Hasznos angol középfokú nyelvvizsga felkészítő tanácsok

Jan 26, 2020

Hogyan készülj fel az angol középfokú nyelvvizsgára?

 

​Angol nyelvvizsga felkészítő tanfolyamot keresel, de nem találsz szabadidődnek/pénztárcádnak megfelelőt? Szeretnél alaposan felkészülni az angol írásbeli és szóbeli nyelvvizsgára? Akkor az alábbi gyakorlati tanácsainkat és tippjeinket mindenképp el kell olvasnod, hiszen segítségükkel akár otthonról is elérheted a szükséges tananyagokat és hasznos tartalmakra lelhetsz ahhoz, hogy sikeres középfokú nyelvvizsgát tegyél.

 

Ha pedig úgy érzed, a lehető legintenzívebb formában lenne szükséged gyakorlásra a középfokú nyelvvizsgát megelőzően, gyors és hatékony fejlődést érhetsz el az Angloville nyelvi sziget programjain ahol 6 napon alatt 70 órán keresztül vehetsz részt egyéni beszédcentrikus tréningen, és így akár már a programot követő héten sikeres nyelvvizsgát tehetsz.

Magyarországon két típusa létezik a nyelvvizsgáknak: az egynyelvű és a kétnyelvű. Felépítésüket tekintve hasonlóak, hiszen mindkét esetben három részre van osztva a vizsga: írásbeli feladatok, hangfelvétel hallgatás (azaz hallás utáni szövegértés) és szóbeli rész.

A különbség azonban, hogy a kétnyelvű nyelvvizsgák esetében az írásbeli részben a nyelvtani tudásunkon felül fordítási készségeinket is bizonyítanunk kell, azaz egy idegen nyelvű szöveget kell magyarul közvetítenünk.

Az alábbiakban szeretnénk néhány hasznos és praktikus tanáccsal szolgálni azoknak, akik a közeljövőben angol középfokú nyelvvizsgát szeretnének tenni.

 

Angol írásbeli nyelvvizsga

 1. Nyelvtani tesztek

A feladatoknak két típusa fordul elő minden nyelvvizsga esetében:

 1. Felelet választós (Lyukas szöveg kiegészítése)

3-4 lehetőség közül kell kiválasztani a hiányzó elemet.

Itt főként arra kíváncsiak, hogy mennyire vagy tisztában a különböző igeidőkkel, igemódokkal és vonzatokkal, azok használatával. A felkészülés során segítséget jelent, hogyha rendszerezed a jelen-, a múlt- és a jövő időről tanultakat, illetve alaposan megtanulod a nyelvtant.

 1. Olvasott szöveg értése
  1. Címek párosítása rövid szövegrészekkel
  2. Az olvasott szöveghez kapcsolódó kérdésekre felelet választása

Az angol írásbeli nyelvvizsga kb. fele azt méri, hogy mennyire vagy képes megérteni az írott angol szöveget. Erre a feladatra úgy lehet a legjobban felkészülni, hogyha rendszeresen olvasol idegen nyelvű könyveketcikkeket. Érdemes olvasás közben az ismeretlen szavakat kiszótárazni és megtanulni, így szókincsedet is bővítheted. Sokan azonban ennél a pontnál befejezettnek tekintik ezt a gyakorló feladatot, pedig a nyelvvizsgára való felkészülésben fontos, hogy időt szánj az általad olvasott szövegek tartalmának visszamondására (leírására). Így mérheted le, hogy mennyire sikerült az olvasott szöveget megérteni.

A rendszeres olvasás ezen felül megkönnyítheti a nyelvi tesztekre való felkészülést is, mert így észrevétlenül rögzülnek benned egyes angol kifejezések, szófordulatok.

Angol szóbeli nyelvvizsga

 1. Hallott szöveg értése

Magnóhallgatást követően igaz-hamis típusú és feleletválasztós kérdések megválaszolása.

A szóbeli nyelvvizsgára való felkészülés legfontosabb eleme, hogy elérd azt az állapotot, amikor a füled „rááll” az angolra. Ezt úgy érheted el, ha rendszeresen hallgatsz angol nyelvű szövegeket. Erre a célra több hanganyagot találhatsz például az alábbi weboldalon, ahol lehetőséged van kiválasztani a nyelvtudásodnak megfelelő nehézségi fokot (tempót) is.

Ezen kívül célszerű elkezdeni angol nyelvű filmeket nézni a szinkronizált verzió helyett. Először segítségként nézheted angol felirattal, majd ha már úgy érzed, hozzászokott a füled, elhagyhatod a feliratot is.

 1. Beszédkészség
  1. Bemutatkozás
  2. Szituációs gyakorlat (párban)
  3. Adott téma bemutatása

Az angol nyelvvizsgára való felkészülésben talán ez az egyetlen típusfeladat, amelyre nem lehet egyedül felkészülni, hiszen beszédkészségedet a szóbeli nyelvvizsgán páros, párbeszédes formában mérik. Ha szeretnél alaposan felkészülni, érdemes egyből anyanyelvi angolt beszélőkkel gyakorolnod a társalgást, akik a nyelvtani helyesbítésen kívül szókincsed bővítését is segíthetik. A legcélravezetőbb, hogyha a nyelvvizsga közeledtével egyre növeled az intenzitását ezeknek a gyakorlati óráknak. Ebben nagy segítségedre lehet az alábbi weboldal, amin keresztül akár otthonról vagy munkahelyedről is kapcsolódhatsz anyanyelvi angolt beszélőkkel, s általuk fejlesztheted beszédkészségedet. Ezen felül rendszeresen megrendezésre kerülnek angol nyelvű beszélgető klubok, ahol kötetlen formában van lehetőség angol nyelvű társalgást folytatni magyar- és külföldi résztvevőkkel.

Ez még nem minden, a blogon még több hasznos tanácsot találsz az angol középfokú nyelvvizsgához!

Hasonló bejegyzések:

Jelentkezés / kapcsolatfelvétel

Bezár