Miért olyan fontos, hogy egyszerre fejlesszem nyelvtani tudásom és bővítsem a szókincsem?

Jan 24, 2020

Áprilisban beharangoztuk, hogy mostantól hírleveleinket egy újragondolt formátumban közöljük veled. Alapvető célunk, – segítsünk téged nyelvtudásod fejlesztésében – nem, csak a módszerünk változott, azaz, hogy igyekszünk minél hasznosabb és személyre szabottabb tartalommal ellátni téged az angol nyelvtanulás terén.

 

Ezen cikkünkben a hagyományos nyelvtani és szókincsfejlesztő feladatok fontosságát vesszük górcső alá, amelyek – különösen a nyelvtanulás kezdeti szakaszában – nélkülözhetetlenek a hőn áhított magabiztos nyelvtudás elérésében. Ezzel egy időben közzé teszünk egy feladatsort is, ugyanebben a témában, melyet erre a linkre kattintva érhetsz el.

Sokan gondolják, hogy angoltanulás során a nyelvtan egyedül a tanároknak számít, és egy  alapszintű tudás után már egyáltalán nem lesz releváns a mindennapi beszélt nyelvben. Holott, tekintet nélkül az adott országra és nyelvre, a nyelvtan a kommunikáció alapja. Ha üzenetedet a megfelelő nyelvtani formában közvetíted, sokkal egyszerűbb lesz megérteni mind mondandód valódi célját és jelentését.

 

Ami a fejedben egy teljesen logikus érvelésnek hangzik, rossz nyelvtani formátumban közölve teljesen értelmetlenné válhat, és nem csak, hogy a nálad gyengébb szintű nyelvtanulók nem fogják megérteni, de még az anyanyelvi szinten beszélők sem, akik már érzékelik azokat nüansznyi különbségeket a beszélt nyelvben, amitől a mondat teljesen más értelmet nyer. Továbbá, ez azt is jelenti, hogy sok fáradtságtól kímélheted meg magad, ha egy stabil nyelvtani szinttel rendelkezel. Rengeteg időt és energiát spórolhatsz meg a beszélgetés során, hiszen lényegre törően, röviden és érthetően fejezheted ki magad, nemcsak magad, de mások legnagyobb megelégedésére is.

 

És most ejtsünk pár szót a szókincsfejlesztő feladatokról is. Ha nem rendelkezel elegendő, az adott helyzetben releváns szókinccsel, másokat sem fogsz tudni megérteni, illetve saját ötleteidet sem fogod tudni hatékonyan kifejezni. Tanulmányok bizonyították, hogy a legtöbb esetben 5-7 alkalommal kell látni, olvasni vagy kimondani egy szót ahhoz, hogy bekerüljenek a hosszú távú memóriádba.

 

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy fognod egy papírt és ceruzát, és esztelen körmölésbe kell kezdj, ha szélesíteni akarod szókincsedet. Egy egyszerű ’google’ kereséssel több szuper módszert is találhatsz, így ezeket most nem részleteznénk neked. Azonban azt fontos hozzáfűzni, hogy sokkal jobban meg fognak ragadni emlékezetedben a szavak, ha különböző helyzetekben, teljesen más kontextusban találkozol velük. Ahogy egyre magabiztosabbá válik a kifejezésmódod, és folyékonyabbá a beszéded, úgy lesz egyre nagyobb jelentősége szókincsed bővítésének, és az erre vonatkozó módszereid fejlesztésének.

 

Kutatások bizonyították, hogy az írás és a beszéd valójában az agyad két teljesen különböző részét mozgósítják, hiba lenne tehát azt gondolni, hogy angolul beszélni annyit tesz, mint hangosan kimondani a fejedben leírt mondatokat. Gondoljunk csak a non-verbális kommunikációra. Köztudott tény, hogy egy beszélgetés során a metanyelvet lényegesen nagyobb arányban (65-70%) használjuk, mint verbális jeleket. Tehát ha ugyanazt próbálod írásban közölni, mint a beszélt nyelvben, mondandód ¾-e egyszerűen elveszik. Sokkal kevesebb eszköz áll rendelkezésedre, hogy kifejezd önmagad, így sokkal választékosabban kell szavaidat megválogatnod. De ez természetesen fordítva is igaz. Ha ugyanúgy írsz, mint ahogy beszélsz, azzal teljesen más hatást válthatsz ki a hallgatóságodból, és mondandód nagy része nem is fog elérni a hallgatóságodhoz.

Hasonló bejegyzések:
Folyékonyan angolul – mégis mennyiért?

Folyékonyan angolul – mégis mennyiért?

Ha összevetnéd az életed során eddig nyelvtanulásra költött pénzösszeget a jelenlegi nyelvtudásoddal, vajon elégedett lennél? Ha elölről kezdhetnéd, változtatnál valamin? Ha nem igazán vagy elégedett a nyelvtanulásban eddig elért eredményeiddel, és úgy érzed, a mérleg nyelve inkább a negatív tartományba billen, ne habozz, olvass tovább!

Tovább olvasom
Angol nyelvtanfolyam anyanyelviekkel vagy anyanyelvi angol tanár?

Angol nyelvtanfolyam anyanyelviekkel vagy anyanyelvi angol tanár?

A nyelvtanulás – főleg az angol nyelv ismerete – ma már gyakorlatilag megkerülhetetlen. Nemcsak az iskolai évekre vonatkozik ez az állítás, ahol sokaknak érthető módon a kevésbé gyakorlatias oktatás okozott nehézségeket. Hanem az azon túli életre is; legyen szó külföldi nyaralásról, síelésről vagy munkavégzésről. A nyelvismeret folyamatos karbantartása és fejlesztése az érvényesüléshez mindig érdekünkben áll majd.

Tovább olvasom

Jelentkezés / kapcsolatfelvétel

Bezár