Angol nyelvi tábortípusok, melyiket válasszam?

Jan 24, 2020

Hogyan válassz angol tábort?

Ha már eljutottál az elhatározásig, hogy gyermekedet számára itthon keress angol nyelvi tábort, de a rengeteg lehetőség közötti döntéshez szeretnél támpontot kapni, ebben a blogbejegyzésben megpróbálunk segíteni neked. Ha még az itthoni és külföldi nyelvi táborok között hezitálsz, érdemes elolvasni ezt a cikkünket is.

 

Ha körülnézel az interneten tucatnyi lehetőséget találsz különböző angol nyelvi táborokra. A széles választék sose hátrány, mindamellett nem egyszerű a számodra legmegfelelőbb tábort kiválasztani. A továbbiakban több szempont alapján vizsgáljuk meg a fellelhető angol nyelvi táborokat, és segítünk eligazodni közöttük.

A „régi iskola” hívei számára ott van a hagyományos, csoportos nyelvoktatásra épülő séma. Ez a fajta tábor megadja gyermekednek a kellő nyelvi alapokat, (szókincset és nyelvtant) és szerepe rendkívül fontos a nyelvtanulás kezdeti szakaszában. Ezen a típuson belül is több opciód van: léteznek napközis és bentlakásos táborok, illetve vannak táborok magyar angoltanárokkal és anyanyelvi tanárokkal. A hagyományos táborok közös jellemzője, hogy a diákok ~10-15 fős csoportokban tanulnak tanárok és sokszor tankönyvek segítségével (tantermi oktatás), a így természetszerűen kevesebb idejük jut az aktív beszédre, inkább a nyelvtan és szókincs fejlesztésében lehet haladni.

 

napközis angol nyelvi táborok előnye, hogy relatíve olcsónak számítanak, hiszen nem kell a szállásra és az ellátás egy részére költeni, és általában nem is kell messzire utaznunk érte, hiszen minden nagyobb városban szerveznek ilyet. Ideális lehet, ha gyermekedet még nem szívesen engednéd el több napra egy bentlakásos táborba, vagy ha az ár az elsődleges szempont. Hátránya ennek a formátumnak, hogy angolul így csak napi néhány órában tanulnak a gyerekek (általában aktívan 3-4 órában), a nap fennmaradó részében játszanak, és leginkább magyar környezetben töltik az időt. A beszédbeli gátlások leküzdésére így kevéssé alkalmas a napközis tábor.

 

A klasszikus bentlakásos angol nyeli táborokban nagyobb intenzitással tanulnak angolul, hiszen itt az egész nap rendelkezésre áll, és megfelelő programok esetén valóban több órán át hallanak angolt a diákok. Mivel azonban itt is jellemzően 10-15 gyerek jut egy oktatóra, elkerülhetetlen, hogy az órák után egymás között magyarul beszéljenek a diákok, a csoport mérete, pedig igen nehézzé tesz az igazán beszédcentrikus foglalkozások tartását. Ennek ellenére igazi élmény lehet egy ilyen tábor, ahol, mivel több napot együtt töltenek a diákok, más a csoportdinamika is, és új barátságok alakulnak ki.

 

Ha hagyományos bentlakásos tábor mellett döntesz, lehetőség szerint olyat érdemes választani, ahol anyanyelvi tanárok vagy lektorok is tanítanak, hiszen a gyerekek így egy igazi angol vagy amerikai akcentussal is megismerkednek, jobban fejlődik a hallás utáni értésük. Minél kevésbé tankönyv alapú és klasszikus tantermi az oktatás, minél több a kommunikáció alapú játék, annál jobban fejleszthető a beszédkészség is, annak ellenére, hogy a nagyobb csoportokban ez mindenképp nehéz (10-15 gyermek esetén a te gyermekedre jutó aktív beszédidő csupán 8-10%).

 

A fentieken túl vannak még hatékonyabb megoldások is, az ún. nyelvi bemerítés. Ez a fajta intenzív bentlakásos anyanyelviekkel zajló angol nyelvi tábor elsősorban az éles helyzetekben zajló kommunikáció, a magabiztosság és a folyékonyság fejlesztését segíti, tehát pl. azoknak ajánlott, akik félnek megszólalni, nem elég magabiztosak, vagy nehezen értik ha külföldiek szólnak hozzájuk angolul.

 

Az intenzív nyelvi bemerítés lényege, hogy ahelyett, hogy külföldre kelljen küldeni gyermekedet az angol anyanyelvi környezetért, ezt az angolszász környezetet teremti meg itthon. Mindez úgy lehetséges, hogy minden 2 diákra jut egy anyanyelvi mentor, így pl. 30 diák mellett, 15 brit, amerikai, ausztrál vagy éppen skót mentor biztosítja, hogy valóban egész nap angolul menjen a kommunikáció, ráadásul nem 10-15 fős csoportban, hanem 2 diák – 1 anyanyelvi foglalkozásokon, maximális beszédidőd biztosítva minden résztvevő számára. A Magyarországon az Angloville által szervezett “nyelvi sziget” táborokban elérhető módszerrel ráadásul az angolszász kultúra megismerésére is első kézből nyílik lehetőség.

Hasonló bejegyzések:

Jelentkezés / kapcsolatfelvétel

Bezár