venni olyan élmény, amit minden fiatalnak át kell élnie. Az angol nyelv elsajátítása mellett a diákok új barátokat szereznek , ismeretlen helyeket fedeznek fel, és úgy általában, fantasztikusan érzik magukat. Azonban, egy egyszerű google kereséssel is tucatnyi angol nyelvi tábort találunk, hogyan válasszunk hát a számtalan lehetőség közül?

 

Ebben a cikkben hasznos tanácsokkal fogunk ellátni, hogy az itthonikülföldi, vagy angolszász nyelvterületen szervezett angol nyelvi táborok közül a számodra, illetve gyermeked számára legmegfelelőbbet választhasd. A tábortípusokat azon 4 szempont alapján vizsgáljuk, melyek a nyelvtanulás hatékonyságát a leginkább befolyásolják. Figyelembe vesszük, tehát, hogy az adott tábor típus mit kínál intenzitásszemélyre szabottsággyakorlatorientáltság és anyanyelvi környezet szempontjából, hogy meghozhassuk a legjobb döntést.

Először vegyük górcső alá a hazai angol nyelvi táborokat, tekintsük át, mik az előnyeik és hátrányaik. Egy „klasszikus” angol táborban egy átlagos nap úgy néz ki, hogy a diákok 10-15 fős csoportokban a délelőtt során 3-4 órát töltenek angoltanulással, majd ezek végeztével visszacsöppennek a magyar környezetbe és másnap délelőttig nem feltétlenül veszik elő újra az angolt. Könnyen beláthatjuk, hogy kommunikációs készségek ilyen intenzitás mellett sokkal kevésbé fejlődnek. A csoportos, tantermi órákból és az előre meghatározott tanrendből két dolog is következik: egyrészt korlátozott tanári figyelem és aktív beszédidő jut egy-egy diákra (kevesebb mint 10%), másrészt a gyakorlatorientáltság helyett inkább a stabil nyelvtani alapok lefektetésére helyezik a hangsúlyt, klasszikus órai keretek között. Anyanyelvi környezetről itt nem beszélhetünk, hiszen a többi diák és jellemzően a tanár is magyar anyanyelvű, a nap jelentős részében a diákok egymással magyar nyelven beszélnek.

 

Kinek ajánlott: Tanulás szempontjából egy klasszikus hazai angol nyelvi tábor sokat segíthet a nyelvtani alapok megszerzésében, az angollal való ismerkedésben, és persze tábori élménynek sem utolsó. Azonban az alapszintet elhagyva, illetve, ha fontos, hogy rövid idő alatt látványos fejlődést lehessen elérni, a gyakorlati kommunikációs készségeket fejleszteni, már kevésbé hatékonyak a klasszikus angol nyelvi táborok. Szülőként akkor is érdemes ezt az opciót választani, ha még nem szívesen engeded el gyermeked hosszabb utakra, fontos, hogy a tábor a közelben legyen. Természetesen fontos szempont az is, hogy ezek a táborok az olcsóbb alternatívák közé tartoznak.

 

Ha mindenképpen a hazai terepet preferálod, de emellett kiemelten fontos a kommunikációs képességek fejlesztése, érdemes megfontolni egy másik opciót is, az ún. „nyelvi bemerítést”. A módszer ötvözi az itthoni és a külföldi táborok előnyeit, és egy „nyelvi sziget” keretében az anyanyelvi környezetet hozza Magyarországra. Ezeknek az intenzív anyanyelvi táboroknak a jellemzője, hogy természetes nyelvi környezet jön létre, ahol jellemzően 2 diákra jut 1 angolszász területről érkező mentor, és a program során egymással is mindenki angolul kommunikál. E programokon a beszédcentrikus foglalkozások töltik ki a napot, nem használnak tankönyveket és tantermet. Ez a fajta tábor, tehát, bár itthon kerül megrendezésre, mégis visszaadja a külföldi tanulás élményét.

 

A következő opció, ha egy külföldi, de nem angolszász területen szervezett angol nyelvi tábor mellett döntesz. Nagy előnye, hogy a diákok jobban el vannak zárva a magyar környezettől, a nap nagyobb részében „rá vannak kényszerítve” az angol nyelv használatára, hiszen a diáktársak egy része is külföldi. Azonban, akikkel használni lehet a nyelvet, szintén tanulnak még, gyakorolni tehát lehet velük, fejlődni viszont kevésbé. Az oktatás itt is a hagyományos séma alapján működik, jellemzően 10 fő körüli csoportokban, meghatározott tanrenddel, délelőtti órákkal és délutáni szabadidős foglalkozásokkal. Így itt is kevés lehetőség van személyre szabni a foglalkozásokat az érdeklődési kör, szint vagy magabiztosság szerint. Összességében kijelenthetjük, hogy a nyilvánvalóan előnyei mellett egy külföldi nyelvtanfolyam is több szempontból hasonló az itthoni kurzusokhoz.

 

Kinek ajánlott: A klasszikus külföldi angol nyelvi tábort azoknak ajánljuk, akik már rendelkeznek megfelelő nyelvi alapokkal, nem esnek kétségbe, ha angolul kell megértetniük magukat, és szívesen kipróbálnák magukat egy új, ismeretlen környezetben, egyúttal szeretnének utazni, új helyeket felfedezni.

 

Végül nézzük meg, mit kínálnak az angolszász országokban szervezett angol nyelvi táborok. Ezek legfontosabb előnye, hogy az anyanyelvi környezet körülveszi a résztvevőket, így az angol mellett az angolszász kultúra megismerésére is több lehetőség nyílik, pl. a szervezett kirándulások során. A tanárok szintén anyanyelviek, bár itt is jellemzően csoportos órák zajlanak, más külföldi diákokkal, a személyre szabottság, tehát nem feltétlenül különbözik a hazai táborokban tapasztalttól. Azonban, ha a gyerekek családnál kerülnek elszállásolásra, és szerencséjük van a vendéglátóval, tőlük is eltanulhatnak egy-két dolgot a reggeli és az esti órákban. Az intenzitás fontos kérdés, ezért érdemes alaposan utánajárni, hogy épül fel a diákok egy napja, mennyi időt töltenek valóban nyelvi környezetben, mennyit a tanteremben, mennyit szabadidős programon. Egy „intenzív” külföldi nyelvtanfolyam is legjobb esetben napi 4-5 óra nyelvi foglalkozást jelent, és kérdés, hogy a délutánt kikkel töltik a diákok. Fontos előny még, hogy ha a résztvevők a városban, egy boltban, vagy épp a metróban vannak, ott is angolul fognak kommunikálni, így több mindent át tudnak ültetni a gyakorlatba.

 

Fentebb már ejtettünk szót az ún. nyelvi bemerítésről, mely egyre népszerűbb alternatív nyelvtanulási módszer nem csak itthon, de egész Európában. Egy külföldi, angolszász területen szervezett nyelvi táborban akkor lehet a legtöbbet fejlődni, ha ezt a módszert választjuk, hiszen, így nem tantermi környezetben, csoportokban tanulnak a diákok, hanem természetes módon, az anyanyelvi résztvevőkkel folytatott személyes beszélgetések és gyakorlati foglalkozások révén. Mivel jellemzően két diákra jut egy anyanyelvi mentor, rendkívül személyre szabott módon, ráadásul reggeltől estig, napi több mint 12 órában zajlik az aktív angol kommunikáció. Ennek köszönhetően 10-12 nap alatt annyi fejlődést lehet elérni, mint egy klasszikus külföldi nyelvtanfolyam vagy tábor 4-6 hete alatt. Itt beszélhetünk igazán anyanyelvi környezetről, ahol több különböző angol akcentussal is megismerkednek a diákok, hiszen a mentorok más és más angolszász országokból érkeznek és a diákok az egész napjukat velük töltik. Az itthoni nyelvi bemerítéshez képest egy külföldi program előnye, hogy a résztvevők is sok országból érkeznek, valamint számos gyakorlati program zajlik a kampusz falain kívül, még jobban ösztönözve az „élesben történő” nyelvhasználatot. Ez a fajta angol nyelvi tábor persze kiváló lehetőség arra is, hogy jobban megismerd az angolszász kultúrát, legyen szó Angliáról, Írországról vagy épp Máltáról.

 

Kinek ajánlott: Egy angolszász területen szervezett angol nyelvi tábor azoknak kínál gyors és hatékony megoldást, akiknek a gyakorlatban is jól használható angol nyelvtudásra van szükségük (legyen az akár külföldi továbbtanulás, vagy felkészülés a munkaerőpiac elvárásaira), már rendelkeznek a nyelvi alapokkal, és elsősorban a szókincs, magabiztosság, gyakorlati kommunikáció terén szeretnének fejlődni. A klasszikus külföldi nyelvisoklához képest a nyelvi bemerítéses programokon – mint amilyen az Angloville International is – mind az intenzitás, mind a személyre szabottság, mind a nyelvi környezet tekintetében hatványozottan érvényesülnek a külföldi táborok előnyei.

 

Reméljük, a fenti összefoglalóval tudtunk segíteni a megfelelő tábor típus kiválasztásában. Ha a nyelvi bemerítés módszere felkeltette az érdeklődésed, vagy szeretnél bővebb tanácsot kérni a legmegfelelőbb nyelvtanulási módszer kiválasztásában, keresd fel honlapunkon hazai, vagy nemzetközi táboraink oldalát, vagy írj nekünk emailt az alábbi címre: info@angloville.hu

Jelentkezés / kapcsolatfelvétel

Bezár