15+1 féle (el)köszönés angolul

Aug 6, 2019Angol kifejezések

Hogyan köszönjünk angolul?

Minden beszélgetés így kezdődik és így végződik, nem csoda hát, hogy a köszönésnek és elköszönésnek annyi módja van az angolban. Vajon mindet ismered és tudod is mikor kell használni? Most össszeszedtük neked a leggyakoribb 15 angol elköszönést!
 

Formális köszönések angolul

Kezdjük a formálisabb köszöntésekkel, amiket akár munkában, vagy ismeretlen emberekkel való találkozáskor használhatsz. A szokásos good morning/afternoon/evening kifejezéseken túl, számos változattal lehet feldobni a mindennapi kommunikációt:

 • Pleased to meet you/ it’s nice to meet you. vagyis: örülök a találkozásnak. Tipikusan hivatalos, munkahelyi találkozón fordul elő, mindig csak az első találkozáskor. A válasz: nice to meet you too.
 • How are you doing? – magyarul: hogy van/vagy? A kérdező ugyanakkor nem várja, hogy tényleg elmondja a másik, hogy érzi magát, ez csupán egy udvarias köszönési forma. A válasz: good, thank you. How are you? – vagyis visszakérdezünk a másik hogylétére. Még véletlenül se kezdjük el ecsetelni, hogy reggel fejfájással ébredtünk, és épp nem vagyunk a toppon ?
 • How do you do? – hogy van? A “How are you doing” még formálisabb változata, ma már keveset használják, de az idősebb generációnál még inkább előfordul. A válasz: I’m doing well vagy visszakérdezés “how do you do?”-val.
 • It’s nice to see you again  – “örülök az újbóli találkozásnak”. Akkor használjuk, ha korábban már találkoztunk.
 • How have you been? – “hogy voltál (az elmúlt időben)?” olyannak mondjuk, akivel már találkoztunk, így arról érdeklődünk hogy volt az utolsó találkozás óta.

 

Informális köszönések angolul

Ha valakivel jóban vagyunk, bátran használhatjuk a következő informális köszöntések valamelyikét.

 • Good to see you/Nice to see you – rég nem látott barát vagy kolléga köszöntésére használjuk. Válasz: Good to see you too!
 • It’s been a while/Long time no see – szintén a rég nem látott barát köszöntésére használjuk, leginkább abban az esetben, ha nem is számítottunk a találkozásra.
 • How’s it going? – a “how are you doing” informális, rövid változata. A going végén a “g”-t sokszor ki se mondják – how’s it goin’?
 • What’s up/What’s going on? – méginkább laza mint a how’s it going, a válasz: nothing vagy not much
 • Hi/Hello/Hey/Hey there – míg korábban csak barátokkal, haverokkal használták, ma már sokszor a hétköznapi kommunikációban is általánossá vált, leginkább az amerikai angolban. Főleg a “Hi” az ammi a Hello szerepét átvette, és ma már egy ügyfélszolgálati chat során is gyakran előfordul.
 • How’s everything/How are things – ismerősök között használatos, a “how are you” alternatívájaként. A válasz lehet “not too bad” vagy “good”, de ismerősökről lévén szó, ejthetünk néhány szót arról, mi történt velünk az utóbbi időben, majd visszakérdezhetünk “and what about you”-val vagy más köszöntéssel.

 

Érdekel az angoltanulás? Lépj szintet az angolban nemzetközi környezetben!

Élményalapú angol tábor felnőtteknek

Élményalapú angol tábor diákoknak

 

 

Elköszönés angolul

Elköszönéskor legalább annyi lehetőségünk van, mint találkozáskor. A goodbye és hello teljesen általános, így ezekkel sem leszel elveszve, de ha szeretnél kicsit választékosabb lenni, válogathatsz az alábbiak közül:

 • See you later/See you soon/See you next time – “viszontlátására, később találkozunk”, inkább informális helyzetben használják, ismerősök között. Rövid változata a “see you”.
 • Talk to you later/Talk to you soon – “viszonthallásra, később beszélünk”, az előző elköszönés telefonon használt változata, hiszen most sem “láttuk” a másik felet. Szintén inkább informálisan használják, ennek azonban nincs rövidebb változata.
 • Take care/Take it easy – baráti, haveri, rokoni körben használatos, nagyjából a “vigyázz magadra” megfelelője. A “take it easy” másik jelentése a “nyugi”, de elköszönéskor nagyjából a “légy jó” megfelelője.
 • Catch you later – a “see you later” másik változata, akár személyes akár telefonos beszélgetés végén használhatod, de csak ha jóban vagytok az illetővel.
 • Have a good day/evening/Have a good one – az első változat a formális, egy hivatalos beszélgetés végén is használható, ha day/evening helyett azonban a “one” szót használod már közvetlen hangvételre váltasz, így ezt csak informális helyzetben tedd.

 

Szeretnél még több gyakorlati angol kifejezést megismerni, és a gyakorlatba is átültetni? Felnőtt és junior bentlakásos programjaink anyanyelvi környezetet biztosítanak, ahol egy héten át a világ minden tájáról érkező angolszász mentorok segítségével fejlesztheted szóbeli kommunikációs képességeidet.

Hasonló bejegyzések:

Jelentkezés / kapcsolatfelvétel

Bezár