Angol nyelvtanulás egy HR-es szemével – interjú Maruzsi Ágnes HR szakemberrel

Mar 17, 2017

Mit mond a szakember az Angloville-ről?

Aktuális cikksorozatunkban annak jártunk utána, hogyan látják az Angloville „nyelvi bemerítéses” programjait különböző szakterületről érkező résztvevőink. [*A nyelvi bemerítés egy olyan bentlakásos nyelvi kurzus, amely során a résztvevők a program kezdetétől a legvégéig anyanyelvi környezetben vannak, és anyanyelvi mentoroktól kapnak személyre szabott segítséget.]

 

A második alkalommal Maruzsi Ágnes HR szakemberrel beszélgettünk a nyelvtanulásról, módszerekről és célokról. Ágnes már részt vett egy, az Angloville által szervezett nyelvi bemerítésen. Évek óta dolgozik HR-esként egy multinacionális gyógyszeripari vállalatnál kiválasztás és képzés szakterületen, így kollégáinak is rendszeresen tesz javaslatot arra vonatkozóan, hogyan tudják leghatékonyabban fejleszteni nyelvtudásukat.

Angloville:             Miért kezdtél el angolt tanulni?

 

Maruzsi Ágnes:    Még általános iskolás koromban, édesapám kezdett el ebbe az irányba terelni. Harmadikos koromtól egy speciális angol tagozatos iskolában tanulhattam, később pedig a középiskolában folytattam a nyelvtanulást.

Utána szereztem külföldi tapasztalatot is, amikor egy nyári munka kapcsán Angliába utaztam. Ez felbátorított, mert rájöttem, hogy anyanyelvi környezetben is megy az angol. Így folytattam a nyelvtanulást főiskolán és egyetemen is, majd pedig olyan helyeken dolgoztam, ahol szükségem is volt rá.

 

Angloville:             Mikor kezdted el használni a munkádban az angolt?

Maruzsi Ágnes:    Főiskolás koromban korrepetáltam általános iskolásokat és gimiseket angolból. Ez egyfajta diákmunka volt. Utána egy osztrák cégnél kezdtem el dolgozni, és amikor idekerültem a jelenlegi munkahelyemre, akkor kezdtem el intenzíven használni.

 

A:                       Amikor a mostani cégedhez kerültél, volt szükséged a nyelvtudásod felfrissítésére?

M. Á.:               Már a munkakeresés során tudatosan kezdtem magántanárhoz járni, hogy felkészítsen az állásinterjúkra. Amikor beléptem, akkor pedig lehetőségem volt céges nyelvtanfolyamon is részt venni heti két alkalommal, 3-4 fős csoportokban.

 

A:                      Ügyfelekkel vagy kollégákkal kell leginkább angolul kommunikálnod?

M. Á.:               Leginkább kollégákkal. Telefonon, e-mail-ben és személyesen is, ha épp régiós HR meeting vagy videokonferencia van. De gyakran veszünk részt „web-based training”-eken is, amelyekre be kell tárcsázni és angolul hallgatjuk a szakmai anyagot.

 

A:                      Hogyan kerültél kapcsolatba a nyelvi bemerítéssel?

M.Á.:                 Akik több éve tanultak már a cégünknél angolul, azok számára kezdtünk el „alternatív” módszereket keresni.

 

A:                       Kifejezetten olyan módszert kerestetek, ami nem a klasszikus tantermi formára épít?

M.Á.:                 Igen, mivel a vezetők, vagy a területen, vidéken dolgozó kollégák sokszor nagyon elfoglaltak. Így arra jutottunk, hogy nekik jobb lenne egy intenzívebb, alternatív módszer, pont, mint a nyelvi bemerítés. Így csak egy hetet kell az intenzív nyelvtanulásra szánniuk ahelyett, hogy hosszú távon, rendszeresen, heti kétszer kellene még valahová elmenniük tanfolyamra. Az intenzív nyelvi bemerítéssel viszonylag rövid idő alatt fel tudják magukat hozni egy következő szintre.

 

A:                       Ismerted már ezt a módszert előtte is?

M. Á.:                Igen, de külföldi környezetben, úgy, mint Málta vagy Anglia. Volt is régebben a cégnél ezekre lehetőség, de idő- és pénzhiány miatt már nem tudjuk sem finanszírozni, sem támogatni a kollégákat. Ezért az Angloville a külföldi nyelvi programok jó alternatívájaként jelent meg.

 

A:                       Más lehetőségek is voltak, amik között döntenetek kellett?

M. Á.:                A céges tanfolyamok (heti 1-2 alkalommal) továbbra is élnek azok számára, akiknek támogatja a vezetője ezt a tanulási formát. Sőt, akinek nagyon indokolt a munkája miatt, annak egyéni órákra is van lehetősége magántanárral. E mellé kerestünk valamit, ami kicsit más. Mini tréningeket is megpróbáltunk azzal a nyelviskolával, amelyik a csoportos tanfolyamokat is szervezi, de ezek annyira nem voltak népszerűek.

 

A:                       Te elsősorban HR-esként vagy egyszerű alkalmazottként jöttél az Angloville programjára?

M. Á.:                Én az Angloville program előtt már hónapok óta nem jártam ezekre a csoportos, céges szervezésű órákra. Ennek az volt az oka, hogy a főnököm szerint én már túl jól tudtam angolul ahhoz, hogy a megszokott keretek között folytassam a nyelvtanulást. Úgy vélte, nem mutatkozott már akkora fejlődés. Voltam egy szinten, és hiába folytattam volna a szokásos tanfolyami keretek között a tanulást, nem tudtam volna sokkal előrébb jutni. Ez nekem fájó pont volt, hiszen nem használom napi szinten az angolt, amikor viszont szükséges, akkor szépen kellene megszólalnom. Így azt beszéltük meg, hogy ösztönzésként kipróbálhatom a nyelvi bemerítést. Ezen felül azért ott volt a gondolat a fejemben, hogy így legalább én is megláthatom, hogy a kollégák milyen programon vesznek részt.

 

A:                       Hogy érezted magad az első nap végén?

M. Á.:                Úgy éreztem, hogy jó lesz nekem. És ha kialszom magam, akkor lesz energiám is. J

 

A:                       A program végén hogyan érezted magad?

M.Á.:                 Arra emlékszem, hogy jól éreztem magam és éreztem a fejlődést. Még beszéltem volna angolul, mert akkorra jöttem pont bele. Az elején azt gondoltam, hogy ez a 6 nap sok lesz. A végén pedig azt gondoltam, „ó, még most kezdtem belejönni és jó lett volna folytatni”.

 

A:                       A program óta kaptál bármiféle visszajelzést a nyelvtudásoddal kapcsolatban?

M. Á.:               Igen. Már ott is mondták többen, az anyanyelviek is és a magyar résztvevők is, hogy milyen jól beszélek. És azóta is többen mondták már, hogy nagyon jól tudok angolul.

 

A:                      Magáról a nyelvi bemerítésről mi a véleményed?

M. Á.:               Nekem nagyon tetszett, többek között az a része is, hogy kötetlen volt. Tetszett, hogy elmehettünk például sétálni. Számomra főleg a beszéd, az új szavak, az önkifejezés fejlesztése volt a cél, és ezt akár séta vagy étkezés közben is megtehettem.

A mentorommal is nagyon nagy szerencsém volt. Dolgozott vállalati környezetben, volt tanácsadó multinál. Összeszedett és fókuszált volt. Angol kifejezések terén tanított új dolgokat, amiket korábban nem használtam. Sokat segített a prezentációban is. Érdekesek voltak az emberek is, akik részt vettek a programon, mind a magyarok, mind pedig a mentorok. Úgyhogy, minden szempontból hasznos volt.

Ha nyelvi bemerítés módszere felkeltette érdeklődésed, további információt kaphatsz programjainkról program koordinátorunktól. Igény esetén céged angol képzési igényeire szabott, komplex megoldást nyújtunk.

Hasonló bejegyzések:
Folyékonyan angolul – mégis mennyiért?

Folyékonyan angolul – mégis mennyiért?

Ha összevetnéd az életed során eddig nyelvtanulásra költött pénzösszeget a jelenlegi nyelvtudásoddal, vajon elégedett lennél? Ha elölről kezdhetnéd, változtatnál valamin? Ha nem igazán vagy elégedett a nyelvtanulásban eddig elért eredményeiddel, és úgy érzed, a mérleg nyelve inkább a negatív tartományba billen, ne habozz, olvass tovább!

Tovább olvasom

Jelentkezés / kapcsolatfelvétel

Bezár