Angol középfokú nyelvvizsga – 5 tipp a sikeres felkészüléshez

Jan 24, 2020

Írásbeli kommunikáció

Régóta tanulsz már angolul, és úgy érzed, eljutottál arra a pontra, hogy egy középfokú nyelvvizsgán bizonyítsd nyelvtudásodat? Tisztában vagy képességeiddel, de nincsenek még hasonló tapasztalataid, így nem tudod, melyik vizsgatípusnál mire számíthatsz? Ha ilyen problémáid vannak, akkor mindenképp érdemes elolvasnod cikkünket, hiszen 5 hasznos tanáccsal segítünk téged az eredményes nyelvvizsgára való felkészülésben.

 

Ha pedig úgy érzed, hogy intenzív gyakorlásra lenne szükséged a sikeres nyelvvizsga érdekében, akkor figyelmedbe ajánljuk az Angloville nyelvi sziget programot, amely során 6 nap alatt 70 óra (!!) szuperintenzív egyéni beszédcentrikus tréning garantálja a gyors és látványos fejlődést. Egyedi, a beszédkészségfejlesztésre fókuszáló tréningünk segítségével akár a programot követő héten is sikeres középfokú nyelvvizsgát tehetsz!

1. Tájékozódj a magyar nyelvvizsgarendszerről

Elöljáróban annyit érdemes leszögeznünk, hogy hazánkban az angol nyelvvizsgaszintek igazodnak az EU gyakorlatához, ahol a nyelvtudás szintjét 6 kategóriába sorolják: A1, A2, B1, B2, C1, C2. Ezek közül a B1, a B2, és a C1 lehet releváns számodra, melyek az alap-, közép-, és felsőfokú tudást jelentik.
Két féle nyelvvizsgatípus közül választhatunk. Ezek az egynyelvű és kétnyelvű vizsgák. Felépítésüket tekintve alig különböznek, hiszen mindegyikben 3 részre van osztva a vizsga: írásbeli feladatok, hallás utáni szövegértés és a szóbeli rész. Az egyetlen különbség közöttük az, hogy a kétnyelvű vizsgán általában angol és magyar közötti fordítási feladatokkal is találkozhatsz.
nyelvvizsgáknak továbbá 3 típusa van: szóbeli, írásbeli, illetve komplex, melyben mindkét rész megtalálható. Érdekesség, hogy ezeket szintén A, B, és C betűvel jelölik, ami kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy összekeverjük őket a szintekkel. Az A és a B rész letétele automatikusan egy komplex nyelvvizsgát ér, függetlenül attól, hogy ugyanott tettük-e le őket.

 

2. Válaszd ki, melyik vizsgatípus fekszik a legjobban

Az államilag elismert nyelvvizsgáknak számos EU-s követelménynek meg kell felelniük, így egyik nyelvvizsga sem mérvadóan könnyebb, vagy nehezebb, mint a másik. Áraikban sincsen nagy eltérés, így ez nem befolyásoló tényező a vizsga kiválasztása során. A különböző nyelvvizsgatípusokról már korábban írtunk részletesen, így ezt most nem részletezzük. Annyit azonban fontos megjegyezni, hogy a feladatok típusai eltérnek, ezért fontos, hogy kiválaszd azt a vizsgát, amely feladatai a legjobban igazodnak képességeidhez. Egy próbavizsga kitöltése és kiértékelése segíthet eldönteni, hogy ideális választás-e az adott vizsgatípus. Következő pontunk szorosan kapcsolódik az itt leírtakhoz.

3. Legyél tisztában erősségeiddel

A tanulási folyamat során minden visszajelzésnek óriási jelentősége van. Így nyerhetsz bizonyosságot önnön képességeidben, és körvonalazódhat az is, hogy milyen feladatok okoznak rendszeresen problémát. Ha például kifejezetten jól megy az angol szöveg megértése, de lefordítani magyarra már problémát jelent, akkor értelemszerűen egynyelvű vizsgát érdemes választanod. Ha pedig kiváló beszédkészséggel rendelkezel, azonban a nyelvtani feladatok nehézkesen mennek, akkor például érdemes lehet megcéloznod egy Euroexam nyelvvizsgát, amelyen ezek a feladatok kapják a legnagyobb hangsúlyt.

 

4. Napi 10 perc angolozás hasznosabb, mint a heti 1×1 óra…

Próbálj meg kialakítani magadnak egy olyan rendszert, amelyben minden nap jut egy kis időd az angolozásra. Azzal, hogy minden nap foglalkozol vele, garantálod, hogy a sűrű ismétlés hatására a tanultak meg is fognak ragadni a memóriádban. A nyelvvizsgád megszerzése ne a végcél legyen a tanulás során, hanem a folyamatos készülésed és motivált hozzáállásod eredménye. Egészséges mentalitással hozzáállva valami ilyesmi gondolat mentén kellene elindulnod: „Nagyszerű tempóban haladok az angollal, lehet, hogy fontolóra kellene vennem egy nyelvvizsgát!”

 

5. Használd a fantáziád – gondolkozz angolul!

Ha már sikeresen kialakítottál magadnak egy működő szisztémát a nyelvtanulásra, akkor következő lépésként elkezdhetsz azon gondolkozni, hogy hogyan tudod minimalizálni a magyar nyelv használatát a tanulás során. Tudatosan kényszerítsd magadat, hogy a tanulásra szánt idő alatt csak az angol nyelvet használd a feladatok megoldása során. Ez kezdetben óriási összpontosítást igényel, azonban ahogy egyre többet és többet használod az új nyelvet, elérhetsz egy olyan stádiumba, amikor már észre sem veszed, hogy éppen melyik nyelvet használod! A végcél természetesen az lenne, hogy képes legyél angolul gondolkodni egy probléma megoldásán, és így a közvetítő nyelv szerepét a magyar helyett az angol venné át.

Reméljük, hogy hasznosnak találtad cikkünket, és segíthettünk, hogy egy kicsit tisztább képet alkoss a magyar nyelvvizsgarendszerről és a követelményekről. Ha úgy érzed, hogy angol beszédkészségedre is rá férne egy kis gyakorlás, akkor figyelmedbe ajánljuk a havi egyszer megrendezésre kerülő, ingyenes angol nyelvű beszélgető klubunkat, ahol kötetlen formában van lehetőség angol nyelvű társalgást folytatni magyar- és külföldi résztvevőkkel. Ezen felül az Angloville blogon még több hasznos tanácsot találsz az angol középfokú nyelvvizsgához!

Jelentkezés / kapcsolatfelvétel

Bezár