8 tipp, hogyan fejleszd az angol kommunikációdat

Jul 13, 2022Nyelvtanulási tippek

8 tipp, hogyan fejleszd az angol kommunikációdat – magabiztosan angolul

Ha te is iskolában vagy tanteremben kezdted el az angol nyelvet tanulni, akkor bizonyára ismerős lehet neked az, hogy a tanórákon elsősorban az angol nyelvtan pontos elsajátítására fektetik a hangsúlyt. 

Holott a legtöbb nyelvtanuló célja az, hogy egy magabiztosan, hatékonyan kommunikáljon angolul

 

A legtöbb tanuló csak a való életben szembesül azzal, hogy a magabiztos angol kommunikáció problémát jelent számára, hiszen a tökéletességre való törekvés frusztrációt, “nyelvi gátlást” eredményez. Azaz: hiába tudja valaki a Past Continuous helyes alakját használni, ha nem tudja megértetni magát egy kommunikációs helyzetben. 

 

De mit tegyél, ha szeretnéd az angol kommunikációs készségeidet fejleszteni?

 

Jó hírünk van számodra: ha már rendelkezel egy alapfokú nyelvi ismerettel, akkor a beszédkészség nagyon könnyen fejleszthető! Jó példa erre a Nyelvi Sziget programunk, ahol rengeteg résztvevőnek segítünk szintet lépni az angolban egy anyanyelvi angol környezetet szimulálva. 

uzleti angol tanulas tippek home office

Angol kommunikáció fejlesztése – 8 bevált módszer

 

Az angol kommunikációs készségeidet a legjobban a beszéd fejleszti. Igen, meg kell szólalnod angolul. 🙂 De mit tegyél, ha egyedül, otthon tanulsz angolul, és nincs kivel gyakorolnod?

 

1. Történetmesélés angolul

 

Ha félsz mások előtt megszólalni angolul, gyakorolj egyedül! Meséld el magadnak a tegnapi napodat, egy kellemes élményedet, egy kirándulást. Ha egy szó nem jut eszedbe, írd körül, mutogasd el magadnak. Ez a módszer nem csak arra ösztönöz, hogy hétköznapi, 2-3 perces, rögtönzött történeteket mesélj angolul, hanem felkészít azokra a valós szituációkra is, amikor nem fog eszedbe jutni egy szó angolul. Ne aggódj, ez a legjobbakkal is megesik! Így könnyen rájössz arra, hogy a gesztikulálás, a mimika, a hanglejtés is a kommunikáció része – és vannak olyan szituációk, amikor csak ezekre hagyatkozhatsz. 

 

Bónusz tipp: hallgass meg minden nap egy TEDx előadást! Ezek rövid, 10-15 perces előadások különböző tematikákat dolgoznak fel, és profiktól leshetsz el előadói technikákat. 

 

2.  Hallgasd vissza magad

 

Ha akcentusokat szeretnél megérteni, esetleg elsajátítani, akkor kiváló módszer lehet a podcast-ek, Youtube videók, zenék, filmek nézése/hallgatása.

De van egy jobb tippünk is!

Rögzítsd a fent említett történetedet, és hallgasd vissza magad. Igen, tudjuk, ez sokatoknak kényelmetlen feladat – de jobb így szembesülni az esetleges hibákkal, vagy csiszolásra szoruló szavak kiejtésével. Ha te megérted a mondanivalódat, akkor valószínű, hogy egy idegen is megérti. A bátrabbaknak ajánljuk, hogy mutassák meg egy családtagnak, barátnak is a felvételt! 

 

3. Beszélgess idegenekkel angolul

 

Ha nem sikerül a baráti körödben találni valakit, akivel időnként elcsevegtek angolul, keress idegeneket! Ha a titkainkat bátrabban elmondjuk egy idegennek, akkor a nyelvi gátlásaink leküzdésére is alkalmas lehet. Tudtad, hogy a világon 1,3 milliárd ember beszél angolul? 

 

Tippek:

 

4. Használd ki a telefonod

 

Első lépésben minden elektronikai eszközödet állítsd át angol nyelvre, így rengeteg technikai szót is megtanulhatsz! Bár ez még direkt módon a beszédkészégedet nem fejleszti, de kitűnően elsajátíthatsz alapszavakat, vagy technikai szavakat is. 

 

Ezen kívül rengeteg telefonos applikációt használhatsz, hogy játékosan, interaktív módon fejleszd a nyelvtudásod, és a kommunikációs készségeidet is. A telefonod és a számítógéped az egyik legjobb eszköz arra, ha egyedül szeretnéd fejleszteni az angol kommunikációs képességeidet. 

 

Írtunk a hasznos nyelvtanulós alkalmazásokról egy cikket, olvasd el itt:

Hatékony angol nyelvtanulás online – 10 platform, amin otthonról tanulhatsz >> 

 

 

5. Olvass hangosan

 

Ha mások, vagy még magad előtt sem mersz megszólalni angolul, akkor ezt a módszert neked ajánljuk. Olvass hangosan angol szövegeket, hogy hozzászokjon a füled a saját angol akcentusodhoz. Sok résztvevőnk jelezte már nekünk, hogy fél megszólalni, mert szerinte nem érthető az akcentusa, vagy esetleg hibákat követ el. Kezdd el használni az angol nyelvet, hallasd az angol hangod – akár kis lépésekben is. 

 

6. Énekelj angolul

 

Nem a véletlen műve az, hogy gyerekkorunkban számtalan mondókát és éneket tanítanak nekünk. Ezek is szerves részei a nyelvünknek, és fejlesztik a kommunikációs készségeidet. Mindannyian találkoztunk már olyan személlyel, aki nem beszél angolul, de egy angol sláger refrénjét könnyedén eldúdolja. Keresd elő a kedvenc playlisted, és énekelj hangosan! 

 

7. Utánozd az angol szavakat, kifejezéseket

Ez egy remek módszer, ha az angol beszédedet és kommunikációs képességeidet szeretnéd fejleszteni. Próbáld ki a következőt: nézz egy angol nyelvű videót, filmet, és próbálj meg ugyanolyan hangnemben és akcentussal elmondani egy ott elhangzott mondatot. Ezzel utánozd az angol beszéd ritmusát, a hanglejtést, az akcentust.  

 

8. Engedd el

 

Tudjuk, hogy frusztráló érzés, hogy nem tudsz tökéletesen beszélni. Azzal is tisztában vagyunk, hogy sokan rendelkeznek jelentős passzív tudással, amit képtelenek a megfelelő szituációban “előhívni”. Vannak, akik félnek, vagy nincsenek tisztában nyelvi képességeikkel. Mert sose volt alkalmuk kipróbálni magukat. 

Engedd el. 

 

Egy valós helyzetben senki nem kéri számon a nyelvhelyességet. Az életben mutogathatsz, gesztikulálhatsz, rajzolhatsz, vagy előkaphatod a Google Translate-t. 

 

Ne felejtsd el, hogy a nyelvtanulás célja az, hogy megértsenek.