Angol felsőfokú nyelvvizsga felkészülés

Jan 23, 2020

Mire figyelj intenzív angol nyelvtanfolyam kiválasztásakor?

Felsőfokú angol nyelvvizsgára készülsz? Közeleg az időpont, Te pedig időszűkében szenvedsz? Szeretnél biztosra menni? Cikkünkben található tippek és tanácsok segítségével még hatékonyabban készülhetsz fel a közelgő angol felsőfokú nyelvvizsgádra. Segítségükkel olyan kifejezéseket tanulhatsz meg, melyek használatával időt nyerhetsz és további ötleteken gondolkozhatsz, mindemellett a vizsgáztatót is lenyűgözheted a tudásoddal.

 

Ha úgy érzed, a lehető legintenzívebb formában szeretnéd elsajátítani egy sikeres  C1/C2 angol nyelvvizsgához szükséges legfontosabb képességeket, az Angloville nyelvi sziget programján 6 nap alatt 70 órán keresztül anyanyelvi környezetben készülhetsz, elsősorban a szóbeli nyelvvizsgára. Ezzel az egy héttel olyan hatást érhetsz el, mintha egy 400 órás angol nyelvvizsga felkészítő tanfolyamon vettél volna részt. Számos résztvevőnk tett már a programot követő héten sikeres nyelvvizsgát.

 

Sikeres nyelvvizsgát szeretnél? Gyakorolj angol anyanyelviekkel online – akár a kanapédról is. Segítőkész és türelmes anyanyelviek a világ minden tájáról: 

A felsőfokú nyelvvizsga, a középfokhoz hasonlóan három részre van bontva: írásbeli, szóbeli illetve hallás utáni szövegértés.  Elsőként szóbeli kommunikációs tippekkel látunk el, majd cikksorozatunk folytatásában a többi feladatrész is kifejtésre kerül, gyakorlati tanácsokkal.

 

Egy  angol felsőfokú szóbeli nyelvvizsgán több kihívással kell szembenéznie a vizsgázónak mint középfok esetén. Sokkal nagyobb szókincs szükséges, továbbá a témakörök ismerete is komoly kihívást jelenthet, hiszen a felsőfok megköveteli olyan témák kifejtését, mint például a fogyasztói társadalom, vagy a globalizáció. Ezen a szinten tehát már nem a mondatalkotás és az alapszavak ismerete a kihívás, hanem a témában való tájékozottság és a hozzá szükséges komolyabb szókincs ismerete.

 

Warm-up questions

A vizsga első részében bemelegítő kérdéseket kapsz, a cél a feszültségoldás. Fontos tudni, hogy az értékelés már ennél a résznél elkezdődik, tehát a lehető legjobb oldalad érdemes mutatni. Az általános kérdések után, egy-két hétköznapi témához (hobbi, sport, étkezés) kapcsolódóan kapsz pár kérdést, melyek nem igényelnek háttértudást és hosszú válaszokat.

 

Témakifejtés

A második részben egy komolyabb témáról kell hosszasan beszélned, melyhez sok segítséget nyújthat néhány kifejezés, ami a beszéd gördülékenységét is elősegítheti.

 • The topic of consumer society has been under discussion for some time now.
 • A fogyasztói társadalom, hosszú idők óta vita tárgyát képzi.
 • I am under the impression, that….
 • Az a benyomásom, hogy…
 • There are two sides to every coin.
 • Az éremnek két oldala van.

 

Vita, érvelés

A legtöbb felsőfokú nyelvvizsgában a vizsgázó egy vitaindító kérdést is kap. Állásfoglalás után érveket kell gyűjtenie, majd kifejtenie ezeket. Ebben a vizsgarészben elengedhetetlen, hogy a vizsgáztató érveire reagáljon, melyet szintén megkönnyít néhány kifejezés, mint például:

 • I couldn’t have put it better myself.
 • Én sem mondhattam volna jobban.
 • This isn’t something I have given much thought to.
 • Ez egy olyan téma, amiről még nem sokat gondolkodtam.
 • Have you ever thought about the fact, that…
 • Gondoltál már valaha arra, hogy…

 

Ezek is hasznosak lehetnek számodra:

Angol nyelvvizsga: 5 tipp a sikeres felkészüléshez

Kamatmentes diákhitel nyelvtanulásra – 7 dolog, amit tudnod kell

Hasznosz angol középfokú nyelvvizsga felkészítő tanácsok

 

Általános tanácsok

 • folyamatos beszéd: Fontos, hogy a lehető legtöbbet beszélj önállóan anélkül, hogy a vizsgáztató kérdezne. Folyamatos beszéddel egyértelműen bebizonyíthatod, hogy magabiztos tudásra tettél szert angol nyelvből.
 • gyakorolj a vizsga előtt tükörben: A tükörben azonnal észreveheted a nonverbális jeleket. Ha ezeket tudatosan használod, magabiztosabbnak fogsz látszani, pozitívabb lesz a rólad alkotott összkép.
 • vedd fel a prezentációdat hangfelvételre: A legegyszerűbben hangfelvétel segítségével tudsz meggyőződni a gördülékenységről, észreveheted az addig rejtett hibákat, intonációs vagy kiejtésbeli hiányosságokat.
 • ne használj túl sok kötőszót: Túl sok töltelékmondat illetve szó zsúfolttá teheti az előadásodat, beszédedet. Ügyelj arra, hogy a lényegi információkat is megemlítsd.

 

A felkészülés alatt különböző online forrásokat is igénybe vehetsz, melyekkel már otthon is lehetőséged van a szóbeli kommunikációt gyakorolására. A leghatékonyabban mégis anyanyelvi környezetben lehet felkészülni az angol felsőfokú nyelvvizsgára, ahol azonnal javítani tudják az apróbb hibákat, gyakorolhatod a komplexebb nyelv megértését, valamint a szókincs bővítésében is segítségedre lehetnek. Ezen felül rendszeresen megrendezésre kerülnek angol nyelvű beszélgető klubok, ahol kötetlen formában van lehetőség angol nyelvű társalgást folytatni magyar- és külföldi résztvevőkkel.

Angoltanulási tippek az e-mail fiókodba!

Érdekel a nyelvtanulás? Szeretnél szintet lépni az angolban? Iratkozz fel, és havonta elküldjük neked a leghasznosabb tippeket!

Kérjük jelöld, hogy hírlevelet küldhetünk a számodra:

Hozzájárulok, hogy az itt megadott személyes adataimat az Angloville Kft. az Adatkezelési szabályzatban rögzítetteknek megfelelően, a regisztráció céljával (hírlevél feliratkozás) összhangban kezelje.

Hasonló bejegyzések:

Jelentkezés / kapcsolatfelvétel

Bezár