15+1 mód, hogyan köszönjünk (el) angolul

Jul 1, 2022Angol kifejezések

Hogyan köszönjünk angolul?

15+1 mód, hogyan köszönjünk (el) angolul

From ‘Hello’ to ‘Good bye’ – így köszönj (el) angolul!

A köszönés és az elköszönés a kommunikáció kezdő és záróakkordja, függetlenül attól, hogy kik között zajlik a beszélgetés. Nem csoda, hogy minden nyelvben számtalan módon tudunk köszönni és elköszönni.

 

A köszönés kommunikációs jelentősége

A köszönés a leggyakoribb és legáltalánosabb társadalmi érintkezési forma. Ugyanakkor a kommunikáció egyik olyan formája is, amelynek során az emberek szándékolt formában egymás tudtára hozzák a jelenlétüket, kifejezik az egymás iránt mutatott figyelmüket és amellyel a párbeszédük első pillanatától fogva az egymás közötti viszonyrendszerüket is meghatározzák.

 

A megfelelő köszönési forma megválasztásával nem egyszerűen az udvariasságunkat, a tiszteletünket, az odaforduló figyelmünket és érdeklődésünket fejezhetjük ki a másik irányába, hanem hozzáértésünkről, naprakészségünkről, az adott helyzethez való alkalmazkodásunkról is meggyőzhetjük a beszélgetőpartnerünket. A köszönés mindezeken túl bizonyos társadalmi státusz formális vagy informális kifejezője is lehet. Egy köszönési formula nemcsak üdvözlésre szolgálhat, hanem elindíthatunk vele egy társalgást, vagy akár egy üzleti megbeszélést is.

 

Bár a különböző köszönési szokások jelentős mértékben függnek egy-egy kultúra milyenségétől, és szituációtól, a családi-szociális viszonyoktól függően akár változhatnak is egy-egy közösségben belül, az emberek mégis mindenütt köszönnek a világon valamilyen formában.

 

Az angol nyelvben is lekövethetők a kommunikáció ezen sajátosságai. Vajon minden köszönési formát ismersz és tudod is, mikor melyiket kell vagy érdemes használni? Íme, a 15+1 leggyakoribb angol (el)köszönés!

 

Formális köszönések angolul

Formális köszöntéseknek nevezzük azokat a változatokat, amelyeket akár munkában, akár ismeretlen emberekkel való találkozáskor használunk. A szokásos Good morning/afternoon/evening kifejezéseken túl számos egyéb verzióval is fel lehet dobni a mindennapi kommunikációt:

 • Pleased to meet you./It’s nice to meet you. Vagyis: Örülök a találkozásnak. Leggyakrabban hivatalos, munkahelyi találkozókon használatos, de mindig csak az első találkozáskor. A válasz: Nice to meet you too.
 • How are you doing? Magyarul: Hogy van/vagy? Ebben az esetben a kérdező nem várja, hogy a másik tényleg elmondja, hogyan érzi magát: ez csupán egy udvariassági forma. A válasz: Good, thank you. How are you? Vagyis visszakérdezünk a másik hogylétére, de ilyenkor még véletlenül se kezdjük el ecsetelni, hogy reggel fejfájással ébredtünk és épp nem vagyunk a topon.
 • How do you do? Vagyis: Hogy van? A még inkább formális változata a How are you doing?, ezt azonban ma már keveset használják, de az idősebb generációknál azért még előfordul. A válasz: I’m doing well. Vagy visszakérdezés a How do you do? kérdéssel.
 • It’s nice to see you again. Magyarul: Örülök az újbóli találkozásnak. Akkor használjuk, ha korábban már találkoztunk a másik személlyel.
 • How have you been? Vagyis: Hogy volt(ál az elmúlt időben)? Ezt a kérdést olyan valakinek tehetjük fel, akivel már korábban is találkoztunk, így arról érdeklődünk, hogy teltek a napjai az utolsó találkozásunk óta.

Informális köszönések angolul

Az informális köszöntéseket leggyakrabban akkor használjuk, ha valakivel jóban vagyunk.

 • Good to see you!/Nice to see you! Ezeket a formulákat leginkább egy rég nem látott barát vagy kolléga köszöntésére használjuk. Válasz: Good to see you too!
 • It’s been a while./Long time no see. Ezekkel a mondatokkal szintén a rég nem látott barátot üdvözöljük a leggyakrabban, és leginkább akkor használjuk őket, ha nem is számítottunk a vele való találkozásra.
 • How’s it going? Ez a köszönési forma a How are you doing? informális, rövid változata. A going végén a “g” hangot sokszor ki se mondják – How’s it goin’?
 • What’s up?/What’s going on? Ez a változat még inkább laza, mint a How’s it going?, a válasz pedig: Nothing/Not much.
 • Hi/Hello/Hey/Hey there! Míg korábban ezeket a köszöntési formákat csak barátok, haverok esetében használták, ma már sokszor a hétköznapi kommunikációban is jelen vannak, leginkább az amerikai angolban. Főleg a Hi! az, ami a Hello! szerepét átvette, és ma már akár egy ügyfélszolgálati chat során is gyakran előfordul.
 • How’s everything?/How are things? Ez a formula ismerősök között használatos a How are you? alternatívájaként. A válasz lehet Not too bad./Good., de ismerősökről lévén szó, ejthetünk néhány szót arról, mi történt velünk az utóbbi időben, majd visszakérdezhetünk az And what about you? kérdéssel vagy más köszöntéssel.

 

Érdekel az angoltanulás? Fejlődj és lépj szintet nemzetközi környezetben!

Élményalapú angol tábor felnőtteknek

 

Elköszönés angolul

Nemcsak az üdvözlésnek, de az elköszönésnek is számtalan formája lehet, legyen szó formális vagy akár informális keretekről. A goodbye és hello kifejezések teljesen általánosak, így ezeket nyugodtan használhatjuk, de ha egy kicsit választékosabbak szeretnénk lenni lenni, akkor az alábbi kifejezések közül válogathatunk:

 • See you later!/See you soon!/See you next time! Vagyis: Viszontlátására!/Később találkozunk! Ezek a mondatok inkább informális helyzetben, ismerősök között használatosak. Rövid változatuk a See you!
 • Talk to you later./Talk to you soon. Magyarul: Viszonthallásra!/Később beszélünk! Az előző elköszönési forma telefonos kommunikációban használt változata, hiszen itt most nem “láttuk” a másik felet. Szintén inkább informálisan használjuk, ennek azonban nincs rövidebb változata.
 • Take care!/Take it easy! Ezek a kifejezések elsősorban baráti, haveri, rokoni körben használatosak, nagyjából a magyar Vigyázz magadra! megfelelője. A take it easy másik jelentése a “nyugi”, de elköszönéskor nagyjából a Légy jó! megfelelője.
 • Catch you later! A mondat a see you later másik változata, akár személyes akár telefonos beszélgetés végén használhatjuk, de csak akkor, ha jóban vagyunk a beszélgetőpartnerünkkel.
 • Have a good day/evening/one! A kifejezések közül az első kettő a formális változat, akár egy hivatalos beszélgetés végén is használható, ha azonban a day/evening helyett a “one” szót használjuk, már közvetlen hangvételre váltottunk, így ezt csak informális helyzetben alkalmazzuk.

Szeretnél még több gyakorlati angol kifejezést megismerni és a gyakorlatba is átültetni? Felnőtt és junior bentlakásos programjainkon anyanyelvi környezetben 1 héten át a világ minden tájáról érkező angolszász mentorok segítségével fejlesztheted szóbeli kommunikációs képességeidet.

Hasonló bejegyzések:

Jelentkezés / kapcsolatfelvétel

Bezár