• 0.000000lag
  • 0.000000lag
  • 0.000000lag
  • 0.000000lag
  • 0.000000lag

Angol magántanár – Angloville nyelvi sziget

2019. június. 30.

„Szódolgozat, feleltetés, angol magántanár, röpdoga, korrepetálás…”

Néhány azok közül a szavak közül, melyeknek hallatán szinte minden diáknak, sőt sok felnőttnek is összerándul a gyomra.

„Nyári tábor, osztálykirándulás, cserediák, vetélkedő, szakkör…”

Ezek pedig azok az okok, ami miatt a diákok szívesen mennek iskolába, a felnőtteknek pedig kellemes, szívmelengető emlékei támadnak diákéveikről.

A fenti példa jól mutatja, hogy manapság legtöbbünk fejében már iskolás korban külön választódik a tanulás és a játék élménye, s ettől kezdve sokan életünk végéig úgy tekintünk erre a két kifejezésre, mint két egymástól teljesen független dologra. Különböző jelentéseket, érzéseket társítunk hozzájuk, s többé nem tudjuk (vagy csak nagyon nehezen) összekapcsolni őket.

Ezeknek az emlékeknek köszönhetően sokan hiába szeretnék fejleszteni nyelvtudásukat, nem mernek, nem akarnak felnőtt korban visszaülni az iskolapadba.

egyéni angol óra

Nyelvtudásunk fejlesztése érdekében persze ma már számos módszer közül választhatunk. A legtöbben ezek közül mégis csak kettőt vélnek elérhetőnek, a különféle angol nyelviskolákat és a magántanárokat.  A nyelviskolai rendszert azonban még a legelszántabbak is gyakran szeretnék elkerülni, így ők is jellemzően szívesebben fizetnek egy angol magántanárnak, mert biztonságosabbnak találják, ha csak egyetlen egy ember (nem pedig „idegenek”) jelenlétében kell megszólalniuk a tanult nyelven.

A nyelviskolákon és magántanárokon kívül létezik azonban egy sokkal kötetlenebb, játékosabb módja a nyelvtanulásnak, mely felnőttek és gyerekek számára elérhető egyaránt. Ez a „nyelvi bemerítés” módszere, amely Magyarországon sokak számára ismeretlen, annak ellenére, hogy Kanadában már a 70-es évektől alkalmazzák a francia nyelv tanulásának elősegítésére. Az Egyesül Államokban pedig szintén évtizedek óta működő és kedvelt módja a nyelvi gátlások leküzdésének és a beszédkészség fejlesztésének, legyen szó akár spanyol, arab vagy más nyelvről.

A következőkben igyekszünk körüljárni a legfontosabb különbségeket az angol magántanárral való munka és egy nyelvi bemerítésen alapuló diák vagy felnőtt angol tábor között.

Személyre szabottság: Kétségkívül személyre szabott egy angoltanár által tartott magánóra, ilyenkor azonban kötve vagyunk egy személyhez. Már a kiválasztás során nehézségekbe ütközhetünk, hiszen több száz angol magántanár hirdeti magát különböző felületeken, s természetesen mind azt állítja magáról, hogy tapasztalt és profi oktató. Ezt azonban roppant nehéz megítélnie annak, aki azért keres angol magántanárt, mert nem tartja kielégítőnek a nyelvtudását. A magántanárral szemben egy nyelvi bemerítéses programon több tucat anyanyelvivel kerülünk össze, így lényegese sokszínűbb, valódi nemzetközi környezetbe csöppenünk, mintha csak 10-15 angol magántanár foglalkozna velünk felváltva egy héten át – mindenki kicsi más személyiséggel, más akcentussal, új, izgalmas kérdésekkel.

Időbeosztás: Ha kiválasztunk egy angol magántanárt, korántsem biztos, hogy az illető elérhető az általunk preferált időszakban. Ám ha ezt az akadályt sikeresen ki is kerültük, és elkezdjük a magánórákat, még mindig csak ott tartunk, hogy hetente néhány alkalommal összeülünk. Tudjuk persze, hogy néha munka, vagy családi okok miatt le kell majd mondanunk az órát, esetleg nem is a tanárra figyelünk, hanem még mindig az aznapi munka kavarog a fejünkben. Nem tudunk 100%-ban az angolra és a tanárra koncentrálni. Egy angol táborban, ugyanakkor, legalább egyhétre kilépünk a megszokott környezetből, ezzel megteremtve az ideális környezetét annak, hogy teljes mértékben az angol nyelvvel foglalkozzunk. Nem kérdés, hogy ráérünk-e, hiszen egy helyen lakunk az anyanyelviekkel, és az egész napot velük töltjük. Pár nap alatt pedig minden otthoni gondot elfelejtünk, és átadjuk magunkat a tábori élménynek.

Anyanyelvi angol: Hazánkban a legtöbb angol magántanár Magyarországon született, s bár sokan rendelkeznek külföldi munkatapasztalattal, mégiscsak magyar anyanyelvűek, s az általuk tanított idegen nyelvet ők is csak tanulták. Sokszor tapasztalható, hogy egy angol tanári diplomával rendelkező szakember, hibásan, erős akcentussal beszéli a nyelvet, a kérdés, hogy valóban tőle akarunk-e tanulni. Szerencsés esetben találhatunk egy hazánkban élő angol anyanyelvű magántanárt. Ez a felállás azonban csak a kezdetekben jelent extra kihívást, amikor szembesülünk azzal, hogy mennyivel nehezebb megérteni egy olyan embert, akinek az általunk tanult nyelv az anyanyelve. Pár magánóra elteltével azonban a fülünk egyszerűen hozzászokik ehhez, s attól kezdve ez is mindennapivá válik számunkra.

A bemerítés lényege, hogy a résztvevők a (bentlakásos) program teljes ideje alatt csak a célnyelven kommunikálhatnak, és mindezt anyanyelvi mentorok társaságában teszik, akik a kezdetektől segítik őket a nyelvi készségek fejlesztésében. Ezeken a programokon olyan anyanyelvi mentorok vesznek részt, akik különböző angol nyelvterületekről, többféle angolszász országból érkeznek. A résztvevők így tehát nem csak egy akcentussal ismerkedhetnek meg, mint egy angol magántanár esetén, hanem akár 5-6 különbözővel is, legyen az amerikai, kanadai, skót, brit vagy éppen ausztrál angol. A résztvevő úgy érezheti, hogy minden alkalommal egy másik angolszász országba csöppent.

Intenzitás: A valódi anyanyelvi környezet nem az egyetlen előnye a nyelvi bemerítésnek. A nyelv gyakorlásával töltött idő ugyanis ezeken a programokon meghaladja a napi 12 órát, szemben egy angol magántanárral töltött heti 1-2 órával. A felnőtt nyelvi táborokban, ugyanis, az összeállított órarenden felül a szabadidőt, az étkezéseket is anyanyelvi mentorokkal töltik a résztvevők.

Míg egy angol magántanártól vett órát követően hazamegyünk és ismét magyarul kommunikálunk, azaz minden alkalom után kiszakadunk az angol anyanyelvi környezetből, addig egy táborban legalább egy hetet folyamatosan angol anyanyelvi környezetben töltünk. Ennek következtében 1-2 nap után az agyunk „átáll” az angolra, s elkezdünk angolul gondolkodni, sokszor még álmodni is. Egy 6-7 napos program alatt több mint 70 órát tölthetünk nyelvi fejlesztéssel anyanyelvi mentorok részvételével. Könnyű utánaszámolni, hogy egy hetente 2 alkalommal angol magántanárhoz járó személy esetében legalább 8 hónapra van szükség ugyanekkora óraszám eléréséhez.

Akik a fenti rövid összefoglaló kapcsán kedvet kaptak a kötetlen, dolgozatírás és feleltetés mentes, mégis szuperintenzív és gyakorlat orientált programhoz, a oldalon további információt és segítséget kaphatnak legyen szó akár felnőtt akár középiskolásoknak szóló programról.

 

 

Schlemmer Jakobina

Schlemmer Jakobina

ügyfélkapcsolati specialista

Tel: +36 30 255 4845

Email: [email protected]

Angloville Kft.

1095 Budapest

Soroksári út 48.

 

További irodák:

Angloville Lengyelország – Varsó, Kielce

Angloville Románia – Bukarest

Angloville Csehország – Prága

Kapcsolat

Üzenet küldése
Üzenet elküldve