Tanév Amerikában
USA középiskola
USA középiskola
USA tanév
Tudnivalók
Szülőknek
GYIK
Árak

Gyakori kérdések

Itt megtalálod a választ a programmal kapcsolatban leggyakrabban felmerülő kérdésekre.

Mikor jelentkezzek a programra?

A jelentkezési folyamatot érdemes minél hamarabb elkezdeni. Szeretnénk, ha a jelentkezésed kitűnne a többi közül, hiszen sokan vágynak rá, hogy egy középiskolai tanévet az Egyesült Állmokban töltsenek. A 2021/22-es tanévre vonatkozó jelentkezéseket általában április 30-ig szükséges beadni. Lehetőség van későbbi jelentkezésre is, de bátorítunk arra, hogy lehetőség szerint ne várj ezzel, mivel az ügyintézésre, adminisztrációra is megfelelő időt szükséges hagyni.

Milyen szinten kell tudjak angolul, hogy részt vehessek a programon?

A programon való részvételhez kommunikációs szintű angoltudás szükséges. Azok, akik részt vettek már Angloville Junior táborban, általában könnyen teljesítik ezt a szintet. Ahhoz, hogy megbizonyosodjunk róla, hogy a szinted megfelelő, a jelentkezés részeként az ELTiS nyelvi szintfelmérőn is részt fogsz venni. Természetesen szívesen segítünk a tesztre való felkészülésben, magát a felmérőt pedig több időpontból választva, online töltheted ki.

Korlátozott a helyek száma a csereprogramon?

Igen, a Tanév Amerikában programon résztvevő diákok száma a kiadható diák vízumok mennyiségi kerete miatt korlátozott. Éppen ezért érdemes minél hamarabb jelentkezned, mielőtt még a helyek betelnek.

Választhatok, hogy melyik államba utazom?

Mivel egy tanulmányi és kulturális csereprogramról van szó, a diákok fogadócsaládokhoz rendelése a profiljuk és jelentkezési anyagaik alapján történik. Bár a jelentkezés során megjelölhetsz preferenciákat, amiket figyelembe vehetnek a fogadócsalád kijelölésénél, ez nem jelent garanciát arra, hogy egy konkrét általad választott államba kerülj.

Mi a garancia arra, hogy megfelelő családhoz kerülök?

A fogadócsaládok az érkező diákok közül jelentkezési anyagaik alapján választhatnak. Ezért is fontos, hogy a jelentkezésedből teljes képet kapjanak rólad, hobbijaidról, vagy arról, miben vagy tehetséges. A családok kifejezetten olyan diákokat szeretnének fogadni, akik érdeklődési köre hasonló az övékhez, hogy közösen élvezhessék az együtt töltött időt.

Hazajöhetek a tanév alatt Magyarországra?

A Tanév Amerikában egy közel egyéves program, ami során sokaknak lehet honvágya, teljesen érthető módon. Azonban a cél az, hogy egy éven keresztül át tudd élni az amerikai középiskolások életformáját, és ennek a legjobb módja, ha át tudod adni magad a kinti életnek, és nem szakítod meg a programot. Természetesen különösen indokolt esetben van lehetőség a hazautazásra, azonban a program alapvetően a folyamatos kinttartózkodásra épít.

Kérhetem, hogy másik fogadócsaládhoz kerüljek?

Igen, van rá lehetőség, hogy fogadócsaládot válts. Amennyiben probléma adódna közted és a fogadócsaládod között, ezeket először mindenképpen érdemes átbeszélni, amiben számíthatsz a helyi program koordintáor segítségére. Amennyiben a koordinátor közbenjárásával sem sikerül a problémát megoldani, akkor az ő feladata, hogy megpróbáljon másik fogadócsaládot találni az év hátralevő részére. Ez a folyamat néhány hetet igénybe vehet, de abban a ritka esetben, ha azonnali beavatkozásra lenne szükség, van rá lehetőség, hogy a diák átmenetileg valamelyik helyi program koordinátornál lakjon.

Lesz saját szobám a fogadócsalád otthonában?

A fogadócsalád köteles helyet biztosítani arra, hogy tanulhass (íróasztal, szék), tárold a dolgaidat (gardrób, szekrény) és pihenhess, alhass (ágy). Ezeket azonban nem feltétlenül saját szobában kell biztosítaniuk, elképzelhető, hogy a szobán egy másik, azonos nemű kamasz gyerekkel osztozol majd.

Elvész az itthoni tanévem, amíg az USÁ-ban vagyok?

Nem, a hatályos jogszabályok szerint az iskolai tanuló külföldről történő visszatérését követően, a külföldön szerzett bizonyítványa alapján folytathatja tanulmányait. Az itthoni iskolának benyújtott bizonyítvány és eredmények alapján az intézmény előírhat osztályozó vagy különbözeti vizsgát. Érdemes előre tájékozódni a jelenlegi iskolád igazgatójánál.

Milyen tárgyakat fogok kint tanulni?

Az amerikai oktatási rendszer eltér a magyarországitól. A legtöbb középiskolában minden tanév elején van lehetőség tantárgyakat választani. Így te is érdeklődésed szerint választhatsz majd az adott évfolyamon és tanévben elérhető tantárgyak közül.

Ha végzős vagyok, kaphatok amerikai középiskolai diplomát?

Az amerikai tanulmányaid ideje alatt, vagy azok után önkéntes alapon lehetőséged van az itthoni érettségi vizsgának megfelelő vizsgákat (pl. SAT, ACT vagy GED) letenned. Ezen vizsgák birtokában lehetőséged van amerikai felsőoktatási programokra jelentkezni, ezen túl pedig néhány európai intézmény is elfogadja őket.

Mindazonáltal a csereprogramon történő részvétel nem garantálja, hogy amerikai középiskolai diplomát kapj. A legtöbb középiskola nem ad ki ilyen diplomát azon cserediákoknak, akik egy félévet vagy tanévet töltöttek náluk. Ugyanakkor minden kint tanuló diák megkapja az adott félév vagy tanév során teljesített tárgyakra vonatkozó jegyek kivonatát és egy, a Tanév Amerikában program elvégzésére vonatkozó igazolást.

Utazhatok egyedül az Egyesült Államokon belül?

A csereprogram résztvevőjeként nem utazhatsz egyedül az Egyesült Államokban. Az iskolád vagy kinti sportcsapatod által szervezett utazásokon viszont részt vehetsz. És persze együtt utazhatsz a fogadócsaládoddal kirándulni, vakációzni.

Hasonló programok

Nem ez a számodra megfelelő kurzus? Nézd meg további nyelvi programjainkat!

Angloville Junior
Időtartam: 3-14 nap
Formátum: 2 diákra 1 anyanyelvi, szuperintenzív angol élménytábor
Részletek
Angloville Kids
Időtartam: 3-7 nap
Formátum: 4 diákra 1 anyanyelvi, játékos angol élménytábor
Részletek
Angloville Kids Downtown
Időtartam: 5 nap
Formátum: Napközis tábor Budapesten, 4 diákra 1 tanár/anyanyelvi mentor
Részletek
Angloville Junior International
Időtartam: 9-10 nap
Formátum: intenzív tábor külföldön, 2 diákra 1 anyanyelvi
Részletek
Angloville Junior Plus
Időtartam: 6 nap
Formátum: nyelvi utazás Angliába, 6 diákra 1 anyanyelvi
Részletek
Angol tanulás gyerekeknek online
Időtartam: Heti rendszeres órák, rugalmas beosztás
Formátum: Élő egyéni leckék online
Részletek

Jelentkezés / kapcsolatfelvétel

Bezár