Angol állásinterjú: hogyan harcolj ki magasabb fizetést 5 lépésben

Jan 24, 2020

Mire figyelj egy angol állásinterjún?

Üzleti angol kifejezések sorozatunk következő cikkében az angol nyelvű fizetési tárgyalásokról fogunk beszélni. Lépésekre bontva magyarázzuk el, hogyan harcolj ki magasabb fizetést külföldi főnöködnél, vagy a vállalat HR szakemberénél. Bemutatjuk neked azokat az angol nyelvi kifejezéseket, amiket a tárgyalás során feltétlenül, illetve semmilyen körülmények között sem szabad használnod.

 

Ahhoz, hogy egyáltalán elkezdhess erről tárgyalni (leendő) főnököddel, először is nem árt tisztában lenned azzal, hogy pontosan mennyit is ér a munkád – illetve mennyit érnek készségeid és tapasztalatod az adott területen.

 

A fizetési tárgyalás azon felek között a leghatékonyabb, akik felismerik, hogy közös a céljuk: megfelelően bérezni a munkavállalót a készségei és tapasztalata függvényében.

Íme tehát, 5 lépésre lebontva:

1. Ne sajnáld az időt, hogy alaposan utánanézz, mennyi pénzt ér a munkád a munkaerőpiacon. Ezáltal felkészült leszel, és egy realisztikus és ésszerű ajánlattal állhatsz munkaadód elé.

Mit használj:
– Based on my research, I believe that an amount in the region of X-Y Ft would be a fair compensation to me. – Kutatásaim alapján úgy vélem, hogy egy X-Y Ft között mozgó összeg tisztességes ellenszolgáltatás lenne számomra.
– In the current market environment/job market, the position I’m applying for is highly sought after, and my skills & expertise are valued around… – A jelenlegi piaci környezetben/munkaerőpiacon az állás, amire jelentkeztem nagyon keresett, és a készségeim és tapasztalom hozzávetőleges értéke….

Mit ne használj:
– I’m the best person you’re going to find! – Én vagyok a legjobb ember, akit találni fognak!
Hogy mi baj ezzel a bátor kijelentéssel? Először is ez nem egy érv, hiszen ha nem te lennél a legjobb jelentkező a pozícióra, eleve ott sem lennél. Másrészről önmagad dicsérni, minden alap nélkül, sosem jó pont a toborzó szemében.

2. Hogyan haladj tovább, hogy ha már tudod, mennyit kellene keresned? A legfontosabb: legyél türelmes. Ha új pozícióra jelentkezel, ne hozd fel addig a kompenzációt, amíg munkaadód nem teszi.

Mit használj:
– I am excited by the opportunity to work together. – Izgatott vagyok a lehetőségtől, hogy együtt dolgozhatok önökkel.

Mit ne használj:
– I have a lot of other companies trying to recruit me. – Nagyon sok más cég is engem akar.                                                                                   Ha nem tiszteled a céget vagy vezetőt, aki felvenni próbál, minek fecsérled az időd erre a beszélgetésre? Ha más cégek is téged akarnak alkalmazni, miért nem tették még meg?

3. Ne te add meg az első számot, hanem manőverezz úgy, hogy a munkaadódnak kelljen ajánlatot tennie neked. Ha ragaszkodik hozzá, a szám, amit mondasz, mindig az előzetes kutatásodon alapuljon. Állj ellen a kísértésnek, hogy személyes pénzügyi igényeidről beszélj. Helyette inkább mondd el, szerinted milyen juttatás illik az pozícióhoz, alapulva a tapasztalatodon, és azon, hogy mit tudsz ajánlani számukra.

Mit használj:
– At such a well-known firm like this, similarly situated employees usually compensated with… – Egy ennyire közismert cégnél, mint ez, a hasonló pozícióban lévő beosztottak nagyjából ….-t keresnek.
– Is that number flexible at all? – Rugalmas bármennyire is ez az összeg?

Mit ne használj:
– My current/desired salary is… – Jelenlegi/vágyott fizetesésem…
Ne fedd fel se jelenlegi, se vágyott fizetésed, mivel ez bekategorizál téged, és a tárgyalás későbbi szakaszában a munkáltatód ajánlata nagy valószínűséggel ezekhez a számokhoz lesz kötve.
– I have a lot of expenses/ I was the top of my class in school – Rengeteg kiadásom van/Osztályelső voltam az iskolában.
Se havi kiadásaidnak, se az iskolai jegyeidnek nincs az égadta világon semmi köze a fizetési tárgyaláshoz.

4. Ne kapkodj. Egy egyszerű „át kell gondolnom” is az eredeti ajánlat megemelését jelentheti. Fontold meg, hogy nemet mondasz. Ha az ajánlat ambivalens számodra, potenciális munkaadód esélyes, hogy megemeli ajánlatát.

Mit használj:
– If you can do that, I’m on board. – Ha ezt meg tudja tenni, akkor a fedélzeten vagyok.
– I would prefer not to leave, but we need to discuss corporate benefits. – Nem szeretnék távozni, de át kell beszélnünk a céges juttatások kérdését.

Mit ne használj:
– If you hire me, I’ll be an amazing employee/ I work harder than most employees. – Ha felvesz, fantasztikus munkaerő leszek/ Keményebben dolgozok, mint a legtöbb munkavállaló.
Ne ígérd, hogy keményen fogsz dolgozni, hiszen ez egy alap elvárás, a fizetésedtől teljesen függetlenül. Azzal hencegni, hogy milyen remek munkavállaló leszel éretlen és tehetetlen magatartásról árulkodik.
– I’m insulted by your offer – Sértőnek találom az ajánlatát.
Ha sértőnek érzed az ajánlatot, állj fel és menj tovább, egyáltalán ne válaszolj semmit.

5. Tárgyalj a juttatásokról. Amennyiben a fizetésed nem alku tárgya, fontold meg, hogy a lehetséges juttatásokról és előnyökről tárgyalj.

Mit használj:
– Can we discuss a pay raise after 3 months on the job if I can’t start with a higher salary? – Megbeszélhetjük, hogy 3 hónap után fizetésemelést kapok, ha nem kezdhetek magasabb fizetéssel?
– That sounds like a good starting place, can we negotiate on the details? – Ez egy jó kiindulópontnak tűnik, tárgyalhatunk a részletekről?
– Can we get that in writing? – Írásba foglalhatjuk?

Mit ne használj:
– I made a lot more money at my previous position, therefore if you can’t improve the original offer, you won’t get me and then you’ll be stuck. – Sokkal több pénzt kerestem az előző pozíciómban, tehát ha nem tudja növelni az eredeti ajánlatot, elveszt engem, és rossz helyzetben marad.
Minden tisztelet a tiéd, ha ezelőtt több pénzt kerestél, de ennek semmi köze mostani munkaadódhoz és az álláslehetőséghez.

Ha angol nyelvű állásinterjúdra szeretnél felkészülni, esetleg nagyobb szükséged van új munkahelyeden az angolra, vagy pusztán csak rövid időn belül szeretnéd látványosan fejleszteni nyelvtudásod, weboldalunkon nézz utána programjainknak és módszerünknek, aminek köszönhetően már egy héten belül is látványos fejlődést és magabiztos angol nyelvű kommunikációt érhetsz el.

Amennyiben hasznosnak találtad cikkünket, figyelmedbe ajánljuk sorozatunk előző részeit is, ahol többek között  volt már szó a legfontosabb különbségekről az angol és magyar nyelvű állásinterjúk között, bemutattuk a leggyakoribb állásinterjú kérdéseket, továbbá segítettünk, hogy hogyan tehetnéd érdekesebbé önéletrajzodatmotivációs leveleleidet.

Hasonló bejegyzések:

Jelentkezés / kapcsolatfelvétel

Bezár