Szleng, avagy angol, amit nem tanítanak az iskolában

Jan 2, 2020

Mi az a szleng (slang)?

Beszélhetsz nyelvtanilag tökéletesen angolul, elsajátíthattad a teljes nyelviskolai szókincset, de ha nem vagy otthon az angol szlengben, külföldön hamar nehéz helyzetbe kerülhetsz, sőt, akár kedvenc sorozatod megértése is nehézséget okozhat. Ha már mi, magyarok büszkék vagyunk arra, hogy nyelvünk a szleng területén is oly sokszínű, fontos, hogy az angol informális nyelvben is otthon legyünk.

 

Mit is jelent az angol szleng?

Az angol köznyelv és a szleng valahol kapcsolatban állnak egymással, de lényegében két különböző nyelvi stílust képviselnek. Míg a köznyelv az, amit a mindennapi életben hallunk, használunk, a szleng egy ennél informálisabb kommunikációs forma, mely akár egy városon belül is területenként különbözhet. Tanulás szempontjából a következő sorrend ajánlott: formális angol -> köznapi angol -> informális angol -> szleng.

 

Szeretnél igazi nemzetközi környzetben angolozni vagány külföldi mentorokkal?

Nézd meg diákoknak szóló programjainkat!

 

Miért fontos angol szlenget is tanulni?

A szleng elkerülhetetlen. Halljuk TV-ben, filmekben, zeneszámokban, az utcán…mindenhol. Azok számára, akik szeretnék angol nyelvtudásukat még egy szinttel feljebb tornázni, és így közelebb kerülni a mindennapokban használt kifejezésekhez, bemelegítésnek itt egy rövid lista:

 

 Brit AngolAmerikai Angol
1. Friend (Barát)MateDude
2. Brilliant (Nagyszerű)WickedAwesome
3. Alcohol (Alkohol)Pint (for beer)Booze
4. To kiss (Csókolózni)SnoggingMake out
5. To relax (Pihenni)Take fiveChill out

 

Szinte nincs is olyan sitcom (humoros sorozat) a TV-ben, ahol a fenti listából egyik szó sem fordul elő, így érdemes erre is hangsúlyt fektetni. A szleng tehát nem pusztán káromkodás, hanem egy informális, lazább hangvételű kommunikációs forma.

 

Nem szabad figyelmen kívül hagyni a csúnyább szavak tanulását sem. Nem azért, mert jó pofa dolog rondákat kurjongatni, hanem mert ha nekünk szegezik a nem helyén való kifejezést, nem árt ha tudunk ellene védekezni.

 

3 példa, hogy miért tanulj meg káromkodni is:

  • Nyaraláson egy félig ittas fiatalember jól megmustrálja a párod és egy “kellemes megjelenésű prostituált”-nak nevezi más szavakkal.
  • Kisfiad előreszaladt a tengerparton és véletlenül rálépett egy pár pokrócára, minden tiszta homok lett. A pokróc tulajdonosa visszakívánja kisfiad a hasadba.
  • A kutyád szerencsétlen módon egy bicikli mellé pottyantott. A bringához tartozó hölgy azt tanácsolja, hogy helyezd vissza a székletet a kutyába, ahol már a nap sem süt.

 

…gondolom szeretnéd megérteni, hogy mi hangzott el, hogy tudj érdemben reagálni.

 

Továbbá ahogy a magyarban, úgy az angolban is sok obszcén szó töltelék szóvá/kifejezéssé vált. Lássunk pár nem túl extrém példát:

 

MagyarSzlengSzó szerint
Basszus!Shit!Sz*r
Elrontottam!I screwed up!Felcsavartam
Hülyeség!Bullshit!Bikasz*r

 

A technológiai feljődésnek köszönhetően pedig szót kell ejtsünk az SMS szlengről is. Némely SMS-barát rövidítés pedig már a hétköznapok beszélt nyelvébe is beférkőzött. Ilyen például a LOL, de lássunk a legnépszerűbbeket:

 

RövidítésAngol jelentésMagyar jelentés
LOLLaughing out loudA mosolygós fej megfelelője. Szarkasztikus is lehet.
OMGOh my GodJaj édes istenem.

CYA

CU

See youMég látjuk egymást. Informális.

 

Most pedig lássuk mennyit tanultál!

Fordítsd le a következő chat beszélgetést:

  • Hey dude, I’ve had one too many pint yesterday and I texted my ex girlfriend if she wants to make out.
  • OMG! Chill out mate, she won’t take it seriously.
  • I hope so, I screwed up! Anyway CU tomorrow.
  • If I can get up after the party LOL. CYA.
Hasonló bejegyzések:

Jelentkezés / kapcsolatfelvétel

Bezár