Angol nyelvű önéletrajz – hasznos kifejezések

Jan 23, 2020

Hogyan írjunk angol önéletrajzot?

Ha azon gondolkodsz, hogy itt az ideje munkahelyet váltani, első akadályként egy angol nyelvű önéletrajz megírásával kell megküzdened. Manapság a legtöbb munkahelyen nem elégednek meg egy magyar nyelvű önéletrajzzal, hiszen az első perctől kezdve tesztelni szeretnék nyelvtudásod. Az önéletrajz megírása csak az első – és talán a legegyszerűbb – lépése a folyamatnak. Bejegyzésünkben található kifejezéseket, szófordulatokat azonban nem csak az önéletrajz megírásakor, de motivációs levélnél vagy akár az angol nyelvű interjú során is bátran alkalmazhatod.

 

Angol állásinterjúra készülsz? Próbáld ki magad élesben: beszélgess el egy angol anyanyelvivel, akár interjút szimulálva! Személyre szabott, beszédfókuszú egyéni online órák egy kattintásnyira. 

Talán segít, ha először tisztázzuk mi a különbség a CV és a resumée között, hiszen mindkét szót láthattad álláshirdetések böngészése közben. A jó hír, hogy a kettő gyakorlatilag ugyanazt jelenti: a CV-t (Curriculum Vitae) inkább a brit angol használja, a resumée pedig az amerikai angolban használatos.

 

Még mielőtt bárminek is nekikezdenél, érdemes tisztázni néhány alapszabályt, amit nem csak angol nyelvű, de magyar nyelvű önéletrajz megírásakor is érdemes fejben tartani. Ajánlott ezekre nagyon ügyelni, hiszen ne felejtsd el, hogy az első benyomás már az önéletrajz megtekintésénél kezdődik. Érdemes tehát olyat elkészíteni, amelyik megragadja a tekintetet és a sok száz beadott jelentkezés közül kiemelkedik valamiben.

 

Alapszabályok angol nyelvű önéletrajzhoz:

 

Legyen összhangban az álláshirdetéssel

 

Ahogy a motivációs levél esetében is, egy önéletrajz megírásakor is célszerű, ha azokat a tulajdonságainkat, tapasztalatainkat hangoztatjuk, ami az adott munka betöltéséhez szükséges, vagy előnyös lehet. Ha például pénzügyi területre jelentkezel, valószínűleg nem lesz kifejezetten érdekes, hogy évekkel ezelőtt diákmunkásként egy étteremben dolgoztál felszolgálóként, kivéve, ha ez a pozíció megtanított valami olyanra, ami elengedhetetlen a pénzügyi területhez is. Ebben az esetben azonban emeld ki ezt a magyarázatot.

 

Használj bonyolultabb kifejezéseket

 

Már az angol nyelvű önéletrajzban megmutathatod nyelvtudásodat, amivel felhívhatod a figyelmet is magadra. Érdemes alapszavak helyett azok szinonimáit használni vagy különböző phrasal verb kifejezéseket. Nem szabad azonban túlzásokba esni, ügyelj arra, hogy az angolos hangzás megmaradjon. Magyarul sem célszerű minden második szót idegen szóval helyettesíteni.

 

Légy magabiztos az interjún is! Olvasd el cikkeinket:

Az 5 leggyakoribb angol állásinterjú kérdés

Hogyan harcolj ki magasabb fizetést 5 lépésben

 

Legyen összhangban a nyelvtudásoddal

 

Bár az előző pontban azt tanácsoltuk, használj bonyolultabb kifejezéseket, ez azonban nem azt jelenti, hogy az egész önéletrajzot ki kell szótáraznod. Ha sikerül átjutni az első lépésen és behívnak egy angol nyelvű állásinterjúra, akkor elkerülhetetlen lesz a tényleges angol nyelvtudásodat használni. Addig is érdemes az önéletrajz megírásához használt passzív nyelvtudásodat feleleveníteni és használni, hogy a nagy napig az már aktívvá váljon.

 

Nézesd át angol anyanyelvűvel

 

Hasonló okból kifolyólag amit az előző pontban említettük, nem érdemes mással megíratnod az önéletrajzot, hiszen ez rövid időn belül kiderülhet. Arra azonban mindenképp fontos ügyelned, hogy helyesen fogalmazz. Erre a lehető legjobb módszer, ha egy anyanyelvű ismerősöddel vagy  olyannal, aki magabiztosabban beszéli az angol nyelvet átnézeted az elkészült önéletrajzot.

 

Röviden és tömören

 

Egy önéletrajznak nem kell hosszabbnak lenni egy oldalnál. Ha több oldalasra sikerül, a HR-es valószínűleg olvasás nélkül továbblép rajta, hiszen sok jelentkezés esetén nem sok idő van mindegyik áttanulmányozására.

 

Hogyan építsem fel az angol nyelvű önéletrajzom?

 

Ez a kérdés már biztosan felmerült benned is, ezért ebben a részben megtalálod, hogyan érdemes felépíteni az angol nyelvű önéletrajzod struktúráját illetve hasznos angol kifejezéseket is találsz minden egyes elemhez, hogy még egyszerűbb legyen a felkészülés.

 

Hasznos kifejezések angol önéletrajzhoz:

 

Személyes adatok / Personal details

 

Az első bekezdésben meg kell említened a neved, telefonszámod, e-mail címed és lakhelyet, alapvető információkat rólad. Sok pályázó automatikusan beilleszt egy képet magáról az önéletrajzába, valaki azonban ezt egyáltalán nem tartja fontosnak. Nyugaton kifejezetten tilos már fényképes önéletrajzot küldeni, azonban Magyarországon még bevett gyakorlat fotót is küldeni. Ha így teszel, ügyelj az üzleties ruházatra és az ápolt külsőre.

 

Iskolai végzettségek / Education

 

Kezdd a legmagasabb végzettséggel és haladj időrendben visszafelé. Az általános iskolát már nem érdemes megemlíteni, kivéve abban az esetben, ha ezt külföldön végezted el, a nyelvtudás miatt. Itt is adódnak különbségek az amerikai vagy brit angol között.

 • High School – Középiskola Amerikában
 • Secondary School – Középiskola az Egyesült Királyságban
 • College – Egyetemi szintű oktatás az USA-ban
 • University – Egyetemi szintű oktatás az Egyesült Királyságban

 

Nyelvtudás / Languages

 

 • Good understanding of both written and spoken… – jól megérti az írásbeli és szóbeli kommunikációt… nyelvből
 • Fluency in both written and spoken… – folyékony szóbeli és írásbeli kommunikáció… nyelvből
 • working knowledge of… – használhatóan tudja a… nyelvet

 

Szakmai tapasztalat / Professional experience

 

 • Work experience at – Egyes munkahelyi tapasztalatok kronologikus sorrendben történő felsorolása és az ott szerzett tapasztalat és szakértelem
 • Voluntary work at – Egyre gyakoribbá válik, hogy a munkaadók előnyben részesítik azokat, akik végeztek már önkéntes munkát.
 • Internship at – Szakmai gyakorlatodat is mindenképp említsd meg, főleg ha külföldön dolgoztál.
 • responsible for – felelős valamiért

 

Készségek / Skills and competences

 

 • Excellent communication / negotiation / presentation skills. – Kiváló kommunikációs / tárgyalási / prezentációs készség
 • Advanced level skills in Microsoft Office Suite / HTML programming. – Magas szintű Microsoft Office Suite/HTML programozási ismeretek
 • Currently holding a full…driver’s license. – … kategóriás jogosítvánnyal rendelkezem
 • able to multi-task – egyszerre több feladattal is tud foglalkozni
 • ability to work under pressure – jól tud nyomás alatt dolgozni
 • ability to work with tight deadlines – jól tud rövid határidők mellett dolgozni
 • problem-solving skills – jó problémamegoldó képesség
 • strong analytical ability – erős elemző képesség

 

Következő lépés: Angol állásinterjú kifejezések

 

Ha sikerült úgy megírnod az önéletrajzodat, hogy elégedett is vagy vele, ne felejtsd el átolvastatni valakivel, ahogyan azt korábban is tanácsoltuk. Ha ez is megtörtént, itt az idő egy kicsit felkészülni az angol nyelvű állásinterjúra. Természetesen elkerülhetetlen lesz az angol nyelvű önéletrajzodban említettekről beszélni, ezért szeretnénk ahhoz is egy kis segítséged adni. Az alábbiakban olvashatsz néhány angol interjú kifejezést, hogy a személyes interjú is gördülékenyebben menjen.

 

 • I obtained my degree at… – Diplomámat at … Egyetemen szereztem meg.
 • I gained experience in multi-tasking while I was working at…– Amikor a …-nál dolgoztam, megtapasztaltam, hogyan kell több feladatot egyszerre teljesíteni.
 • I have a can-do attitud, which means that… – megoldás-orientált hozzáállással rendelkezem, ami azt jelenti, hogy…
 • I am looking for a job in a challenging environment. – Olyan munkát keresek, amely tele van kihívásokkal

 

 

Mielőtt nekifognál megírni egy angol nyelvű önéletrajzot, mindenképpen tartsd be a bejegyzésünkben említett tanácsokat. Ha szeretnél még több kifejezést megtanulni, és még jobban felkészülni, ezen az oldalon számos hasznos szófordulatot találsz még. Blogunkon pedig számos hasonló témájú bejegyzéseket is találhatsz, így még alaposabb lehet a felkészülésed az angol nyelvű állásinterjúra.

Hasonló bejegyzések:

Jelentkezés / kapcsolatfelvétel

Bezár